Cum îți dai seama că ai probleme cu glanda tiroidă?

Publicat pe 12 August 2019
Tiroida este o glandă de mici dimensiuni, în formă de fluture, localizată la nivelul gâtului. Ea secretă hormoni care controlează metabolismul și multe alte funcții ale corpului, printre care cea cardiacă sau cea digestivă.

Femeile sunt în general mai afectate de problemele tiroidei decât bărbații. 1 din 8 femei poate suferi de afecțiuni ale acestei glande. Cele mai frecvente dereglări ale glandei tiroide sunt hipotiroidismul, afecțiunea în care glanda nu secretă suficienți hormoni și hipertiroidismul, atunci când nivelul de hormoni tiroidieni este foarte crescut. Din acest articol poți afla cum să îți dai seama dacă suferi de o afecțiune a glandei tiroide.

Ce simptome ai dacă suferi de hipertiroidism

Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă este hiperactivă și secretă o cantitate mai mare din hormonul tiroidian - tiroxina. Nivelurile mari de tiroxină din sânge accelerează metabolismul și alte funcții ale organismului.

Adesea, hipertiroidismul poate rămâne nediagnosticat din cauză că simptomele sale se confundă ușor cu cele ale altor afecțiuni și nu mergi imediat la medicul endocrinolog. Printre semnele că suferi de hipertiroidism se numără apetitul crescut și pierderea bruscă în greutate, chiar dacă nu ai schimbat nimic în obiceiurile alimentare. Acestea apar pentru că hormonii tiroidieni reglează funcția digestivă. Alte simptome uzuale sunt bătăile rapide și neregulate ale inimii (palpitațiile), stările de nervozitate, anxietate sau iritabilitate, transpirațiile și intoleranța la căldură. Persoanele care suferă de hipertiroidism pot avea un tremor la nivelul mâinilor și degetelor, piele subțire și casantă, păr tern, care și-a pierdut vitalitatea. De asemenea, dacă te simți obosită fără un motiv anume, dacă îți simți mușchii slăbiți sau ai observat schimbări în apariția ciclului menstrual, este posibil să suferi de hipertiroidism. Alte semne includ insomniile, dereglările aparatului digestiv, apariția gușei, la baza gâtului.

În cazuri foarte rare, hipertiroidismul poate conduce la o afecțiune care se numește oftalmopatia Graves. Cei afectați de această boală au ochii roșii și umflați în mod extrem. Acest lucru îngreunează vederea, pacienții văd lucrurile din jur în ceață sau dublate, lăcrimează abundent și au o puternică senzație de disconfort la lumină. Oftalmopatia Graves apare mai degrabă în rândul persoanelor cu hipertiroidism care fumează.

Semne că suferi de hipotiroidism

Atunci când glanda tiroidă este mai leneșă și nu produce suficienți hormoni tiroidieni, apare hipotiroidismul, o afecțiune care încetinește practic metabolismul și toate funcțiile pe care le reglează în mod normal tiroida.

Semnele pot fi diferite de la persoană la persoană, însă, în general, cele mai frecvente sunt senzația de frig și intoleranța la frig, oboseala accentuată, pielea uscată, constipația, pierderile de memorie și stările de depresie sau anxietate.

Cum se diagnostichează afecțiunile glandei tiroide

Dacă suspectezi o disfuncție a acestei glande, trebuie să te adresezi medicului endocrinolog. Acesta îți va examina zona gâtului pentru a vedea dacă tiroida a crescut în dimensiuni, îți va lua pulsul și îți va examina mâinile. Dacă tiroida este mai mare, ai un puls prea rapid și mâinile tale tremură, atunci medicul ar putea pune diagnosticul de hipertiroidism. În general,se recomandă și câteva analize de sânge, pentru a testa nivelul hormonilor tiroidieni din organism. În funcție de rezultatele acestor analize, se poate pune diagnosticul de hipo sau hipertiroidism.

În anumite cazuri, medicul endocrinolog ți-ar putea recomanda și niște investigații cu iod radioactiv. Sunt două tipuri de investigații, cea în care trebuie înghițită o cantitate de iod radioactiv și verificarea tiroidei după 24 de ore pentru a vedea cantitatea adunată ăn interiorul glandei, iar cealaltă presupune injectarea unui izotop radioactiv în venă și scanarea zonei gâtului.

Indiferent dacă ai semne și simptome specifice hipo sau hipertiroidismului, fă un control endocrinologic pentru a stabili cu exactitate diagnosticul și a primi un tratament. Netratate, problemele glandei tiroide pot provoca afecțiuni serioase, de la probleme digestive sau cardiovasculare până la infertilitate.

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!