Cum alegem o motosapă? - Ghid și recomandări

Publicat pe 8 Mai 2020
Tocmai te-ai hotărât că a venit în sfârșit momentul să te apuci de treabă și să intri în grădină/seră sau să ieși pe câmp? Felicitări! Te simți, totuși, puțin descurajat când vezi câtă treabă este de făcut și nu știi de unde să începi? Sigur trebuie să existe o opțiune mai simplă decât să faci totul manual.

Răspunsul la întrebările tale poate foarte bine să fie o motosapă. Dar ce este această motosapă și, mai important, cum poți alege una de calitate? Citește ghidul de mai jos pentru cîteva indicații și recomandări. 

Determină la ce o vei folosi 

În primul rând haide să vedem despre ce vorbim. Motosapa este utilajul agricol destinat lucrării pământului cu scopul de a-l ara, semăna, săpa cu intenția de a-l cultiva sau pentru a scăpa de buruienile de grădină. Merită să iei în calcul gradul de manevrabilitate, tipul de teren pe care-l vei prelucra și procesul agricol pe care vrei să-l îndeplinești. 

Urmărește caracteristicile unei motosape de calitate

Orice motosapă de calitate va prezenta următoarele caracteristici:

 • Motor în 4 timpi care asigură un consum redus și un proces de lucru confortabil.
 • Greutate redusă ce înlesnește utilizarea.
 • Posibilitatea reglării înălțimii și lățimii de lucru pentru a o putea utiliza pe suprafețe mai restrânse sau mai întinse.
 • Mânere ergonomice
 • Cuțite cu o formă corect arcuită, confecționate din aliaje de oțeluri tratate. Calitatea acestora trebuie să fie una ridicată pentru a asigura mărunțirea corespunzătoare a solului cu efort minim și a evita uzura mecanică. 

Determină dacă motosapa este adaptabilă și permite accesorizarea

Există multe motosape pe lumea aceasta, dar numai una este cea potrivită pentru tine! Alege-o în funcție de accesoriile și echipamentul de care ai nevoie. Vei vrea să aibă cât mai multe dispozitive pentru a fi versatilă și a putea fi folosită pentru o miriadă de activități. Unele dintre cele mai comune accesorii sunt cele pentru arat, semănat și/sau cosit. 

De asemenea, asigură-te că alegi o motosapă cu freze detașabile și discuri protectoare demontabile care să permită nu numai restrângerea suprafeței de lucru, cât și protejarea plantelor în jurul cărora îți desfășori activitatea.  

Alege un motor eficient

O motosapă poate fi pusă în funcțiune fie de un motor electric, fie de unul pe benzină sau motorină, și este important să cunoaștem diferențele dintre acestea.

Motorul pe motorină

 • Preț comparabil mai mare decât cel pe benzină.
 • Costuri mai mici în ce privește combustibilul, motorina fiind mai ieftină decât benzina.
 • Durabilitate mai mare decât motorul pe benzină. 

Motorul pe benzină

 • Pornește mai ușor și cu mai puțin zgomot produs, în comparație cu motorul pe motorină.
 • Revizuirea filtrelor și a nivelului de ulei din baia de ulei este mai simplă și mai ieftină. 

Motorul electric

 • Este mai silențios decât cele de mai sus.
 • Nu are nevoie de întreținere.
 • Este dependent de o sursă de energie electrică.
 • Este potrivit doar pentru motosape folosite pe suprafețe mai mici, din cauza puterii limitate. 

Nu în ultimul rând, chiar dacă ai ales motosapa potrivită pentru tine, amintește-ți că aceasta poate fi periculoasă, deci trebuie manevrată doar în condiții de maximă siguranță. Ține picioarele departe de lame, ai grijă la scurgerile de combustibil, răcește motorul înainte de o realimentare și depozitează motosapa în condiții adecvate. 

Domenii: Agricultura

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!