Cum pot fi reduse pierderile de stocuri?

Publicat pe 20 Iulie 2021
Atunci când ai o afacere care presupune rulaj de mărfuri, stocurile reprezintă unele dintre cele mai mari provocări cu care te confrunți. Gestionarea deficitară sau ineficientă a acestora, lipsa personalului sau a unor aplicații care să țină evidența intrărilor, ieșirilor și a altor operații în depozit, precum și identificarea pierderilor la nivel de stocuri sunt probleme frecvent întâlnite. Dintre acestea, pierderile ocupă un loc extrem de important. Iată ce poți face pentru a le reduce impactul financiar negativ.

Folosește o aplicație pentru monitorizarea stocurilor

Tehnologiile moderne ne permit astăzi să urmărim mai simplu ca oricând întregul traseu pe care îl parcurge un produs de la creare sau introducere în stoc până la ieșirea din unitatea de producție sau depozit. Astfel, o aplicatie WMS asigură utilizatorilor beneficii incontestabile pentru că permite o monitorizare în detaliu a stocurilor dintr-un depozit. Primești informații în timp real despre produsele tale sau despre statusul acestora, poți optimiza stocurile sau reduce foarte mult erorile de gestionare sau inventariere care s-ar produce atunci când aceste operațiuni ar fi făcute doar de operatori umani.

Cum poți folosi la maximum datele introduse într-o aplicație software pentru a evita pierderile de stoc? De exemplu, unul din elementele pe care le poți utiliza este data de expirare. Algoritmul unei soluții WMS, care coordonează automat aprovizionarea (replenishment), previne depășirea, în depozit, a termenului de valabilitate al produselor stocate dacă operează conform principiului FEFO (First Expired First Out). Controlul asupra stocurilor în acest mod îți oferă garanția că nu vei rămâne cu marfă expirată în depozit, iar pierderile care decurg din această situație sunt eliminate.

Investește în trainingul angajaților

Strategiile de business se schimbă încontinuu fiindcă orice organizație trebuie să se reinventeze în permanență pentru a se dezvolta. Iar această capacitate de redefinire e susținută întotdeauna de nivelul de instruire a personalului. Deoarece tehnologia s-a dovenit în epoca modernă un factor dinamic de schimbare practică a modurilor clasice de a face lucruri, instruirea în acest domeniu a devenit o necesitate, nu o opțiune.

De aceea, fie că vei alege o aplicație prin care să poți gestiona toate datele care țin de controlul stocurilor, fie că vei opta pentru variantele de programe mai puțin elaborate, vei avea întotdeauna nevoie de personal instruit. Trebuie însă remarcat faptul că, în contextul actual al hiperspecializării fiecărui segment de activitate, este mai avantajos să instruiești personalul să utilizeze o aplicație complexă, în mare parte datorită numărului mare de avantaje oferite de aceasta. Tehnologia evoluează, oferă noi modalități de a colecta și centraliza date. Din acest motiv, nu o vei putea ignora veșnic.

Așa că nu trece cu vederea investiția în instruirea personalului, mai ales că timpul de învățare, cu ajutor specializat, a modului de operare al aplicațiile moderne de gestiune a stocurilor este redus, chiar și de ordinul câtorva zeci de minute. De ce? Pentru că unul din obiectivele developerilor software actuali e acela de crea aplicații flexibile și intuitive, “prietenoase cu utilizatorul”, pe care oricine să le poată utiliza într-un timp record, cu minimum de instruire. Altfel, ce eficiență ar mai avea o aplicație într-o epocă în care viteza de rezolvare a problemelor e pe primul plan, dacă ți-ar trebui secole să înveți cum să o folosești?

Investițiile în training-ul mult mai rapid asociat aplicațiilor moderne se justifică pe deplin prin beneficiile obținute ulterior. Iar timpul astfel economisit îți permite să acorzi atenție și altor aspecte ale activității care, de asemenea, necesită o instruire ce îți poate aduce beneficii suplimentare.

Menține un control constant asupra stocurilor

Stocurile trebuie să fie în permanență actualizate și verificate pentru că, în caz contrar, se poate întâmpla să apară neconcordanțe între ceea ce există la raft și evidența scriptică. Cu o aplicație dedicată, all-in-one, de tip WMS, care gestionează centralizat toate operațiunile din depozit, inclusiv intrările (recepțiile) și ieșirile (livrările), acuratețea datelor este mult mai ridicată fiindcă procesul de actualizare a datelor este unul complex și automat.

Pentru a limita pierderile de stocuri este nevoie să ai în vedere atât resursele materiale pe care le ai în depozit, cât și resursele umane de care dispui. Cu o aplicație dezvoltată în funcție de specificul și cerințele afacerii tale, vei putea utiliza la maximum ambele categorii. În plus, vei putea avea în orice moment o imagine mult mai clară și cuprinzătoare a stocurilor existente, fie că sunt de materii prime sau produse finite, în ceea ce privește: tipul, descrierea, lotul, cantitatea, localizarea acestora în spațiile de depozitare, perioada de valabilitate etc.

Dacă dorești să controlezi eficient activitatea din depozit, să ai informații mai aproape de realitate cu privire la situația stocurilor de care dispui și chiar să stabilești în timp util necesitățile de aprovizionare, este indicat să implementezi sisteme performante de management al depozitului. Merită să investești în aplicații și tehnologii moderne create de către specialiști în logistică pentru a-ți ușura munca.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!