Cum alegi placa video pentru gaming

Publicat pe 26 Ianuarie 2022
Alegerea unei plăci video pentru gaming te va arunca într-un ocean de posibilități, mai ales că va trebui să iei în considerare și alte specificații, cum sunt memoria, rezoluția monitorului sau puterea procesorului. Datorită acestor componente hardware, vei putea beneficia de performanțe superioare, astfel încât experiența ta de gaming să fie una perfectă. Cu siguranță este destul de complicat să te informezi temeinic înainte de a definitiva achiziția, dar după aceea te vei putea bucura de tot efortul depus.

Dacă gaming-ul nu ar fi o prioritate în activitatea ta la calculator, cu siguranță placa video nu ar ridica atâtea probleme. Aplicațiile pe care le utilizezi în mod obișnuit la școală sau la job nu necesită performanțe de top din punct de vedere grafic. Dar dacă îți dorești să acoperi cu succes ambele tipuri de activități, una dintre variantele ideale este să te decizi din oferta de laptopuri de gaming la cele mai bune prețuri. În acest fel, vei beneficia atât de puterea suplimentară de procesare a plăcii video, dar și de portabilitatea specifică laptopurilor.

La fel în cazul oricărei alte componente a PC-ului, alegerea plăcii video este o decizie importantă. Iată care sunt cele mai importante specificații de care trebuie să ții cont:

1. Modul de conectare

Toate plăcile video necesită mai mult decât standardul de 75W oferit de slotul principal. Din acest motiv, este nevoie de utilizarea unor conectori suplimentari, care sunt disponibili în 6 sau 8 pini. (Excepție fac plăcile video Nvidia RTX 30, care au conectori cu 12 pini, dar includ adaptoare). Dacă sursa de alimentare nu are conectorii suplimentari de care ai nevoie, cu siguranță vei dori să faci un upgrade.

2. AMN sau Nvidia

Cei mai importanți producători actuali de plăci video sunt AMD și Nvidia. Ambele companii oferă diferite tipuri de software și soluții de răcire, astfel încât alegerea poate fi destul de dificilă. AMD este renumit datorită prețurilor medii și superioare, în timp ce Nvidia tinde să-și păstreze rolul de lider din punct de vedere al tehnologiei. Plăcile RTX au fost considerate cele mai bune în ultimii ani.

3. Memoria video

Memoria plăcii video (VRAM) este diferită de memoria PC-ului, fiind utilizată pentru a stoca datele necesare pentru afișarea informațiilor pe ecran. Jocurile de ultimă generație au nevoie de cantități enorme de date pentru afișarea unor imagini realiste pe monitor. Din acest motiv, o placă grafică mai rapidă implică și existența unei VRAM adecvate.

4. Porturi

Unele monitoare dispun de porturi HDMI, altele oferă DisplayPort, iar altele DVI. Unele modele noi acceptă și USB Type-C, dar acestea sunt destul de greu de găsit momentan. Este important ca placa video să dispună de conectori compatibili cu monitorul pe care îl deții, în caz contrar va fi nevoie să achiziționezi și adaptorii adecvați.

5. Forma

Deși nu este un detaliu la care să te gândești din prima, forma și dimensiunea plăcii video sunt foarte importante, deoarece trebuie să există spațiul necesar în carcasă. Specificațiile se referă la lungime, lățime și înălțime. Înălțimea este influențată de numărul de sloturi de care dispune placa video. Cele mai multe plăci video au minim două sloturi, fiind mai înalte decât cele din generațiile anterioare și având nevoie de mai mult spațiu disponibil. Pentru o placă de bază Mini-ITX mică, se recomandă montarea unei plăci video de maxim 8 inchi lungime.

În general, sesiunile de gaming sunt cea mai intensivă sarcină pe care o va derula computerul tău. Din acest motiv, nu doar că va trebui să alegi cea mai recentă tehnologie GPU, dar va fi necesar să o upgradezi periodic. Odată cu avansarea performanțelor jocurilor video, este nevoie ca și tehnologia să țină pasul, iar GPU-urile vor deveni la rândul lor din ce în ce mai rapide.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!