Cum ajută jocurile de puzzle la dezvoltarea copiilor

Publicat pe 15 Decembrie 2022
Jocurile de tip puzzle se numără printre cele mai utile activități pe care le pot desfășura cei mici, eventual chiar alături de părinți. Cu toate că această acțiune de petrecere a timpului liber este destul de laborioasă, ea aduce multiple beneficii pentru dezvoltarea cognitivă și motorie a copiilor.

Jocurile de tip puzzle se numără printre cele mai utile activități pe care le pot desfășura cei mici, eventual chiar alături de părinți. Cu toate că această acțiune de petrecere a timpului liber este destul de laborioasă, ea aduce multiple beneficii pentru dezvoltarea cognitivă și motorie a copiilor. Un puzzle este o modalitate de antrena mintea în mod activ, dar reprezintă și o măsură de a testa numeroase alte abilități importante.

Iată care sunt cele mai importante avantaje pe care le aduc jocurile de tip puzzle în formarea celor mici.

Jocurile de tip puzzle dezvoltă răbdarea și atenția

Jocurile de tip puzzle pentru copii și adulți se numără printre cele mai importante activități prin care atât cei mici, cât și cei mari își pot exersa răbdarea, atenția și capacitatea de concentrare. Pentru copii, este important ca astfel de abilități să fie deprinse și dezvoltate de timpuriu, astfel încât să intre în obișnuință și să fie utile pe termen lung.

În plus, avantajul este că poți alege jocurile potrivite indiferent de vârsta copiilor, pornind de la cele cu doar câteva piese, la cele mai complexe, care pot fi rezolvate în familie, împreună cu părinții.

Puzzle-ul stimulează abilitățile cognitive

Printre alte beneficii pe care le aduc jocurile de tip puzzle pentru dezvoltarea copiilor se numără și faptul că sunt printre activitățile educative care stimulează activ capacitatea de reacție, viteza mentală și logica. Atât cei mici, cât și cei mari trebuie să fie implicați și atenți pentru a acționa la timp și a găsi rezolvări corecte la problema planșei de joc, un puzzle fiind astfel esențial pentru îmbunătățirea proceselor cognitive.

Puzzle-ul antrenează memoria în mod activ

Un alt avantaj adus de puzzle-uri este faptul că stimulează și antrenează memoria, atât a celei pe termen scurt cât și pe termen lung. În special la un puzzle tridimensional, copiii trebuie să rețină cum să așeze piesele în spațiile sau lăcașurile potrivite.

Puzzle-urile 3D ajută la dezvoltarea gândirii spațiale

Jocurile de tip puzzle tridimensional ajută la formarea gândirii și orientării spațiale, și la formarea unei viziuni de ansamblu asupra lucrurilor. Ce-ar fi să oferi cadou micuțului tău un puzzle 3D Castelul Bran? Îi poți fi astfel alături nu doar pentru a recrea împreună replica în miniatură a acestui fascinant și important obiectiv turistic și cultural de la noi, ci și pentru a-i afla secretele, fie cele dezvăluite de celebrul Bram Stoker, fie chiar de către Regina Maria a României, cea căreia acest castel i-a fost atât de drag!

Un puzzle dezvoltă abilitățile motrice fine

Puzzle-urile se numără printre instrumentele care contribuie la dezvoltarea abilităților de motricitate fină, și de coordonare ochi-mână. Atunci când sunt implicați în rezolvarea unor jocuri puzzle, cei mici își exersează din plin capacitatea de a ține în mâini piese mici, pentru a le așeza corect în locașurile potrivite.

În plus, ei trebuie să facă legături în mod activ între ceea ce văd și ceea ce fac cu mânuțele, iar creierul va procesa rapid asemenea informații.

Puzzle-urile ajută la dezvoltarea a numeroase abilități cognitive și creative ale copiilor. Chiar și specialiștii recunosc, de mult timp, beneficiile pe care le asigură astfel de jucării.

Oferă-i micuțului tău un joc de tip puzzle în plan sau în spațiu, și astfel veți petrece împreună timpul în modul cel mai plăcut, recreativ și instructiv cu putință!

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!