Cum alegi jucăriile potrivite în funcție de vârsta copilului?

Publicat pe 22 Noiembrie 2021
În momentul în care ai copii, jucăriile vor deveni o componentă importantă a vieții tale. Tu vei fi primul care va cumpăra alte și alte jucării, prietenii și familia vor cumpăra la rândul lor, iar pe măsură ce vor crește, copiii vor avea propriile preferințe pe care va trebui să le îndeplinești. Copilăria timpurie este fundamentul pentru dezvoltarea unui copil, mintea acestuia putând acumula informații doar cu ajutorul experiențelor primite atunci când se joacă.

Alegerea unor jucării copii adecvate pentru interesele și nivelul lor de dezvoltare este importantă pentru susținerea și stimularea unor abilități diferite, de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții. Cu ajutorul jucăriilor, copilul tău își va desăvârși capacitatea de rezolvare a problemelor, va învăța despre rezolvarea conflictelor și care este legătura dintre cauză și efect. În plus, va afla despre lucrul în echipă, dar și cum să-și hrănească creativitatea și imaginația.

Încă din primele zile de viață copilul tău poate beneficia de efectele pozitive ale jucăriilor, cu singura condiție să fie alese inteligent. O jucărie recomandată este cea care îndeplinește simultan mai multe funcții, cum ar fi: să fie distractivă, să fie potrivită vârstei și să îl stimuleze pe copil și personalitatea lui.

Iată cum să alegi cele mai potrivite jucării în funcție de vârsta copilului tău.

 • Să promoveze jocul activ. Aceste jucării îl provoacă pe copil să facă ceva, în concordanță cu abilitățile pe care le-a acumulat până în prezent. El trebuie să împingă, să tragă, să desfacă, să construiască, etc. În acest fel copilul rămâne interesat și conectat pentru o perioadă mai lungă de timp, fără să se plictisească și fără să devină nervos.
 • Să fie rezistente: Jucăriile au viață destul de grea în mâinile copiilor. Ele sunt trase, trântite, aruncate, ronțăite, iar toate acestea lasă urme adânci. Pe lângă faptul că o jucărie trebuie să fie rezistentă pentru a merita investiția care trebuie făcută în ea, orice jucărie trebuie să fie sigură pentru copii. Bucățile care se rup ori se desprind pot fi extrem de periculoase pentru cei mici.
 • Să poată fi utilizate mult timp. Există jucării cu care copilul se poate juca o singură dată, dar acestea nu sunt recomandate de specialiști. Cel mai mare dezavantaj este că inhibă imaginația și creativitatea. Pe de altă parte parte, o jucărie care poate fi utilizată de nenumărate ori îl va provoca pe copil să inventeze în permanență modalități noi pentru a o folosi.
 • Să poată fi utilizată de copil fără ajutor. Jucăriile simple, adecvate posibilităților motrice și intelectuale ale copilului sunt cele mai recomandate. Jucăriile prea complicate au nevoie de supervizarea unui adult, iar asta va produce doar frustrare copilului, care va înțelege că el nu se poate descurca singur.
 • Poate cea mai importantă calitate a unei jucării este să fie adecvată vârstei, iar asta poate fi puțin descurajant pentru tine. Copiii se bucură de jucăriile pe care le pot stăpâni și cu care se pot juca singuri, astfel:
  • 0 - 6 luni: bebelușii sunt fascinați de mișcare, sunete și imagini simple, alb negru. Sunt recomandate jucăriile moi de pluș, zornăitoarele și păturile cu activități.
  • 6 - 8 luni: Deja bebelușul poate ține în mână jucării mici. Este momentul în care învață despre cauză și efect, așa că poți alege jucării care pot fi scuturate, care scot sunete amuzante sau care pot fi acționate cu butoane.
  • 8 - 18 luni: Este momentul în care începe să experimenteze dimensiunea, forma și spațiul. Alege jucării care se trag/se împing, cuburile de lemn sau inele pentru sortat.
  • 18 - 24 luni: Copilul tău se va bucura să se joace cu păpuși, hainuțe, seturi de bucătărie și mașini de jucărie.
  • 2 - 4 ani. Este vârsta preșcolară, așa că poți alege jucării care dezvoltă imaginația și creativitatea: creioane colorate, plastilină, art & craft, puzzle, lego, etc.

  Domenii: Lifestyle

  Digital Workforce SRL

  Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

  Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!