Cum alegi suplimentele alimentare: 5 criterii importante

Publicat pe 14 Aprilie 2022
Cu atât de multe suplimente alimentare existente pe piață, există riscul să utilizăm multe de care nici măcar nu avem nevoie. Multe persoane asociază suplimentele alimentare cu sănătatea, însă o administrare incorectă poate provoca efecte nedorite. În plus, să nu uităm de faptul că acestea nu înlocuiesc un stil de viață echilibrat, ci au rolul de a completa dieta.

De aceea, trebuie să ne asigurăm că selectăm cu atenție suplimentele alimentare, ținând cont de o serie de criterii. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când achiziționezi un supliment alimentar.

1. Identifică necesitățile organismului

Nu trebuie să iei un pumn de suplimente alimentare pentru a obține beneficii. De multe ori, nu avem neapărată nevoie de suplimente. Totuși, în anumite condiții, suplimentarea poate fi indicată.

Spre exemplu, persoanele vegane necesită suplimentarea vitaminei B12, dar pot avea nevoie și de calciu sau fier. În sezonul rece, este important să suplimentăm vitamina D. Persoanele care suferă de anumite boli pot necesita alte suplimente alimentare.

Dar există și alte tipuri de produse ce pot fi utilizate pentru beneficii adiționale, cum ar fi pentru sporirea concentrării, reducerea stresului oxidativ sau diminuarea oboselii. Informează-te din surse sigure, de exemplu din literatura de specialitate, cu privire la diferite tipuri de suplimente alimentare și indicațiile acestora.

Dieteticianul poate stabili dacă anumiți nutrienți din alimentația ta necesită suplimentare. De asemenea, poate corecta deficiențele prin intervenție nutrițională, fără a mai fi nevoie de suplimente.

2. Alege producători de încredere

Există numeroși producători de suplimente alimentare. Totuși, nu toți fabrică suplimente de înaltă calitate. Prin urmare, este important să alegi cu grijă marca acestor produse și să te asiguri că sunt certificate. Producătorii care se ocupă și cu producția de medicamente se află printre cei în care poți avea încredere.

Poți găsi o varietate de suplimente atât în farmacii, cât și în magazine naturiste, cum ar fi în magazinul online de produse naturiste Obio.

3. Citește cu atenție prospectul

Multe persoane iau suplimente alimentare fără ca măcar să citească informațiile de pe ambalaj sau din prospect. Acesta cuprinde unele aspecte care îți indică faptul că suplimentul este de calitate:

  • Modul de prezentare a indicațiilor – atunci când indicațiile sugerează efecte miraculoase, produsul nu este demn de încredere.
  • Studiile clinice pe care se bazează indicațiile – un supliment care prezintă rezultatele trialurilor clinice în care s-a administrat poate fi considerat un produs de calitate.
  • Tipul de extract și cantitatea de substanță activă – în cazul suplimentelor din plante, este recomandat să alegi un extract standardizat, care menționează cantitatea de substanță activă ce corespunde unei doze. Evită suplimentele nestandardizate care menționează doar denumirile ingredientelor.

De asemenea, multe suplimente conțin ingrediente adiționale, cum ar fi lactoză sau gluten. Dacă ai o alergie sau intoleranță alimentară, citește cu atenție lista de ingrediente.

4. Ține cont de contraindicații și interacțiuni medicamentoase

Alte aspecte extrem de importante sunt contraindicațiile și interacțiunile medicamentoase. Multe suplimente au contraindicații în anumite afecțiuni, în sarcină, alăptare sau la vârsta copilăriei. Administrarea unui supliment contraindicat condiției consumatorului se corelează cu riscuri mari pentru sănătate.

În plus, multe suplimente alimentare pot interacționa cu numeroase medicamente. Spre exemplu, administrarea anumitor tipuri de suplimente cu antioxidanți la pacienții aflați sub chimioterapie poate reduce efectul tratamentului. Dacă urmezi un tratament medicamentos, citește cu atenție lista de interacțiuni ale suplimentului alimentar.

5. Cere recomandarea medicului

Fie că suferi de o anumită afecțiune, fie că ești perfect sănătos, recomandarea medicului te poate ajuta să alegi suplimentele potrivite. Acesta îți poate spune ce suplimente poți/nu poți lua, în funcție de starea ta de sănătate, factori de risc sau analize de sânge.

Așadar, alege cu grijă suplimentele alimentare, pentru a te asigura că organismul beneficiază la maxim de acestea, dar și pentru a preveni efectele nedorite. Nu uita să adopți un stil de viață sănătos pe termen lung.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!