Covor PVC sau linoleum: Caracteristici, diferențe și avantaje

Publicat pe 19 Mai 2022
În domeniul amenajărilor interioare varietatea este deosebit de prețuită, astfel că pe lângă materialele tradiționale de amenajare, specialiștii atrag atenția și asupra materialelor mai creative.

La nivel de pardoseli, din ce în ce mai mult sunt folosite elemente de covor PVC sau linoleum, care conferă spațiilor un aspect deosebit, la un preț mult mai mic decât în cazul pardoselilor tradiționale. Dacă nu știi ce anume să alegi dintre cele două tipuri de materiale, atunci iată care sunt caracteristicile și avantajele fiecărui tip de produs în parte.

Din ce este realizat covorul PVC? Dar linoleumul?

Dacă vrei să știi ce să alegi între un covor PVC sau linoleum atunci ar trebui să faci o primă diferență între cele două materiale. Linoleumul este mai cunoscut datorită faptului că este o pardoseală foarte des utilizată în timp, realizată din compuși de cauciuc, făcând astfel ca materialul să fie biodegradabil.

Linoleumul este un material care se montează cu ușurință, având nevoie doar de adezivul potrivit, iar prețul este de asemenea unul care avantajează. Mai mic decât prețul pardoselilor ceramice sau al celor din piatră naturală, linoleumul este folosit adesea în amenajarea spațiilor precum școlile, grădinițelor, spitalelor sau bucătăriilor de restaurant.

Linoleumul se poate întreține cu ușurință și nu se decolorează ca urmare a traficului, sau a proceselor de curățare, deoarece imprimarea culorilor se face în masa materialului, nu prin aplicare pe suprafață. Acest lucru contribuie și la uniformitatea culorii, care își păstrează intensitatea în timp.

Acesta este și motivul pentru care linoleumul rezistă preț de zeci de ani, dacă este întreținut în mod corect. El nu se deteriorează nici în contact cu apa pe suprafață și nu suferă variații de volum ca urmare a creșterilor de temperatură. Este important însă ca apa să nu ajungă la adeziv, așa că se recomandă precauție la montaj, mai ales în zona îmbinărilor.

Covorul PVC este o pardoseală asemănătoare linoleumului, cu specificația că este mai rezistentă la uzură și trafic și mai rezistentă la raze UV. Pardoselile din PVC sunt folosite cu precădere în spații ample, cum ar fi spațiile comerciale, clinicile medicale sau facilitățile administrative.

Covorul PVC este cel mai adesea apreciat pentru faptul că are o grosime mai mare a stratului, ceea ce conduce la o acoperire calitativă a suprafețelor. Aceste suprafețe pot fi curățate cu ușurință și pot fi igienizate folosind produse speciale pentru curățare, fără ca acestea să distrugă aspectul.

Covorul PVC este realizat din material plastic, iar acest lucru poate constitui un mic dezavantaj, pentru că nu sunt folosite materialele naturale, precum în cazul linoleumului. Din acest motiv unele persoane ar putea să aleagă linoleumul, atât pentru caracteristicile sale tehnice, cât și pentru faptul că este prietenos cu mediul înconjurător și cu sănătatea umană.

Deși există asemănări între cele două tipuri de materiale, pot fi observate cu ușurință și câteva mici diferențe. Una dintre acestea este chiar prețul, care pentru pardoselile din vinil (covor PVC) este mai mic. Pentru că este un material sintetic, iar procesele de realizare sunt mai rapide și mai facile, covorul PVC oferă un preț mai scăzut, dar o calitate asemănătoare acoperirilor cu linoleum.

Unele tipuri de covor PVC pot fi achiziționate atât sub formă de plăci, cât și sub formă de sul, în vreme ce linoleumul este disponibil doar sub formă de role. Ambele tipuri de acoperiri oferă însă protecție și durabilitate la nivelul suprafețelor, fiind o alegere potrivită mai ales în cazul suprafețelor cu un nivel ridicat de trafic.

Alegerea unuia dintre produse ține de recomandarea specialiștilor șii de preferințe personale, așa că trebuie să ai în vedere diferențele, caracteristicile și avantajele fiecărui tip de produs în parte.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!