Cum alegi anvelopele: 7 detalii de care să ții cont

Publicat pe 20 Aprilie 2022
Elemente de siguranță ale autovehiculelor, anvelopele reprezintă unicul punct de contact cu solul. În general, mulți dintre conducătorii auto schimbă pneurile în funcție de modificările meteo-climaterice și legislația în vigoare. Însă, trebuie avut în vedere și faptul că acestea se uzează ori se pot deteriora din foarte multe cauze.

 În plus, depășirea duratei de viață, stabilită de majoritatea producătorilor la 10 ani, este un motiv în plus pentru a cumpăra cauciucuri noi. Pe piață există numeroase modele de anvelope, însă, pentru ca mașina ta să ruleze în condiții optime, există anumite detalii de care trebuie să ții cont la alegerea cauciucurilor. Iată ce trebuie să ai în vedere:

1. Tipul vehiculului

Dacă decizia asupra mărcii sau prețului anvelopelor este una individuală, caracteristicile ideale ale pneurilor sunt specificate de producătorul mașinii. Proprietățile acestora sunt definite în funcție de condițiile optime de siguranță și performanță ale automobilului și se găsesc în cartea tehnică, exprimate printr-un cod alfanumeric. Prin urmare, atunci când mergi într-un magazin de cauciucuri trebuie să știi, înainte de toate, ce anvelope sunt potrivite pentru mașina pe care o conduci.

2. Modelul anvelopelor

Este absolut necesar să ții cont de condițiile meteorologice atunci când alegi cauciucurile. În funcție de sezon, regăsești trei modele de bază, respectiv anvelope de vară, anvelope de iarnă și anvelope all season. Diferența principală între ele constă în materialul utilizat pentru fabricarea pneurilor. În anotimpul cald, sunt recomandate cauciucurile de vară, care garantează un nivel ridicat de aderență pe drumurile uscate și ude. Acestea se deosebesc prin duritate, fiind dintr-un cauciuc mai tare, și un relief comparativ mai neted.

Anvelopele de iarnă trebuie folosite atunci când temperaturile înregistrează valori sub 7 grade Celsius. Sunt realizate dintr-un cauciuc mai moale, au o toleranță bună la frig și asigură o aderență perfectă la carosabilul umed ori înghețat. Varianta all season, adică anvelope concepute pentru toate anotimpurile, poate fi considerată un compromis între cauciucurile de iarnă și cele de vară. În teorie, le poți utiliza în orice lună a anului, dar trebuie să știi că sunt cumva inferioare anvelopelor specializate.

3. Indicele de sarcină

Simbolizat, de regulă, prin două sau trei cifre, indicele de sarcină ori de încărcare arată greutatea maximă pe care o poate susține o anvelopă care are o presiune ideală. Astfel, pe lângă faptul că oferă aderență și contribuie la economia de carburant, cauciucurile trebuie să fie capabile să suporte capacitatea autovehiculului, a pasagerilor și altor încărcături. Dacă anvelopele alese au un indice de sarcină scăzut, vor fi afectate performanțele mașinii și stabilitatea acesteia, iar luarea virajelor îți poate crea probleme.

4. Indicele de viteză

Cu toate că în țara noastră nu există cerințe legale referitoare la viteza pe care o permite o anvelopă, trebuie să ai în vedere și acest parametru. Indicele de viteză este simbolizat de o literă și îți indică viteza maximă la care un cauciuc este autorizat să suporte o anumită sarcină, în condiții specifice.

5. Modul de etanșare a cauciucurilor

Anvelopele pot fi cu cameră (tubetype) sau fără cameră, de tip balon (tubeless). Cauciucurile moderne nu au o cameră separată ce menține aerul, iar acest lucru este de ajutor atunci când, de exemplu, ai lovit roata. Anvelopele cu cameră cauciuc vor coborî instantaneu, în timp ce pneurile tubeless îți oferă ocazia de a ajunge până la cel mai apropiat service.

6. Stilul de șofat

Unul dintre factorii importanți pe care trebuie să-i iei în calcul la alegerea anvelopelor este și stilul tău de condus. Dacă circuli mai mult în oraș, cu o viteză moderată, iar în afara localităților preferi deplasările line, optează pentru anvelope cu rezistență redusă la rulare sau pneuri cu o bună absorbție a șocurilor, pentru un confort sporit. În schimb, pentru un stil de condus sportiv, echipează-ți mașina cu cauciucuri care au o aderență mai bună la viraje și manevrabilitate mare.

7. Prevederi legale

În plus față de condițiile meteorologice și necesitatea utilizării unor anvelope omologate pentru mașina ta, trebuie să iei în considerare și cerințele referitoare la adâncimea minimă a benzii de rulare. Mai exact, ai posibilitatea de a cumpăra și cauciucuri second hand sau reșapate pentru autovehiculul tău dacă vrei să economisești bani. Dar, în cazul autoturismelor, în majoritatea țărilor europene, există prevederi legale ce menționează că adâncimea minimă pentru banda de rulare este de 1.6 mm și reprezintă un indicator de uzură pentru consumator.

Ca să te asiguri că alegi anvelopele potrivite pentru mașina ta este important să citești cu atenție indicatorii de pe cauciucurile vechi, dar și caracteristicile din cartea tehnică a automobilului. Vei observa numeroase detalii ce-ți vor facilita achiziția și îți vor oferi o experiență plăcută de condus pe termen lung.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!