Cum sa alegi un compresor de aer - Cele mai importante aspecte de care sa tii cont

Publicat pe 26 August 2019
Stai la casa si esti mereu implicat in realizarea unor mici lucrari menite sa asigure confortul pe proprietatea ta?

Ai un mic garaj in care obisnuiesti sa mesteresti sau un mic atelier de lucru, in care repari sau faci lucruri de la zero? Atunci ai nevoie de cele mai bune echipamente de lucru, care sa te ajute sa desfasori aceste activitati rapid si cu efort minim depus.

Din acest motiv, astazi ne vom indrepta atentia catre compresorul de aer, un dispozitiv de care ai nevoie in diverse situatii. Atunci cand vrei sa umfli o saltea, cand ai o roata dezumflata sau vrei sa vopsesti o anumita suprafata, aceasta unealta este utila si necesara. Descopera, in acest articol, de ce trebuie sa tii cont pentru a alege produsul potrivit din aceasta categorie.

Tipuri de compresoare de aer disponibile

Inainte de a da startul cumparaturilor, trebuie sa te familiarizezi cu tipologia compresoarelor de aer comercializate de magazinele de specialitate. Iata ce optiuni ai la dispozitie, cand sunt utile acestea si avantajele pe care le ofera:

  • Compresoare cu piston - Acestea sunt recomandate pentru utilizare conventionala sau in cazul unor aplicatii industriale. Compresoarele cu piston sunt prevazute cu motoare puternice si rezervoare de capacitate mare. Astfel, acestea permit compresia unei cantitati medii de aer. In plus, dispozitivele cu piston sunt avantajoase intrucat asigura obtinerea unei presiuni sporite, in momentul pomparii.
  • Compresoare cu diafragma - Aceste dispozitive sunt utile atunci cand vrei sa comprimi gaze in stare pura. Fie ca vorbim de comprimarea gazelor naturale, a oxigenului, a heliului sau a hidrogenului, compresoarele cu diafragma sunt cele care pot indeplini aceasta sarcina. Spre deosebire de cele cu piston, aceste dispozitive folosesc o membrana speciala, numita diafragma, pentru realizarea compresiei.
  • Compresoare rotative - Aceste dispozitive sunt recomandate, in special, pentru utilizarea in cazul aplicatiilor industriale. Poti opta pentru compresoarele rotative cu surub, pentru cele prevazute cu rotor sau pentru cele care opereaza pe baza unor angrenaje. Atunci cand achizitionezi un astfel de dispozitiv pentru utilizarea in gospodarie, este indicat sa iti indrepti atentia catre unul portabil, fara rezervor. Acesta va fi usor de manevrat si de intretinut. 

Alegerea compresorului de aer in functie de pompa 

Magazinele care comercializeaza compresoare de aer pun la dispozitia clientilor dispozitive prevazute cu pompa de ulei sau fara. Iata ce trebuie sa stii in acest caz, pentru a face alegerea corecta:

  • Daca ai nevoie de un dispozitiv de putere mica spre medie, pe care sa il folosesti in gospodarie, este indicat sa optezi pentru un compresor de aer cu pompa de ulei. Acesta este eficient si silentios, iar pretul aferent achizitiei sale este unul mediu. Singurul dezavantaj al acestor ustensile consta in nevoia de a fi intretinute corespunzator, pe termen lung, pentru ca sunt fragile. 
  • Atunci cand vrei sa achizitionezi un dispozitiv usor de intretinut in timp si performant, poti opta pentru un compresor de aer cu pompa lipsita de ulei. Acesta este mai scump decat cel prevazut cu pompa de ulei, insa mult mai usor de intretinut, fara costuri suplimentare considerabile. In schimb, aceste dispozitive nu sunt la fel de silentioase. Cu toate acestea, puterea lor este mai mare, comparativ cu cea a compresoarelor cu pompa de ulei.  

Alti factori de care sa tii cont

Iata si alte aspecte importante, de care este bine sa tii cont, atunci cand alegi un compresor de aer, pentru utilizarea in gospodarie sau in atelierul tau de lucru:

  • Daca ai nevoie de un compresor de aer pentru a umfla anvelope sau pentru a vopsi diverse suprafete, unul de 50-150 litri comprimati este suficient. Este recomandat sa optezi pentru unul care asigura o capacitate de presurizare de 5-6 bari.
  • In schimb, daca vrei sa utilizezi compresorul de aer si pentru sarcini mai complexe, este indicat sa alegi unul de 250-300 litri de aer. Cele cu presiune de 10-12 bari sunt cele mai eficiente, in cazul diverselor aplicatii.

Prin urmare, acum stii care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie. Ai descoperit si factorii de selectie de care trebuie sa tii cont, pentru a alege compresorul de aer potrivit nevoilor tale. Mizeaza pe un raport pret-calitate bun si orienteaza-te pe alegerea unui dispozitiv avantajos pe termen lung. Astfel, investitia ta va fi una inteligenta.  

Domenii: Investitii

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →