Cum alegi mașina potrivită pentru nevoile tale?

Publicat pe 25 Iunie 2021
Fiecare dintre noi trece prin viață parcurgând un drum pe care trebuie să găsească echilibrul dintre satisfacerea nevoilor și costul îndeplinirii dorințelor. Într-o lume aflată în permanentă mișcare, automobilul potrivit are darul de a ne rezolva problema transportului într-un mod rapid și confortabil. În plus, are calitatea de a fi și o emblemă a statutului, practic un etalon a ceea ce suntem, oferind și o perspectivă asupra proiecțiilor viitoare.

Este, însă, alegerea unui asemenea instrument modern o chestiune facilă? Piața de profil ne îmbie cu o multitudine de opțiuni, iar pentru a lua decizia potrivită este indicat să urmărim anumite repere. Te invităm să le descoperi în cei 5 pași expuși mai jos.

Pasul 1. Stabilește-ți nevoile de transport.

Pentru a găsi mașina potrivită, trebuie să așezi pe hârtie un set de întrebări la care să răspunzi sincer:

  • Câți pasageri voi transporta în fiecare zi?
  • Pe ce tip de drumuri voi conduce (autostradă, drumuri de oraș, off-road)?
  • Care sunt dotările minime pe care mi le doresc în echiparea viitoarei mașini?
  • Ce capacitate de transport îmi este necesară?

După centralizarea răspunsurilor, vei obține o imagine cât se poate de clară a ceea ce trebuie să urmărești și astfel te pregătești pentru etapa următoare.

Pasul 2. Identifică-ți stilul de conducere.

Plăcerea de a conduce un automobil este unul dintre criteriile esențiale în alegere: un stil de conducere sportiv trebuie „hrănit” cu un automobil care să poată pune în lucru mai mulți cai putere decât la o mașină obișnuită, dar care să fie suficient de receptivă la comenzile conducătorului pentru a putea fi controlată în siguranță. Dimpotrivă, un stil de conducere defensiv nu va necesita atât de mulți cai putere, ci mai degrabă o focalizare pe confortul transportului și pe capacitatea de transport a persoanelor și a bunurilor.

Pasul 3. Stabilește-ți bugetul și tipul de finanțare dorit.

De cele mai multe ori, resursele fiecăruia sunt limitate, deci este necesară evaluarea unui buget pe care îl poți aloca noii achiziții. Indiferent de suma pe care o ai la dispoziție pentru avans, la reprezentanța Mercedes, de exemplu, vei găsi acea soluția de finanțare necesară pentru achiziționarea automobilului dorit. În general, o regulă nescrisă spune că plata lunară pentru automobil nu trebuie să depășească 15% din suma netă încasată lunar. Pe lângă această sumă, trebuie să iei în considerare și un procent de 7% pentru variate cheltuieli legate de automobil – asigurare, combustibil, igienizare.

Finanțarea prin leasing vine cu o serie de avantaje: poti avea la dispoziție ultima tehnologie o dată la câțiva ani, reparațiile și întreținerea sunt acoperite de producător, schimbarea autoturismului nu este o bătaie de cap. Pe de altă parte, achiziționarea în rate te transformă în proprietar la finalul perioadei contractuale, îți oferă mai multă libertate în a modifica automobilul și ai posibilitatea de a vinde autoturismul oricând.

Pasul 4. Vrei un automobil nou sau unul rulat?

Fiecare dintre opțiuni vine cu avantaje și dezavantaje. Alegerea unui automobil nou înseamnă o perioadă lungă de timp (5-7 ani) fără griji legate de service și întreținere (acoperite de garanția producătorului), posibilitatea configurării autoturismului, plăcerea de a utiliza un autovehicul impecabil. Toate acestea presupun, însă, un preț pe care trebuie să știi dinainte dacă ți-l dorești: costul de achiziție este mare, iar valoarea automobilului scade rapid – 20% doar în primul an, ajungând ca după 10 ani să valoreze probabil 15% din prețul plătit.

Opțiunea achiziționării unui autovehicul rulat prezintă, pe de altă parte, o serie de avantaje: cost scăzut de achiziție, scăderea mult mai puțin accentuată a valorii în timp. Cu toate acestea, un automobil rulat este și un pariu pe care cel care îl dorește trebuie să și-l asume: are un număr de kilometri rulați (nu știm în ce condiții!), incidența problemelor de service poate fi mai mare etc.

Pasul 5. Programează un test-drive și acordă atenție detaliilor!

Cea mai bună metodă de a afla dacă automobilul pe care ai pus ochii este potrivit nevoilor tale este efectuarea unui test-drive. În cadrul acestuia, ai grijă la simularea, pe cât posibil, a tuturor provocărilor pe care mașina trebuie să le depășească:

  • deplasarea – pe autostradă, în regim urban, chiar off-road dacă ai ocazia;
  • evaluarea confortului de pe locurile pasagerilor;
  • verificarea modului de interacțiune cu toate comenzile automobilului;
  • spațiul efectiv pe care îl ai la dispoziție.

În definitiv, alegerea mașinii potrivite reprezintă un eveniment care îți va impacta viața pentru mult timp, deci este absolut firesc să acorzi maximă atenție oricărui detaliu care îți poate asigura o experiență auto de calitate.

Domenii: Auto

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!