Cum să interpretezi corect tensiunea arterială

Publicat pe 3 Februarie 2020
Deși mulți consideră că activitatea de măsurare a tensiunii arteriale este ceva banal, valoarea presiunii arteriale, cât și presiunea diastolica sunt importante pentru că sunt valori care pot indica hipertensiunea arteriala hta dar și alte valori normale conforme stilului de viață a persoanei în cauză.

În cazul în care după 15 minute nu se constată valori aproape de normal ale tensiunii arteriale după o măsurătoare de rutină, e cazul să ne punem întrebări. Poate că acea valoare s a înregistrat din cauza de consumul de alcool sau din alte spețe. Altfel spus, tensiunea arterială este unul dintre parametrii esențiali și relevanți în stabilirea stării de sănătate a unui pacient.

Cum s-a măsurat tensiunea arterială de-a lungul istoriei

Corpul omenesc și modul său corect de funcționare a fost o provocare încă din cele mai vechi timpuri. Egiptenii, maeștrii în arta mumificării, n-ar fi reușit performanțele pentru care sunt cunoscuți și azi la mii de ani distanță fără o cunoaștere atentă a corpului uman. Egiptenii au fost primii care au scris pe papirusuri despre pulsul uman și au localizat venele și arterele.

Dar dacă despre noțiunile de puls și tensiune arterială s-a știut încă din antichitate, de abia în prima jumătate a secolului XVIII, în 1733, un medic britanic s-a gândit la măsurarea tensiunii arteriale.

Stephen Hales (1677-1761) a efectuat mai multe experimente pe animale pentru a observa presiunea și capacitatea diferitelor vase de sânge. Metoda sa a fost să introducă tuburi de sticlă subțiri în artere și astfel să măsoare creșterea sângelui în interiorul tubului.

Deși metoda medicului britanic de măsurare a tensiunii arteriale era empirică, invazivă și dureroasă, primul dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale a apărut la începutul secolului XIX, în 1816, la finalul domniei lui Napoleon Bonaparte. Descoperirea aparține medicului francez René Laennec.

Și tot un francez a stilizat dispozitivul în 1828. Medicul Jean Léonard Marie Poiseuille a folosit un dispozitiv compus din mercur, unde valoarea tensiunii arteriale era dată în zecimi de milimetru de mercur, valoare care mai apare și astăzi la unele aparate. Azi poți găsi oricând pe piață diferite dispozitive, dar cel mai sigur este să achiziționezi un tensiometru din farmacie.

Care sunt valorile tensiunii arteriale care ar trebui să ne îngrijoreze?

În cazul în care valorile tensiunii arteriale indică numerele acestea - 140/90 milimetri coloana de mercur (mm Hg), vorbim de hipertensiune arterială. Această afecțiune afectează o marte parte din populația lumii și dacă nu este tratată sau corectată în timp util crește cu până la 80% incidența unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral. În cazuri extreme, hipertensiunea arterială generează insuficientă cardiacă sau poate provoca moarte subită.

Ultimele cifre arată că în România, unul din trei adulti are tensiunea arterială crescută. Potrivit Societății Române de Hipertensiune, aproape 50% dintre romînii care au între 18 și 80 de ani înregistrează valori crescute ale tensiunii arteriale.

Ce arată de fapt tensiunea arterială?

Tensiunea arterială are o valoare structurată pe două valori numerice. Primul număr sau tensiunea arterială sistolică (maximă) este cel mai mare dintre cele două și măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă. De obicei, în condiții de repaus fizic, această valoare trebuie să fie mai mică de 140 mmHg.

Al doilea număr sau tensiunea arterială diastolică (minimă) măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii, atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge. În condiții de repaus fizic, valoarea acesteia trebuie să nu depășească 90 mmHg. Tensiunea arterială crește odată cu vârsta, iar explicația e simplă. O dată cu trecerea timpului celulele pierd din coenzima Q10, din colagen, arterele își pierd din elasticitate și de aici numere mai mari.

Cum să îți păstrezi tensiunea arterială în parametrii?

Dacă la ultima măsurare ai înregistrat valori care ți-au dat semne de îngrijorare, în primul rând e important să renunți la consumul de sare. Dacă nu poți elimina acest ingredient, e important să reduci drastic cantitatea. Asta înseamnă maxim o linguriță de sare pe zi în alimente și produse maxim 1500 miligrame.

La fel de important pentru sănătatea arterelor este mișcarea continuă, cel puțin 15 minute pe zi. Și dacă tot am vorbit de alimentație, e esențial să eviți alimentele bogate în grăsimi saturate și nesaturate.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!