Cum recunoști semnele unui accident vascular cerebral?

Publicat pe 30 Iulie 2020
Un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul normal de sânge spre o parte a creierului este redus sau întrerupt. Astfel, țesutul cerebral nu mai primește oxigenul și nutrienții necesari, iar celulele încep să moară după doar câteva minute.

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate, iar în România peste 60.000 de persoane suferă de această complicație.

Accidentul vascular este o urgență medicală, deoarece poate duce la deces sau lasă sechele grave: aproximativ 30% dintre pacienți rămân imobilizați la pat. De aceea, tratamentul urgent este absolut necesar și trebuie să cunoști care sunt simptomele acestei complicații, ca să poți cere ajutor din timp.

Simptomele accidentului vascular cerebral

Pentru ca pacientul să aibă cele mai bune șanse de recuperare în urma unui accident vascular cerebral, este important să observi primele semne ale acestei probleme și să chemi de urgență salvarea.

Simptomele sunt destul de ușor de observat și includ:

  • Dificultăți de vorbire și înțelegere: persoana care suferă un accident vascular cerebral devine brusc confuză, nu mai înțelege ce i se spune și vorbește neclar.
  • Paralizia sau amorțeala unei zone a feței sau a unui membru (braț sau picior): accidentul vascular poate duce la paralizia sau amorțirea unei părți a corpului (partea dreaptă sau stângă).
  • Vedere neclară cu unul sau ambii ochi: dacă problema de vedere apare brusc, poate fi semnul unui AVC.
  • Durere intensă de cap: durerea apare brusc și este însoțită deseori de vomă, amețeală și stare de confuzie.
  • Tulburări de mers: o persoană care suferă un AVC nu mai are echilibru, merge greu și nu-și mai poate coordona mișcările.

De îndată ce observi aceste semne, sună la numărul de urgență 112 și cere ajutor medical de specialitate, pentru că tratamentul pentru AVC este mai eficient dacă este administrat din timp. Tratamentul presupune administrarea unor medicamente sau intervenție chirurgicală, în funcție de tipul de AVC suferit și de cât de grav este.

Cauzele unui accident vascular cerebral

Există mai multe cauze care pot duce la un AVC, prin urmare această complicație poate fi de mai multe tipuri:

  • AVC ischemic: apare atunci când circulația sângelui spre creier este blocată din cauza unor depuneri de grăsimi sau plăci de aterom pe vasele de sânge. În această situație, cauza este boala cerebrovasculară (afecțiunea apare treptat, ca urmare a stilului de viață dezechilibrat). Acest tip de accident vascular poate fi provocat însă și de prezența unui cheag de sânge la nivelul creierului. Cheagurile de sânge (sau trombii) pot să apară din cauza unui traumatism la cap, a unui tratament care duce la coagularea sângelui sau ca urmare a sedentarismului.
  • AVC hemoragic: apare atunci când se fisurează un vas de sânge de la nivelul creierului sau se rupe un anevrism. Ruptura provoacă o hemoragie la nivelul creierului, fenomen care poate duce rapid la deces.
  • AVC tranzitoriu: apare din cauza unei circulații deficitare la nivelul creierului și se manifestă prin simptome asemănătoare unui AVC normal. Pe moment, riscul de deces și paralizie este mic, dar tratamentul trebuie început rapid, pentru că pe viitor este posibil să apară un AVC ischemic.

Nu uita că accidentul vascular cerebral este o complicație foarte periculoasă, dar există șanse de supraviețuire și de recuperare dacă pacientul primește ajutor de specialitate din timp.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!