Cum alegi cele mai bune anvelope de iarnă pentru mașina ta?

Publicat pe 11 Septembrie 2019
Codul rutier nu prevede nicio dată anume pentru înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Cauciucurile cu însemnurile M+S sau simbolul fulgului sunt obligatorii în orice perioadă a anului, dacă drumul este acoperit de zăpadă, polei sau alte derivate.

Din punct de vedere al randamentului oferit în funcţie de temperatură, producătorii indică valoarea de 7 grade Celsius ca moment potrivit pentru echiparea maşinii cu anvelope de iarnă. Acest început de toamnă este un bun prilej pentru a prospecta piaţa şi a găsi cele mai bune oferte pentru maşina ta. Indiferent de marcă, model şi dimensiuni ale roţilor, găseşti anvelope iarnă pe Autohut.ro, din categoriile premium, medie şi economică, pentru orice buget disponibil.

Caută modelul potrivit maşinii tale

În cartea de identitate a vehiculului sunt specificate dimensiunile omologate ale cauciucurilor. Pe unele maşini, anvelopele de vară şi cele de iarnă sunt echipate cu jante de mărimi diferite, de aceea trebuie să fii foarte atent ce dimensiuni comanzi. În afară de lăţimea benzii de rulare, înălţimea anvelopelor, dispunerea straturilor şi diametrul jantei (ex.: 195/65R/15), trebuie să fii atent şi la celelalte informaţii indicate de producător pe anvelopă. Indicele de sarcină şi indicele de viteză sunt de multe ori ignorate în procesul de alegere a cauciucurilor, însă acestea pot influenţa deplasarea autovehiculului şi consumul de combustibil. Indiferent unde alegi să le montezi, verifică dacă indicatorii Outside sau Rotation sunt dispuşi corespunzător, pentru a obţine cel mai bun randament. Unul dintre cei mai importanţi indici este DOT, care arată în ce măsură produsul îndeplineşte anumite standarde. Întotdeauna acesta se încheie cu patru cifre, dintre care primele două indică săptămâna, iar ultimele două anul fabricaţiei. Aceste date trebuie să fie cât mai apropiate de momentul achiziţiei şi montajului, deoarece altfel rişti să cumperi un produs îmbătrânit în depozite.

Cel mai bun raport preţ-calitate

Anvelopele auto se împart în trei categorii, după producători: premium, medie şi economică sau de buget. Modelele de vârf sunt produse, în ordine alfabetică, de Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian, Pirelli. An de an, acestea îşi dispută locul 1 în materie de anvelope, însă poţi alege cu încredere orice model. În segmentul de mijloc poţi regăsi atât producători care acoperă această nişă, cât şi modele medii ale companiilor premium, vândute sub branduri diferite. Pentru o anvelopă medie trebuie să scazi cel puţin o treaptă din standardele premium. Avantajul este că aceste mărci împrumută tehnologii de la companiile-mame şi obţii un produs de calitate la preţuri mult reduse. BF Goodrich, Kleber sau Tigar sunt variante low-cost ale Michelin, Firestone este produs de Bridgestone, iar Barum şi Matador aparţin gigantului Continental. Anvelopele de buget sunt ultima variantă recomandabilă, din punct de vedere al calităţii. Întrucât sunt produse în general de fabrici asiatice fără renume, acestea sunt greu de evaluat şi diferenţiat. Un criteriu ar putea fi urmărirea profilului anvelopelor, deoarece în cele mai multe cazuri acesta este copiat de la un producător premium sau mediu. Dacă ai noroc să găseşti modelul original de profil, te poţi informa cu privire la caracteristicile aceluia. Evident, rezultatul de buget este unul cu randament foarte scăzut din punct de vedere al controlului asupra maşinii în viraje, derapaje şi manevra de frânare.

Produsul potrivit stilului tău de condus

Este poate cel mai practic criteriu de avut în vedere. Unele anvelope sunt mai potrivite pentru condus preventiv, având şi un randament foarte bun din punct de vedere al consumului de carburant la drum lung. Altele se potrivesc stilului sportiv, cu manevre mai rigide. În fine, altele oferă o schimbare de direcţie foarte uşoară, potrivită pentru traficul cotidian intens din marile oraşe. Confortul de la volan poate fi influenţat şi de zgomotul produs de anvelope. Alege numărul de decibeli pe care îl poţi tolera la drum.

În funcţie de drumurile pe care vei circula

Producătorii diferenţiază anvelopele de asfalt faţă de cele de teren, noroi sau off road. În funcţie de calitatea drumurilor pe care vei rula în cea mai mare parte a sezonului rece, vei şti ce model ţi se potriveşte mai bine. Produsele on-off road dau randament atât în pe drumuri asfaltate, cât şi în timpul ieşirilor ocazionale pe suprafeţe pietruite, din piatră cubică sau de ţară.

În afară de faptul că rişti să primeşti o amendă dacă eşti prins circulând pe suprafeţe înzăpezite cu maşina neechipată corespunzător, montarea anvelopelor de iarnă este un gest de responsabilitate faţă de tine, faţă de pasageri şi de ceilalţi participanţi la trafic. Diferenţa de stabilitate dintre o maşină cu anvelope de vară sau uzate peste măsură şi una cu cauciucuri de iarnă în stare bună de funcţionare este vizibilă, iar distanţa de frânare este de câteva ori mai mare în cazul celei dintâi.

Domenii: Auto

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!