Cum recunoști primele semne ale unui infarct miocardic?

Publicat pe 31 Iulie 2020
Infarctul miocardic acut, cunoscut și ca atac de cord, are loc în momentul în care irigarea cu sânge a unei părți a inimii scade sau este stopată complet. Acest lucru duce la formarea de leziuni grave ale mușchiului striat al inimii, numit miocard.

Ca să nu ajungeți într-o astfel de situație, trebuie să știți să identificați care sunt semnele unui infarct miocardic, pentru că tratamentul imediat este esențial. Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai jos, iar acestea durează mai mult de cinci minute, sunați la 112 și cereți, urgent, ajutor medical de specialitate.

Printre primele semne ale unui infarct miocardic sunt:

Angina pectorală

Angina pectorală este acea durere în piept (ori disconfort) resimțit în centrul pieptului. Totodată, angina este descrisă de unii pacienți și ca o apăsare, o presiune, un junghi, o durere supărătoare, o arsură, o amorțeală, o senzație ca o gheară care strânge zona pieptului, senzație care durează mai mult de câteva minute ori dispare și revine apoi. Uneori, însă, unii pacienți cred că disconfortul sau durerea din piept este o indigestie sau arsură la stomac. Nu confundați simptomele, pentru că această durere ar putea fi unul dintre primele semne ale unui infarct miocardic.

Durere ori disconfort în alte zone

În cazul unui infarct miocardic, durerea sau disconfortul pot apărea și în alte zone ale părții superioare a corpului, inclusiv în brațe, în zona umărului drept, în spate, în zona gâtului, a maxilarului sau în stomac.

Respirația îngreunată

Când o persoană suferă un infarct miocardic, este posibil ca unul dintre simptome să fie dificultatea în respirație sau dispneea, respirația scurtată.

Transpirația rece

Tot ca semn al unui infarct miocardic ar fi de menționat transpirația sau faptul că pacientul simte că secretă sudori reci.

O senzație ca de arsuri gastrice

Un alt semn al infarctului miocardic ar fi senzația de preaplin, ca de indigestie, sau ca arsurile la stomac. Totodată, pe lista semnelor ce pot anunța un pericol iminent se regăsesc greața sau vărsăturile.

Alte simptome

De la caz la caz, simptomele infarctului miocardic pot fi amețeala, o senzație de slăbiciune extremă sau anxietatea. Unele persoane pot avea bătăi rapide ale inimii ori bătăi neregulate.

Semnalul de alarmă în cazul unui infarct miocardic

Multe persoane care au suferit un infarct miocardic au avut ca avertisment episoadele de angină pectorală. Angina este durerea în piept care, la fel ca un infarct miocardic, este cauzată de ischemie. Desigur, angina pectorală nu este același lucru cu un infarct. 

Diferența este că la angină, fluxul de sânge este restabilit, durerea trece în decurs de câteva minute, iar inima nu are leziuni permanente. În schimb, în cazul unui infarct miocardic, circulația sângelui către inimă este extrem de redusă ori complet blocată, durerea persistă o perioadă mai lungă, iar mușchiul inimii este lezat dacă nu primește tratament imediat.

Semnele pot varia, uneori, în funcție de sex

Specialiștii spun că femeile și bărbații raportează simptome precum durerea în piept în cazul unui infarct miocardic. Chiar și așa, la femei s-a observat că sunt raportate unele simptome neobișnuite ce apar în infarctul miocardic: 

  • durere de umăr sau o durere în partea superioară a spatelui; 
  • durere de maxilar sau o durere care se extinde către zona maxilarului;
  • presiune sau durere apăsătoare în centrul pieptului; 
  • amețeală; 
  • durere care se extinde către braț; 
  • o senzație neobișnuită de oboseală pe o perioadă de câteva zile.

Cum se stabilește diagnosticul de infarct

Pentru a determina dacă pacientul a suferit un infarct miocardic, medicul curant va efectua mai multe teste și investigații, mai ales dacă suspectează un atac de cord. Pe lângă analizele de sânge, folosite pentru a verifica nivelul unor proteine asociate cu leziunile de la mușchiul inimii, medicul va recomanda o electrocardiogramă (EKG). 

O altă investigație folosită în etapa de diagnostic este și coronarografia, numită, uneori, și angiografie coronariană, care implică o cateterizare cardiacă. Dacă este pus diagnosticul de infarct, tratamentul constă în dilatarea arterelor coronare cu ajutorul unui balon sau stent, prin angioplastie. O astfel de procedură minim invazivă, cum este o angioplastie coronariană în Cluj, este metoda cea mai eficientă de tratament pentru infarctul miocardic. Pacienții sunt conștienți pe toată durata procedurii, iar timpul de recuperare este scurt, spitalizarea ajungând la cel mult 48 de ore.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!