Cum pregătești mașina pentru vară în doar 4 pași

Publicat pe 29 Aprilie 2020
Se apropie concediul de vară şi, pentru că ai avut timp în perioada de distanţare socială, știi exact unde vei merge. Nu uita însă că verificarea maşinii înainte de sezonul estival este foarte importantă, dacă nu vrei să ai probleme la sute de kilometri de casă.

În afară de revizia anuală şi de inspecţia tehnică periodică obligatorie, verifică şi înlocuieşte, dacă e cazul, câteva componente şi consumabile.

Treci la anvelopele de vară

Anvelopele auto se numesc „de sezon” pentru că au caracteristici adaptate condiţiilor de climă. Obligatorii sunt doar cauciucurile de iarnă sau all season, fără de care ești amendat dacă eşti surprins pe zăpadă, gheaţă sau polei, în orice altă perioadă a anului. Dacă nu locuieşti în vârf de munte, unde anotimpul rece ține, practic, tot anul, nu folosi anvelope de iarnă în lunile calde. Cu toate că nu sunt obligatorii prin lege, cauciucurile de vară sunt recomandate în lunile calde datorită randamentului sporit pe care îl oferă în orice condiţii de vreme, carosabil sau trafic. Materialul din care sunt confecţionate le face mai rigide, banda de rulare este adaptată la condusul în regim de viteză şi prevede riscul de a trece brusc de la o suprafaţă uscată la una umedă, în timpul ploilor de vară. Specialiştii de la Acvila-Romania.ro recomandă să ţii cont de toţi indicii înscrişi pe partea exterioară a anvelopei, pentru a te bucura de randament maxim în condiţiile de trafic în care te deplasezi.

Revizia de uleiuri şi filtre

Sezonul rece lasă urme asupra uleiului, a antigelului şi a filtrelor maşinii tale. Temperaturile scăzute, carosabilul umed, îngheţat sau acoperit cu material antiderapant coroziv produc o uzură superioară consumabilelor maşinii. În privința uleiului de motor, la revizia de toamnă, se folosesc produse cu o consistenţă mai subţire, care ajută la lubrifierea componentelor motorului în condiţii grele. Vâscozitatea scăzută nu ajută vara, când e nevoie de o consistenţă superioară în timpul deplasării la temperaturi înalte. Filtrele, încărcate de impurităţi pe timp de iarnă, trebuie înlocuite pentru a oferi randamentul necesar în deplasările lungi de vară.

Verifică instalaţia de aer condiţionat

După luni de neutilizare, instalaţia de climatizare sau de aer condiţionat trebuie verificată. Pe lângă filtrul de aer, verificat la revizia anuală sau la un anumit număr de kilometri, ai grijă și la alte componente ale instalaţiei. Nu-ţi doreşti ca, atunci când soarele dogorește și maşina s-a încins, să constaţi că nu mai ai freon. În plus, în conductele şi orificiile din plastic ale sistemului de climatizare îşi pot face loc bacterii şi alergeni dăunători sănătăţii tale, a copiilor şi a altor pasageri. Fă o igienizare a întregului traseu, măcar o dată pe an.

Ştergătoare, chedere şi alte elemente din cauciuc

Iarna, ștergătoarele sunt cele mai expuse deteriorării. Dimineaţa sunt îngheţate, iar parbrizul nu se curăţă complet. De asemenea, din cauza fenomenului de freezing rain, lamelele cauciucate îşi pot schimba forma. Apoi, pe măsură ce se instalează căldura, ploile de vară, torenţiale, îţi pun la încercare ştergătoarele. Dacă lasă urme atunci când le acţionezi, înlocuieşte-le. 

Tot din cauza îngheţului, se pot deteriora şi alte elemente din cauciuc, în special chederele, care trebuie înlocuite la timp, ca să nu-ţi intre ploaia în habitaclu sau la motor.

Pregătirea maşinii pentru vacanţa de vară îţi aduce linişte în concediul pe care abia îl aştepţi. Ca să fii sigur că totul este în regulă, programează o revizie şi cere o diagnoză completă a componentelor de sezon.

Domenii: Auto

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!