Cultivarea tutunului în România, o miză uriașă pentru antreprenorii susținuți de UE

Publicat pe 4 Septembrie 2020
Cultivarea tutunului poate fi o activitate destul de profitabilă atunci când acest proces este abordat așa cum trebuie. Dacă ești și susținut financiar de către Uniunea Europeană, șansele tale vor crește în mod dramatic. Mai ales dacă iei în calcul și faptul că piața tutunului cultivat în România este destul de mică.

În materialul de mai jos vei afla care este valoarea subvenției și cum trebuie să te pregătești pentru a cultiva tutun. Dacă vrei să-ți faci o idee în ceea ce privește prețurile, poți arunca o privire pe ofertele de tutun de vânzare online

Valoarea subvenției

Cei care se ocupă de cultivarea tutunului vor primi o subvenție în valoare de 2.000 euro per hectar. Evident, vor exista mai multe condiții pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi acești bani. 

Ce trebuie tu să-ți amintești este că prețul unui kilogram de tutun poate ajunge la aproximativ 3 lei. În ceea ce privește producția, în condiții optime ai putea recolta undeva la 10 tone de tutun verde. În urma uscării din cantitatea mai sus menționată vor rămâne aproximativ 1-2 tone. Recoltarea se face de aproape patru ori pe an și planta oferă aproximativ 80 de frunze. Vei avea nevoie de un contact în industria de procesare pentru a putea cultiva și de o autorizație de la Direcția pentru Agricultură. Desigur, trebui să înștiințezi și Inspectoratul Județean de Poliție.  

Pregătirea terenului pentru cultivare 

Te vei bucura să afli că tutunul poate fi semănat ani de-a rândul pe aceeași parcelă. Această perioadă se poate extinde chiar până la 15 ani. Cel mai important aspect de care nu trebuie să uiți este fertilizarea solului, deoarece planta de tutun are nevoie să se dezvolte atât din punct de vedere al cantității, dar și calității frunzelor. 

Pregătirea propriu-zisă va consta în arătura de vară la o adâncime de 25 cm, cât se poate de curată. Va fi nevoie de un sol cât mai afânat și de pregătirea patului germinativ.  

Cum produce răsadul 

Tutunul se seamănă în răsadnițe fiind o sămânță de dimensiuni mici și sensibilă la temperaturile scăzute. Acesta va fi mutată apoi în câmp și, pentru a grăbi răsărirea, semințele se vor pune la încolțit după 20 martie. Apoi semințele se vor pune în continuare în sac 3 sau 5 zile într-o cameră în care temperatura nu trebuie să fie mai ridicată de 25 de grade Celsius. 

Pentru răsadnițe se va folosi gunoi de grajd, în principal cel de cabaline, ceva mai păios. Se va face o platformă de gunoi cu o înălțime de 40-60 cm care se va lăsa la tasat 5-6 zile, apoi se va pune un strat de pământ gros de 15-20 cm . Acest strat trebuie format din o parte pământ de țelină, două părți mraniță și o parte nisip. Semănarea se va face manual și apoi se acoperă cu un strat de mranița marunțită. Apoi solul se va tasa cu o scândură și se stropește cu apă călduță. Sămânța ar trebui să răsară în aproximativ o săptămână. 

Plantarea și recoltarea 

Rasadul de tutun se va scoate din răsădniță exclusiv în ziua plantării, cu doar puțin timp înainte de plantare, prin smulgerea fir cu fir. După smulgere, răsadul se va tria eliminând astfel firele pipernicite. Perioada optimă de plantare este între 20 aprilie și jumătatea lunii mai. Recoltarea se va face în mai multe etape deoarece nu toate frunzele vor ajunge la maturitate tehnică și industrială în același timp. 

Vă urăm mult succes în cultivarea tutunului!

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!