Cum să comanzi cauciucuri perfecte pentru maşina ta? 4 sfaturi de la specialiştii auto

Publicat pe 27 Iulie 2020
Piaţa anvelopelor auto s-a dezvoltat atât de mult în ultima perioadă, încât este dificil să alegi dintre atâtea oferte. Avantajul de-a avea atât de multe modele comercializate este că poţi alege exact produsul care ţi se potriveşte cel mai bine.

Cu cât cunoşti mai mult caracteristicile de care ai nevoie pentru consumabilele unei maşini, cu atât vei putea să alegi mai eficient. Iar cauciucurile nu fac excepţie. Iată ce te învaţă specialiştii în domeniu.

Caută dimensiunile potrivite

Elementul cheie al oricărei comenzi de anvelope auto este dimensiunea roţilor. Cauciucurile se vând în funcţie de mărimi. Cel mai comun indice de dimensiuni ale anvelopelor auto este o succesiune de trei numere, dintre care primul reprezintă lăţimea benzii de rulare, în milimetri, cel de-al doilea este raportul procentual dintre lăţimea benzii de rulare şi flancul anvelopei, iar ultimul este dimensiunea în inchi a jantei pe care se montează. Înainte de ultimul număr este scrisă litera R, simbol al anvelopei de tip radial, cel mai comun din piaţă. Aşadar, dacă anvelopele maşinii tale au o lăţime a benzii de rulare de 205 milimetri, un raport de 55% între aceasta şi flanc şi merg pe o jantă de 16 inchi, căutarea ta trebuie să fie de tipul: 205/55/R16. Comercianţii de anvelope te ajută să cauţi modelul potrivit după marca maşinii. Găseşti anvelope pe Anvelope-Autobon.ro, după dimensiuni, automobil sau marca pneului, precum şi sfaturi de achiziţie din partea unor specialişti.

De vară, de iarnă sau all season

Eficienţa anvelopelor echipate pe o maşină depinde de condiţiile atmosferice la care sunt expuse. Anvelopele de vară sunt produse pentru a rezista la temperaturi de peste 40 de grade în aer şi mai mult de 60 de grade la nivelul asfaltului încins. Au o consistenţă mai rigidă, pentru a trece mai uşor de la asfaltul uscat la porţiuni umede provocate de ploile torenţiale de vară. La polul opus, cauciucurile de iarnă sunt confecţionate din material mai gros şi mai moale, pentru a trece mai uşor peste porţiunile de zăpadă, gheaţă, antiderapant sau gropile apărute în sezonul rece. Între ele se află pneurile all season, cu randament acceptabil la temperaturile moderate de vară şi de iarnă. Avantajul lor este că nu trebuie să le înlocuieşti la fiecare şase luni şi te scutesc de grija depozitării în extrasezon. Cu toate acestea, dacă doreşti randament şi aderenţă maximă în orice condiţii, soluţia viabilă sunt pneurile de sezon. Din punct de vedere legal, obligatorii sunt doar cauciucurile cu indicaţia M + S şi simbolul fulgului de nea, indiferent de perioada calendaristică, atunci când circuli pe suprafeţe acoperite de polei, zăpadă sau gheaţă. Aşadar, ţine cont de acest aspect şi montează anvelopele de iarnă sau all season chiar şi vara, dacă locuieşti sau călătoreşti într-o zonă în care zăpada persistă chiar şi în lunile iulie-august.

Producători premium, medii sau de buget

Din punct de vedere al calităţii producătorii de anvelope se împart în trei mari categorii. Mărcile premium sunt de tradiţie şi au garanţia calităţii, însă un preţ pe măsură. Acestea sunt, în ordine alfabetică: Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Hankook, Michelin şi Pirelli. În segmentul de mijloc se regăsesc branduri de calitate, cu preţuri competitive: Barum, BF Goodrich, Falken, Firestone, Fulda, Kleber, Kumho, Nexen, Nokian, Sava, Vredestein, Yokohama. În cea de-a treia categorie sunt o mulţime de nume necunoscute, a căror calitate nu este garantată. Dacă doreşti să achiziţionezi anvelope de buget, îţi recomandăm fabricile achiziţionate de companii premium pentru a acoperi acest segment de piaţă: Debica şi Sava (Goodyear), Matador, Semperit şi Viking (Continental), Kormoran, Riken şi Tigar (Michelin), Lassa (Bridgestone).

Citeşte informaţiile de pe flanc

Pe flancul anvelopei, alături de brandul producător şi dimensiuni, vei regăsi o serie de informaţii care te ajută să cumperi eficient. Simbolul DOT îţi arată săptămâna şi anul fabricaţiei cauciucului, indicii de sarcină şi de viteză specifică limitele în care poţi circula, categoriile de zgomot produs în timpul mersului şi eficienţa consumului sunt date ce ţin de confort şi economie.

Anvelopele de serie sunt produse pentru a oferi randament în anumite condiţii de exploatare. În primul rând, trebuie să cunoşti dimensiunile roţilor maşinii tale. Apoi, în funcţie de buget, specialiştii recomandă să nu faci rabat de la capitolul siguranţă, ci să alegi cel mai bun raport calitate-preţ.

Domenii: Auto

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!