Cum alegi jocurile potrivite pentru copiii tăi?

Publicat pe 20 Octombrie 2021
Copilăria reprezintă vârsta de aur când totul în jur este pur, vesel și colorat, iar lumea este descoperită prin joc și joacă, într-o continuă mirare și bucurie. Pentru ca cei mici să deprindă abilitățile necesare dezvoltării lor mentale, emoționale și sociale, este important ca părinții și educatorii să le dea prilejul întâlnirii cu cele mai potrivite activități atât acasă, cât și la grădiniță sau la școală. Iată cum să alegi cele mai bune modele de jocuri pentru copii, adaptate vârstei lor și cerințelor recreative și educative.

Jocuri solitare

Încă din primele luni de viață, bebelușul experimentează interacțiunea cu lumea din jur prin jucării, iar în această etapă sunt importante culorile și contururile obiectelor cu care el inițiază jocul. Astfel capătă îndemânare, învață să apuce lucruri, să le mute și să le compare.

Este genul de joc caracteristic micuților până la vârsta de 2-3 ani și necesită grijă deosebită din partea familiei, pentru alegerea modelelor potrivite de jucării, care să corespundă criteriilor de siguranță în utilizare și diversitate cromatică.

Jocuri asociative

Mersul la grădiniță înseamnă un mare pas înainte pentru cel mic, iar adaptarea la grup va începe cu jocurile asociative, în cadrul cărora copiii se joacă separat unul de celălalt, dar stau împreună în același spațiu. Atunci când colaborează în cadrul unui joc de construcție, fiecare copil are activitățile proprii, dar la final se vor bucura împreună de ceea ce au realizat (un oraș format din mai multe blocuri realizate din cuburi, o gară cu trenulețe, o cazemată din plușuri colorate ș.a.).

Aceste jocuri contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive și îi învață pe prichindei să combine, să monteze și să asocieze obiecte diferite, în funcție de forme și dimensiuni. De asemenea sunt importante în dezvoltarea limbajului, pentru că încurajează comunicarea cu cei din jur.

Jocuri cooperative

Odată ce s-au integrat în colectivitate, copiii de vârstă școlară sunt pregătiți pentru jocuri cooperative, în care să comunice direct, să se sfătuiască și să găsească împreună soluții. Micuții vor fi puși în situația de a-și utiliza abilitățile sociale și de a învăța lucruri noi despre lumea din jur.

Fie că rezolvă împreună un puzzle, aranjează cifre și litere sau descoperă indiciile dintr-o poveste, copiii învață să se joace în grupuri și deprind sentimentul de colectivitate. Multe dintre jocurile de societate de tip board games pentru adulți sunt realizate ca jocuri cooperative, tocmai pentru că acest tip de interacțiune este benefic, indiferent de vârstă.

Jocuri competitive

Prin trecerea la jocuri competitive, copiii învață că există reguli și că trebuie să le respecte. Se obișnuiesc să facă parte dintr-o echipă, identifică treptat rolul lor în grup și dezvoltă strategii, învață să facă raționamente în funcție de situații în derulare și încep să colaboreze la un nivel superior cu ceilalți membrii ai colectivității.

Fie că sunt jocuri în 2 care încurajează ambiția și spiritul de învingător sau activități de grup care antrenează spiritul de echipă, aceste jocuri competitive sunt practicate de copiii, adolescenți și adulți deopotrivă, pentru că reprezintă esența ludică pe care oamenii de toate vârstele o caută atunci când își petrec timpul liber în compania semenilor lor.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!