Cum să conferi părului strălucirea necesară chiar de la rădăcină?

Publicat pe 22 Octombrie 2020
Podoaba capilară este un element central al aspectului fizic, motiv pentru care se cuvine să-i acordăm importanță sporită. În fiecare zi, firul de păr este supus unor factori care îl agresează și îi afectează atât aspectul exterior, cât și structura internă. Cea mai bună îngrijire vine de la interior, așa că e important să știi care sunt nutrienții implicați în menținerea sănătății și aspectului părului.

Fierul

Carența de fier este una dintre cele mai întâlnite deficiențe nutriționale și este o cauză bine cunoscută a căderii podoabei capilare. Celulele foliculului de păr se divid extrem de rapid, iar deficitul de fier încetinește procesul lor de diviziune conducând la pierderea părului. O serie de condiții fiziologice sau patologice pot conduce la instalarea unui deficit de fier:

 • Menstruația abundentă;
 • Sindroame de malabsorbție (de exemplu, boala celiacă);
 • Aclorhidria (pierderea secreției acide gastrice);
 • Folosirea medicamentelor antiacide, pe termen lung.

De asemenea, vegetarienii și veganii sunt mai predispuși deficitului de fier, necesarul lor zilnic fiind de aproximativ 1,8 ori mai mare decât în cazul consumatorilor de carne. Acest fapt se explică prin biodisponibilitatea inferioară a fierului regăsit în alimentele vegetale comparativ cu cel regăsit în produsele animale. Surse alimentare de fier: fructele de mare, carnea roșie, spanacul sau lintea.

Zincul

Zincul este un mineral esențial pentru procesele biochimice desfășurate în organism. Asemenea fierului, zincul intervine în procesul de diviziune al celulelor foliculului pilos, iar căderea părului este un semn sugestiv pentru deficitul de zinc. Acesta poate fi congenital sau dobândit și poate apărea în cazul:

 • Sindroamelor de malabsorbție;
 • Operațiilor de bypass gastric;
 • Patologiilor neoplazice;
 • Disfuncțiilor hepatice sau renale;
 • Sarcinii;
 • Etilismului cronic;
 • Administrării unor medicamente (de exemplu, acid valproic, antihipertensive).

Și în cazul zincului, vegetarienii și veganii sunt predispuși la a dezvolta acest deficit, alimentele vegetale conținând compuși ce împiedică absorbția corespunzătoare a zincului. Surse alimentare de zinc: fructele de mare, carnea, semințele de dovleac.

Biotina

Biotina sau vitamina H este un cofactor important al proceselor enzimatice, fiind implicată în sinteza keratinei, proteină structurală ce intră în compoziția firului de păr. Deficitul de biotină este extrem de rar, deoarece vitamina H este regăsită într-o multitudine de surse alimentare. Surse alimentare de biotină: carnea, ouăle, peștele sau semințele.

 • Vitamina C
 • Vitamina C (sau acidul ascorbic) are proprietăți antioxidante importante și este implicată în apărarea celulelor împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. De asemenea, vitamina C joacă un rol important în sinteza colagenului și a altor proteine din structura firului de păr. Surse alimentare de vitamina C: citricele, ardeii sau căpșunele.

Vitamina E

Asemenea vitaminei C, vitamina E are efecte antioxidante, fiind implicată în neutralizarea radicalilor liberi și în protecția celulelor foliculului pilos. În plus, vitamina E îmbunătățește circulația sanguină la nivelul scalpului, facilitând hrănirea firului de păr. Surse alimentare de vitamina E: semințele de floarea soarelui, migdalele, spanacul sau fructele de avocado.

 

În concluzie, starea de nutriție a organismului are un impact semnificativ asupra sănătății și asupra aspectului firului de păr. Asigură-te că ai o alimentație echilibrată și variată care să abunde în minerale și vitamine pentru părul tău!

 

Surse informative:

 • Guo, Emily L., and Rajani Katta. “Diet and Hair Loss: Effects of Nutrient Deficiency and Supplement Use.” Dermatology Practical & Conceptual, 2017, pp. 1–10., doi:10.5826/dpc.0701a01.
 • McDonell, Kayla. “The 5 Best Vitamins for Hair Growth.” Healthline, 6 Aug. 2016, www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!