Criterii pentru alegerea aditivilor potriviți pentru culturile agricole

Publicat pe 21 Iulie 2021
Vorbim din ce în ce mai mult despre agricultură ecologică, dar puțini dintre noi știm ce presupune aceasta cu adevărat. Agricultura ecologică presupune altfel de norme decât agricultura tradițională: de la etapele procesului de producție și până la produsele prelucrate finale.

Uniunea Europeană (UE) acordă foarte mare importanță agriculturii ecologice, astfel încât există regulamente privind producția ecologică, pe care statele membre trebuie să le respecte.

Producția ecologică înseamnă, în primul rând, respectarea unor norme de exploatare agricolă. Aceste reguli presupun protecția mediului, menținerea biodiversității, menținerea sănătății consumatorilor. Mai concret, este vorba despre:

  • interzicerea utilizării organismelor modificate genetic (OMG);
  • interzicerea utilizării radiațiilor;
  • limitarea utilizării îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor;
  • limitarea utilizării hormonilor, a antibioticelor.

Agricultorii europeni adoptă măsuri precum:

  • rotirea culturilor;
  • cultivarea unor plante care fixează azotul;
  • alegerea unor soiuri și rase rezistente.

Prelucrarea produselor agricole ecologice se face mecanic, fizic sau biologic. Materiile prime și ingredientele folosite în procesul de prelucrare sunt certificate ecologic. În plus, produsele agricole ecologice se depozitează separat de produsele care nu sunt ecologice. Ambalajul acestor produse este realizat din materiale biodegradabile (acest lucru înseamnă că nu contaminează produsele și mediul înconjurător). Produsele ecologice poartă o etichetă specială, care conține denumirea produsului, numele și adresa companiei producătoare, numele firmei care a făcut certificarea, metodele de producere și prelucrare și mențiunea „produs certificat ecologic”. Firește, pe etichetă trebuie să existe și informații cu privire la compoziția produsului, ingredientele folosite, termenul de valabilitate al produsului.

Aditivii din agricultură

În agricultura ecologică vorbim și despre aditivi pentru industria agricolă. Aditivii sunt substanțe care se adaugă în vederea ameliorării proprietăților, sau cu scopul de a obține noi calități. Agricultura ecologică presupune înlocuirea aditivilor chimici cu produse de natură biologică, care sunt biodegradabile și inofensive în ceea ce privește mediul înconjurător.

Aditivii se folosesc deja de mulți ani în agricultură, iar gama lor se diversifică din punct de vedere științific. Aditivii maximizează creșterea recoltelor, sănătatea plantelor, valoarea nutrițională a acestora. În fiecare etapă a creșterii există elemente critice și compuși organici care sunt importanți. Tocmai de aceea este esențial să fie adăugată o proporție corectă de elemente care să evite apariția deficiențelor nutriționale în cazul plantelor. Aceste deficiențe nutriționale au un impact major asupra mărimii și calității culturilor, indiferent de tipul acestora. Nutrienții sunt importanți și dau rezultate excelente în ceea ce privește calitatea recoltelor, dar este foarte greu să se realizeze un echilibru perfect între acești nutrienți în fiecare etapă a creșterii plantelor.

Ceea ce trebuie reținut este că pentru a obține recolte superioare din punct de vedere calitativ este foarte important să se adauge cantitatea adecvată de aditivi.

Domenii: Agricultura

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!