Cum să începi o afacere în zootehnie

Publicat pe 10 Februarie 2021
Dintre afacerile cu potențial de dezvoltare din România, cele din domeniul agricol prezintă încă un puternic interes. În special în contextul generat de pandemia de Coronavirus, mulți antreprenori au avut în vedere oportunitățile de afaceri în domeniul agricol, mai ales pentru că multă lume a ales confortul și provocările unei vieți la țară în detrimentul traiului la oraș.

Pe lângă toate beneficiile pe care le aduce traiul la țară, adoptat mai ales de tot mai mult tineret, și de contribuția la dezvoltarea zonelor rurale afectate de îmbătrânirea severă a populației, cei care aleg acest mod de viață au în vedere și felul în care pot pune pe picioare o afacere care să le asigure nu doar metode de subzistență, dar și un minim profit. 

Există multe opțiuni pe care le poți pune în practică dacă vrei să începi o afacere în zootehnie. Multe dintre acestea nu necesită investiții financiare foarte mari, iar dacă ai o mică suprafață de teren pe care o poți valorifica poți începe o mică investiție pe care o poți diversifica în timp. 

Iată ce pași sunt necesari ca să începi o afacere în domeniul zootehniei.

Stabilește profilul afacerii

În funcție de tipul de teren, de suprafața acestuia sau de alte caracteristici, poți opta pentru o mică fermă de animale în apropierea casei. Iată câteva dintre afacerile care s-au dovedite profitabile în acest sens din punct de vedere financiar, în ultimii ani, la noi în țară:

  • O fermă de prepelițe: Conform Ideideafaceri.ro, aceasta este una din cele mai profitabile investiții făcute la noi în țară. Dintr-un ou incubat, la un cost de 0,7 lei, o prepeliță va produce, de-a lungul perioadei de fertilitate de circa 10 luni, aproximativ 300 de ouă de prepeliță care se pot vinde cu circa 8 lei/buc. 
  • Creșterea de curcani: Aceasta este un alt tip de investiție care îți poate ajunge un profit bun, întrucât carnea de curcan este tot mai apreciată datorită conținutului scăzut de grăsimi și a numeroaselor minerale conținute. Puiul ajunge la maturitate destul de rapid, în circa 6 luni, iar carnea de curcani bio, de curte, poate ajunge și la prețul de 30 lei/kg.
  • O fermă de capre. Și în acest caz, investiția se recuperează repede, în circa un an. De aici se pot obține profituri atât din carne cât și din brânza sau laptele de capră. În acest caz însă, investiția inițială este mai mare, întrucât ai nevoie de cca 30 de animale și de minim două hectare de pășune.

Caută surse de finanțare 

O afacere din domeniul zootehniei are nevoie de un minim de investiții financiare, pentru achiziția de animale ori a unui teren corespunzător. 

Dacă ești un tânăr fermier, cu vârsta de maxim 40 de ani, și dorești finanțare prin fonduri europene nerambursabile, te poți înregistra la Registrul Comerțului, cu maxim 24 de luni înainte de a solicita cererea, ca microintreprindere în domeniul agricol. Cererea de finanțare trebuie să fie însoțită de un plan de afacere și de documentația specifică, de exemplu documentele justificative legate de baza materială și activele deținute la momentul depunerii acesteia. 

O altă sursă de finanțare o poate reprezenta un credit bancar, însă în cazul unui Start-Up de exemplu lucrurile sunt mai dificile deoarece puține bănci acordă încredere unor afaceri aflate la început de drum. În plus, creditele solicitate sunt în general prea mici, documentația stufoasă și timpul de răspuns destul de îndelungat.

Pentru cei care nu îndeplinesc anumite condiții minime necesare pentru acordarea unui credit bancar, există surse alternative de finanțare provenite de la instituții financiare nebancare. Acestea oferă credite pentru investiții în agricultură sau pentru orice afacere din domeniul zootehniei. Pentru acordarea unui credit nu ai nevoie, în general, decât de actele care confirmă desfăşurarea activităţii și de cartea de identitate pentru împrumutat și fidejusor. Alte tipuri de documente se solicită doar la nevoie. Dacă ești deja o întreprindere mică sau mijlocie de tip PFA, SRL sau întreprindere individuală cu cel puțin 3 luni de activitate economică, poți solicita un credit de acest tip pentru subvenționarea afacerii tale din domeniul zootehniei.

Stabilește destinaţiile posibile ale creditului

Poți folosi creditul obținut pentru mai multe destinații precum: investiții, capital de lucru sau alte destinații mixte. Cele pentru investiții le poți utiliza pentru:

  • achiziţia de terenuri sau de animale;
  • orice tip de construcții (grajduri, magazii pentru depozitare);
  • refinanţări de credite de investiţii de la alte instituţii.

Ce este important de reținut dacă ai nevoie de finanțare

De la o instituție financiară nebancară poți obține un credit pentru agricultură rapid, în trei pași simpli, cu avans zero. Iată care sunt pașii pe care îi ai de făcut, și care sunt condițiile de obținere și returnare a creditului:

  • Depui o cerere, pe care fie o completezi online, fie mergi direct la agenția care acordă creditul;
  • După ce prezinți actele, aștepți analiza și decizia finală;
  • Banii se primesc direct în contul bancar.

Returnarea sumelor se face la fel de simplu, fie online prin Internet Banking, fie în numerar, prin virament bancar. Principalul avantaj al acestor forme de creditare îl reprezintă graficul de rambursare flexibil și perioada de grație extinsă la nevoie.

În general, sumele de care poți beneficia și pe care instituțiile nebancare din România le oferă celor care solicită credite pentru investiții sunt cuprinse între 2000 și 45.000 lei, cu o garanție personală. Poți primi o sumă mai mare, de până la 700.000 lei, garantând și cu un bun imobil. 

Este important de știut că nu ai nevoie de avans, și că sumele sunt de obicei personalizate, în funcție de nevoi. Pentru sumele de până la 45.000 lei primești răspunsul rapid, iar pentru orice alte sume ai nevoie de un pachet minim de acte, beneficiezi de o perioadă de grație de până la 60 de luni și de un grafic flexibil de rambursare.

Concluzie

Dacă te numeri printre cei care doresc să înceapă o afacere în domeniul zootehniei și cauți o formă avantajoasă de finanțare, poți miza pe avantajele oferite de aceste tipuri de creditare. Vei beneficia de transparență și de flexibilitate, iar creditul poate fi obținut rapid, în doar două zile de la analizarea dosarului tău. 

Deoarece o afacere în domeniul zootehniei poate fi începută oricând, e important să nu amâni oportunitățile pe care le ai la dispoziție și să începi investițiile la momentul potrivit!

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!