Cum alegi bicicleta dacă ești pasionat de ciclism: 3 sfaturi

Publicat pe 26 Ianuarie 2023
Ciclismul este o pasiune minunată, cu multiple beneficii pentru sănătate: îmbunătățirea sistemului cardiovascular și respirator, pierderea în greutate și creșterea rezistenței fizice.

Ciclismul este o pasiune minunată, cu multiple beneficii pentru sănătate: îmbunătățirea sistemului cardiovascular și respirator, pierderea în greutate și creșterea rezistenței fizice. Mai mult, ciclismul are un impact redus asupra mediului și te ajută să câștigi timp prin evitarea blocajelor din trafic.

În acest articol îți oferim trei sfaturi ce te vor ajuta sa alegi o bicicletă adecvată nevoilor tale.

Găsește tipul potrivit de bicicletă

Te gândești să înlocuiești mașina cu bicicleta în drumurile prin oraș sau plănuiești excursii pe două roți în natură? Există mai multe tipuri de biciclete disponibile pe piață, fiecare cu caracteristici și utilizări specifice. Dar poate eziți să faci o achiziție pentru că nu ai suficient spațiu pentru a o depozita sau capacitatea ta de efort fizic este limitată. Nu trebuie să te descurajezi, pentru că vei găsi cu ușurință un model de bicicletă pentru bărbați sau femei potrivit pentru orice situație.

Iată care sunt principalele categorii de biciclete:

Biciclete de oraș

Se mai numesc biciclete urbane sau cruisere. Sunt ușor de folosit, în general au cadrul din oțel și ghidonul curbat, iar designul șeii este ergonomic, oferind confort sporit în timpul utilizării. Pentru a amortiza șocurile, roțile sunt late și groase. Trebuie să aibă un sistem eficient de frânare, să fie rezistente și confortabile.

Cruiserele pot fi dotate cu accesorii precum coșul frontal de cumpărături și portbagajul de spate, faruri și cric. Dacă vei folosi și transportul în comun în drumurile tale prin oraș, orientează-te către o bicicletă pliabilă. Există și biciclete electrice care nu necesită prea mult efort la pedalare, iar un astfel de model te poate ajuta mai ales dacă trebuie să parcurgi zilnic distanțe mari până la birou și înapoi.

Biciclete de munte (MTB)

Acestea se pot utiliza atât pe terenuri accidentate, cât și pe drumuri line, în ciuda denumirii. În această categorie găsim mai multe modele de biciclete:

Trail bikes - sunt confortabile, destul de ușoare și suficient de rapide. Pot avea dublă suspensie sau doar pe față.

Cross country - se comportă bine atât pe terenuri plate, cât și pe cele accidentate, datorită geometriei cadrului si a rotilor mari, cu cauciucuri aderente.

Downhill - sunt concepute pentru coborâri, nu pentru terenuri drepte, si au suspensie dubla.

De teren - are suspensie pe față și pe spate și o poți utiliza atât pe terenuri denivelate, cât și la coborârea pantelor abrupte.

Bicicleta de șosea

Numită și cursieră, acest tip de bicicletă este destinat parcurgerii distanțelor mari. Nu are suspensii, este ușoară, roțile sunt înguste, iar ghidonul cu mânere curbate în jos te ajută să atingi viteze ridicate.

Tine cont de înălțimea ta

Ia în considerare dimensiunea cadrului și posibilitatea de ajustare a ghidonului când alegi o bicicletă. Este foarte important să o testezi înainte de a o cumpăra și să te asiguri că stai confortabil atât în timpul pedalării, cât și în timpul opririi. Dacă alegi una cu un cadru prea scund, s-ar putea ca genunchii sau spatele să aibă de suferit, iar dacă este prea înalt, îți va fi greu să menții controlul bicicletei.

Nu neglija greutatea bicicletei

Greutatea unei biciclete depinde de mai mulți factori, cum ar fi materialele utilizate pentru construcție, componentele și accesoriile adăugate. O bicicletă de oraș mai ușoară, pe care trebuie să o aduci zilnic în apartamentul de bloc, este de preferat uneia cu câteva kilograme în plus. În cazul unei cursiere, greutatea mai mică te va ajuta să mergi mai repede, iar o bicicletă de teren de 15 kg va fi mai ușor de manevrat pe drumurile montane decât una de 18 kg.

Materialele cele mai ușoare utilizate pentru construcția bicicletelor sunt aluminiul, carbonul și titanul. Oțelul, cel mai ieftin și comun material, este și cel mai greu.

Îți recomandăm să te documentezi cu atenție înainte să iei o decizie privind achiziția unei biciclete. Informațiile de mai sus reprezintă un punct de plecare pertinent pentru o bună informare. Continuă prin a cere sfatul unui specialist, evită bicicletele prea costisitoare pentru început și setează-ți niște așteptări clare. În felul acesta vei face o alegere informată și te vei bucura mult timp de noua ta bicicletă.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!