Cum decurge un consult oftalmologic și ce presupune acesta

Publicat pe 13 Mai 2022
Consultul oftalmologic trebuie realizat periodic atât de persoanele care poartă ochelari de vedere sau lentile de contact, cât și de cei preocupați de sănătatea oculară. Astfel, se pot descoperi din timp afecțiuni de vedere sau vicii de refracție, iar tratarea sau corectarea acestora se poate face mai eficient.

Iată ce presupune un control oftalmologic și care sunt etapele acestuia.

În ce constă un consult oftalmologic

Un control oftalmologic poate dura aproximativ 15 minute-jumătate de oră, în cazul unei examinări de rutină, sau poate depăși o oră, dacă sunt necesare teste suplimentare. Fiecare consult începe cu anamneza, discuția dintre specialist și pacient.

Anamneza presupune câteva întrebări simple: motivul pentru care te afli la consult, dacă ai anumite afecțiuni oculare sau dacă ai observat anumite probleme la nivelul ochiului, cum s-au manifestat, despre istoricul bolilor oculare în familie ș.a.

Descoperă, în continuare, care sunt următoarele etape ale consultului și ce echipamente de ultimă generație sunt folosite la oftalmologia Grande Optique Iași, pentru stabilirea cu precizie a dioptriilor și a altor afecțiuni oculare. Toate examinările sunt nedureroase și simple pentru pacient.

Măsurarea dioptriilor

Erorile principale de refracție se măsoară cu ajutorul dioptronului sau autorefractometrului. Tehnologia avansată permite determinarea cu precizie a dioptriilor, prin analizarea mai multor puncte focale ale unei raze de lumină. Pacientul poate clipi de câte ori dorește, deoarece aparatul are funcții de căutare și focalizare automată 3D a ochiului.

Un alt beneficiu al acestui instrument este funcția de creare a tabelelor interne pentru compararea vederii inițiale și a celei corectate. De asemenea, aparatul are funcția de cercetare topografică a corneei (keratometru). Acest lucru înseamnă că se poate determina prezența astigmatismului, prin măsurarea curburii corneei și descoperirea diverselor neregularități.

Tot în această etapă se pot folosi picături de dilatare a pupilei, pentru determinarea dioptriilor reale. În cazul persoanelor care petrec multe ore la calculator, de exemplu, pot fi erori de măsurare a dioptriilor, dacă nu se utilizează aceste picături. În același timp, efectul acestora este de încețoșare a vederii și nu este recomandat să șofezi în următoarele ore de la folosirea lor.

Determinarea acuității vizuale

Pentru determinarea acuității vizuale, medicul oftalmolog sau optometristul folosește un aparat numit foropter automat. Pacientul trebuie să citească o serie de litere aflate fie la distanță, fie la apropiere. Acest instrument este precis și folosește tehnologie avansată, iar lentilele se schimbă rapid și silențios.

În acest fel, pacienții nu se confruntă cu disconfort sau cu oboseală oculară și controlul se desfășoară în cele mai plăcute condiții. În plus, este utilizat un proiector modern, care are o intensitate a luminii mult mai mare și o claritate mult îmbunătățită față de generațiile anterioare.

Alte examinări de specialitate

Pentru examinarea părții anterioare a ochiului se utilizează biomicroscopul. În această etapă se pot descoperi leziuni la nivelul: irisului, corneei, cristalinului, sclerei (partea albă a ochiului), pleoapei sau conjunctivei. De asemenea, se poate realiza un examen de fund de ochi, în care se verifică retina (strat intern al ochiului) și nervul optic. Un alt test care se poate face este măsurarea tensiunii oculare, pentru a descoperi apariția glaucomului (afecțiune a nervului optic).

Recomandăm consultul oftalmologic realizat de medici sau specialiști acreditați, care utilizează tehnologie de ultimă oră. Programează-te periodic la controale oftalmologice și ai grijă de sănătatea ochilor tăi.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!