Cum negociezi prețul cu un dealer auto?

Publicat pe 28 Noiembrie 2019
Negocierea este privită ca o artă încă din cele mai vechi timpuri. De aceea, pentru ca ea să dea roade, există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi ca să poți spera măcar la o reușită în acest aspect.

Ai trecut deja de toate etapele de găsire a mașinii ideale, precum cele de research și test-drive iar acum ai ajuns în stadiul în care trebuie să negociezi prețul final al acesteia cu dealerul auto? Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci pentru ca negocierea să reușească în favoarea ta.

1. Fii politicos

Cu răbdare și cu calm vei ajunge departe în orice situație, mai ales într-o negociere așa importantă ca cea dintr-o vânzare de mașină. În momentul în care ai pășit în biroul de vânzări trebuie să uiți de prejudecăți. Dacă pornești pe picior greșit și cu un ton agresiv, chiar crezi că dealer-ul va fi dispus să te ajute cu ceva atât de important precum reducerea prețului? Lucrurile vor lucra categoric în favoarea ta dacă pornești discuția pe un ton serios, dar calm.

2. Pune întrebările care contează

Inițial trebuie să afli cât este dispus vânzătorul să lase din prețul mașinii. Pentru a face acest lucru sunt câteva întrebări folosite des pentru a începe o negociere cu dealerul auto.

  • Care ar fi prețul final dacă v-aș face plata astăzi?
  • Cât de flexibil este prețul prezentat?
  • Cu ce opțiuni suplimentare vine mașina în cazul acestui preț?

Să spunem că dealerul auto nu dorește să lase în niciun fel prețul de bază al mașinii. În acest caz, poți încerca să negociezi opțiunile suplimentare pe care ți le-ai dori pe o mașină precum este autoturismul Ford Ecosport. Acesta are ca opțiune un sistem de ultimă oră care îți permite să dai comenzi vocale care controlează telefonul, navigația sau muzica.

  • Păstrează întrebările neimportante pentru finalul conversației. În cazul în care începi discuția cu întrebări legate de suportul de pahare, vânzătorul poate crede că prețul nu este un aspect atât de important pentru tine. Ceea ce este total eronat. Arată-i vânzătorului că ai venit să faci o afacere, că ești serios în ceea ce privește prețul de achiziție și pune întrebări cu adevărat importante legate de preț, fiabilitate sau consum.

3. Apelează la un prieten

Dacă știi că negocierea este un lucru ce trece peste puterile tale, apelează fără rușine la un prieten care știi că stăpânește bine acest domeniu. Spre exemplu, dacă ai programat o vizionare pe nesteautomotive.ro, sună-ți acel prieten care știi că excelează în arta negocierii și care și cunoaște bine domeniul auto și roagă-l să te ajute în discuțiile finale.

Ce sa nu spui la o negociere?

Dacă vrei ca negocierea să aibe măcar o șansă, sunt câteva lucruri pe care e bine să nu i le spui dealerului auto.

  • „Iubesc mașina asta”. Așteaptă să faci declarații de dragoste abia după ce mașina este pe numele tău. Dacă dealerul aude acest lucru, va știi că ești dispus să plătești pentru mașină atât cât cere.
  • „Nu știu prea multe despre mașini”. Aceasta poate fi considerată fraza preferată a unui dealer auto. În momentul în care va auzi acest lucru, el va încerca să-ți spună câtă nevoie ai de toate opțiunile suplimentare și de garanția extinsă. Dacă însă vii cu lecția făcută și îi arăți că știi exact de ce ai nevoie, acesta își va da seama că nu discută cu un începător dispus să cumpere orice.
  • Dacă ai un loc de muncă ce are reputația unui salariu mare, este bine să omiți să specifici asta în cadrul negocierii. În caz contrar, dealerul este posibil să țină strâns de prețul inițial, considerând că ai posibilitatea să achiți atât cât cere. Nu uita că vânzarea de mașini la prețuri diferite, bazate pe capacitatea de plată a cumpărătorului este perfect legală. Ori, dacă nu știe ce job ai, nu va putea folosi acest avantaj asupra ta.
  • Dacă ai ajuns la dealer pentru că ai rămas fără mașină, în cazul în care acesta va afla va folosi nevoia ta disperată de a avea mașină în interesul lui. În acest caz, șansele să lase la preț scad considerabil. De aceea, este indicat ca pe perioada negocierilor să împrumuți o mașină astfel încât să nu pari grăbit și să nu iei decizii pripite.

Nu trebuie să-ți fie rușine să negociezi prețul unei achiziții atât de importante precum mașina. Negocierea poate fi privită, dacă este făcută cum trebuie, ca pe o calitatea a unui om care cunoaște valoarea banului și care știe ce își dorește. Așa că mergi la negocieri documentat, pregătit să joci, înarmează-te cu un zâmbet și negocierea se poate încheia în favoarea ta!

Domenii: Auto

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!