Cum să dezvolți gândirea creativă la copii: 5 modalități

Publicat pe 7 Noiembrie 2022
Chiar dacă pare greu de crezut, creativitatea este mai degrabă un talent antrenat decât o abilitate cu care te naști. Din acest motiv, părinții sunt încurajați să le ofere celor mici posibilitatea de a se implica în activități care să le stimuleze dezvoltarea creativității și imaginației.

În acest fel, copiii vor învăța să caute răspunsuri la problemele cu care se întâlnească dar și să creeze lucruri sau idei inovative.

Gândirea creativă joacă un rol important în dezvoltarea personală, cu singura condiție să fie antrenată încă de la cele mai mici vârste. Iată care sunt cele mai des întâlnite modalități prin care îi poți forma copilului tău o gândire creativă:

1. Încurajează întrebările din parte celui mic

Cu siguranță, curiozitatea naturală a copiilor este cel mai important atu al nostru, atunci când vine vorba despre gândirea creativă. Dacă îl vei încuraja pe cel mic să pună întrebări și să caute răspunsuri, în cel mai scurt timp vei vedea o schimbare în comportamentul copilului tău. El va dori să afle detalii despre toate lucrurile cu care se întâlnește și depinde doar de tine să îl încurajezi cât mai mult în această direcție.

2. Oferă-i un spațiu creativ unde să se desfășoare

Indiferent dacă dorește să picteze, să facă un puzzle-uri 3d pentru copii ori să construiască o navă spațială, copilul tău are nevoie de un loc unde să se desfășoare. Poți aranja un colț creativ, cu o masă pe dimensiunea lui și un dulap unde să aibă la îndemână tot ce își dorește. Pune-i la dispoziție orice, de la jocuri de construcții la plastilină, de la foarfeci și hârtie creponată, la mărgele și sclipici.

3. Împrietenește-l cu cărțile

Lectura este una dintre activitățile de bază care ajută la formarea unei gândiri creative. Toate scenariile pe care le află din cărți, precum și personajele complexe pe care le adoră, le pun copiilor la treabă imaginația și gândirea logică, forțându-i să facă conexiuni și să se concentreze pentru a învăța lucruri noi. Pe lângă obișnuința de a citi în fiecare seară, îi poți prezenta celui mic minunata lume a cărților vizitând librării sau biblioteci.

4. Încurajează-l să depășească obstacolele

Majoritatea oamenilor sunt descurajați atunci când se lovesc de un obstacol și nu simt nicio dorință de a continua. Acest lucru este posibil deoarece în copilărie nu au fost încurajați să învețe din greșeli și să continue indiferent dacă uneori le este greu. Dacă vrei să ai un copil cu o gândire creativă bine dezvoltată, încurajează-l să găsească soluții la problemele de care se lovește și învață-l să nu se dea bătut.

5. Oferă-i activități în aer liber

Nimic nu este mai benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, decât mișcarea în aer liber. Oricând vă bucurați de vreme frumoasă, mergi la o plimbare în parc sau pe un teren de sport. De asemenea, plimbările cu role, biciclete sau trotinete oferă un cadru perfect pentru dezvoltarea gândirii creative. Aceasta vine la pachet cu înțelegerea unor concepte importante cum sunt echilibrul sau legătura dintre cauza și efect.

Nu în ultimul rând, încurajează copilul să se joace liber, cu obiecte din casă, cărora le poate da orice utilizare. Jocul de-a prefacerea, când o cutie de pantofi este o casă, iar o bucată de lemn este un vapor, aduce nenumărate beneficii pentru imaginația celui mic și dezvoltarea gândirii creative.

Copiii trebuiesc încurajați pentru toate progresele pe care le fac, chiar dacă acestea reprezintă niște pași foarte mici. De asemenea, ei nu trebuie să fie comparați cu prietenii sau colegii lor, deoarece fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui unic. Toate activitățile menționate mai sus vor ajuta la dezvoltarea gândirii creative, o abilitate de care cei mici vor beneficia toată viața.

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!