Fierul
Carența de fier este una dintre cele mai întâlnite deficiențe nutriționale și este o cauză bine cunoscută a căderii podoabei capilare. Celulele foliculului de păr se divid extrem de rapid, iar deficitul de fier încetinește procesul lor de diviziune conducând la pierderea părului. O serie de condiții fiziologice sau patologice pot conduce la instalarea unui deficit de fier:
De asemenea, vegetarienii și veganii sunt mai predispuși deficitului de fier, necesarul lor zilnic fiind de aproximativ 1,8 ori mai mare decât în cazul consumatorilor de carne. Acest fapt se explică prin biodisponibilitatea inferioară a fierului regăsit în alimentele vegetale comparativ cu cel regăsit în produsele animale. Surse alimentare de fier: fructele de mare, carnea roșie, spanacul sau lintea.
Zincul
Zincul este un mineral esențial pentru procesele biochimice desfășurate în organism. Asemenea fierului, zincul intervine în procesul de diviziune al celulelor foliculului pilos, iar căderea părului este un semn sugestiv pentru deficitul de zinc. Acesta poate fi congenital sau dobândit și poate apărea în cazul:
Și în cazul zincului, vegetarienii și veganii sunt predispuși la a dezvolta acest deficit, alimentele vegetale conținând compuși ce împiedică absorbția corespunzătoare a zincului. Surse alimentare de zinc: fructele de mare, carnea, semințele de dovleac.
Biotina
Biotina sau vitamina H este un cofactor important al proceselor enzimatice, fiind implicată în sinteza keratinei, proteină structurală ce intră în compoziția firului de păr. Deficitul de biotină este extrem de rar, deoarece vitamina H este regăsită într-o multitudine de surse alimentare. Surse alimentare de biotină: carnea, ouăle, peștele sau semințele.
Vitamina E
Asemenea vitaminei C, vitamina E are efecte antioxidante, fiind implicată în neutralizarea radicalilor liberi și în protecția celulelor foliculului pilos. În plus, vitamina E îmbunătățește circulația sanguină la nivelul scalpului, facilitând hrănirea firului de păr. Surse alimentare de vitamina E: semințele de floarea soarelui, migdalele, spanacul sau fructele de avocado.
În concluzie, starea de nutriție a organismului are un impact semnificativ asupra sănătății și asupra aspectului firului de păr. Asigură-te că ai o alimentație echilibrată și variată care să abunde în minerale și vitamine pentru părul tău!
Surse informative:
Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →
Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!