Cum poti scapa de mucegaiul si de igrasia din casa ta?

Publicat pe 10 Septembrie 2020
Numeroase persoane se confrunta cu o problema, care, la prima vedere nu pare foarte grava, insa, poate cauza destul de multe boli. Este vorba de aparitia igrasiei si a mucegaiului in locuinta, aceasta intalnindu-se in special in cazul caselor mai vechi sau care au fost supuse unor fenomene externe, precum inundatiile. In cazul in care ai si tu aceasta problema, primul lucru pe care il ai de facut este sa gasesti principala cauza care a provocat aparitia acestora. In momentul in care ai desoperit din ce motiv si-au facut acestea aparitia, cu siguranta iti va fi mult mai usor sa rezolvi problema. In general, igrasia si mucegaiul iau nastere din cauza unui nivel ridicat de umiditate.

Principalele motive pentru care igrasia si mucegaiul pot aparea in locuinta ta

Asa cum am mentionat mai sus, umiditatea are o foarte mare influenta in aparitia igrasiei si a mucegaiului. Daca stii care sunt motivele pentru care umiditatea isi face loc in locuinta ta, ai putea sa previi acest lucru sau, daca este prea tarziu, sa poti lua masuri in aceasta privinta. Pentru a te ajuta, iti voi prezenta principalele cauze ale aparitiei umiditatii:

Acoperisul este deteriorat – acoperisul este unul din elementele foarte importante ale locuintei. Daca acesta nu este construit din materiale de calitate si nu este bine asamblat, atunci se poate deteriora foarte usor. Un acoperis neetans, deteriorat din cauza vechimii, a intempreriilor sau chiar a montarii gresite poate permite infiltrarea apei in locuinta, ceea ce va provoca aparitia mucegaiului si a igrasiei. Din acest motiv, sfatul meu este sa optezi pentru tabla tip tigla de o calitate superioara, pentru a putea preveni aceste probleme.

Scurgeri de apa – umiditatea isi poate face aparitia in locuinta si din cauza unei tevi sparte, sau asamblate incorect. De asemenea, inundatiile pot provoca infiltrarea apei in casa ta.

Condensul – in cazul in care ferestrele sunt din tamplarie termoizolanta, trebuie tinut cont ca, pe langa faptul ca au rolul de a izola termic si de a impiedica pierderile de caldura, acestea provoaca condensul, care, la randul sau, favorizeaza aparitia mucegaiului.

Incalzirea insuficienta – atunci cand locuinta nu este destul de bine incalzita, exista riscul aparitiei mucegaiului.

Ploaia – exista cazuri in care ploaia se poate scurge in jurul ramelor ferestrelor si, in acest mod, umezeala va patrunde in locuinta.

Pe langa aceste motive, exista posibilitatea ca, intr-o casa nou construita, sa apara mucegai si igrasie din cauza faptului ca apa utilizata in momentul in care s-a construit imobilul nu a avut timp suficient sau conditii meteo favorabile pentru a putea sa se usuce.

Cum poti preveni aparitia formarii de condens

Cea mai buna metoda prin care poti scapa de mucegai si igrasie, este sa previi aparitia acestora. Cum formarea de condens este unul din principalele motive pentru aceasta problema, iti voi prezenta cateva moduri prin care poti evita formarea acestuia. Incaperile in care apare cel mai des condensul sunt baia si bucataria, deoarece in cele doua se formeaza aburi de la incalzirea apei.

Poti evita imprastierea aburilor in intreaga locuinta prin acoperirea oalelor cu capace atunci cand gatesti si poti tine un geam deschis atunci cand faci mancare, cat si dupa ce ai terminat de facut baie. De asemenea, este indicat sa usuci hainele in afara casei, la aer curat si sa deschizi ferestrele cate 15 minute in fiecare dimineata si in fiecare seara. Pe langa aceste lucruri, trebuie sa te asiguri ca locuinta ta este bine incalzita si izolata.

Moduri in care poti scapa de igrasia si mucegaiul din locuinta ta

Daca aparitia mucegaiului si a igrasiei este provocata de infiltrarea apei prin acoperisul deteriorat, atunci este posibil sa fie nevoie de reparatii pentru a etansa acoperisul. In cazul in care aceste reparatii nu sunt de ajuns, atunci este indicat sa inlocuiesti acoperisul cu unul de calitate, pentru a fi sigur ca nu vei mai intampina din nou aceasta problema. Daca locuinta este inca umeda, atunci exista posibilitatea sa fie nevoie de cateva zile de incalzire suplimentara si de ventilatie regulata pentru a se usca complet.

Daca igrasia si mucegaiul sunt produse de tevi vechi care s-au fisurat in pereti, atunci este necesar sa apelezi la un instalator care sa inlocuiasca tevile. Ulterior, va trebui sa refaci peretii afectati prin indepartarea varului si a tencuielii si inlocuirea cu straturi noi.

Dupa ce ai identificat si indepartat sursele acestor probleme, este momentul in care vei scapa efectiv de mucegai. Este bine de stiut ca, in cazul in care mucegaiul a aparut din cauza unor probleme de canalizare sau din cauza infiltrarii oricarui tip de apa contaminata, cel mai indicat este sa apelezi la un specialist in domeniu.

Inainte de a incepe procesul de indepartare a mucegaiului, trebuie sa ai grija sa te protejezi. Poarta ochelarii de protectie, manusi lungi de cauciuc si poate chiar si o masca care sa iti acopere gura si nasul. In acest mod, vei fi ferit atat de sporii mucegaiului, cat si de solutiile special concepute, care au o concentratie destul de puternica. Pe langa acest lucru, trebuie sa tii geamurile larg deschise, si usile inchise, pentru a preveni raspandirea porilor in intreaga locuinta.

Odata ce te-ai echipat, esti pregatit pentru prima etapa, si anume curatarea mobilierului afectat cu solutii anti-mucegai. Solutia trebuie indepartata de pe suprafata mobilierului cu ajutorul unui detergent usor, cum este sapunul pentru maini sau detergentul de vase.

In ceea ce priveste peretii, acestia pot fi curatati atat cu solutii speciale, cat si cu apa amestecata cu clor. Trebuie sa ai grija sa nu periezi peretii, deoarece acest lucru poate determina eliberarea sporilor de mucegai. La final, sterge zona curatata cu o carpa uscata pentu a indeparta umezeala de pe perete. In momentul in care ai terminat, este indicat sa pui carpele utilizate in pungi de plastic, pe care sa le arunci la gunoi si sa lasi geamurile deschise pentru cateva ore.

Domenii: Constructii

MATEO TRADING PRODUCTIE SRL

Crivan Digital este o agentie de performance marketing si web development din Pitesti. Agentia ofera servicii complete de: promovare Google Ads, Facebook Ads, Waze Local, Linkedin Ads, SEO OnPage,...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →