Cum să validezi un IBAN și să afli codul SWIFT al acestuia

Publicat pe 13 Noiembrie 2020
IBAN-ul reprezintă codul unic utilizat pe plan internațional pentru a identifica contul unui client, deschis la o bancă comercială.

Dacă pornim de la definiția acestui acronim vom afla că este preluat din limba engleza și reprezintă abrevierea de la „International Bank Account Number”.

Pentru România, codul IBAN începe întotdeauna cu RO. Urmează două cifre generate după un algoritm special și indicativul Băncii la care este deschis contul. De exemplu, la Banca Transilvania, indicativul băncii este de patru caractere - BTRL.

În general, soluțiile de internet banking ale băncilor validează codul IBAN în momentul în care încercați să efectuați o plată. Dar dacă doriți să validați codul IBAN înainte și eventual să obțineți niște informații din el (de exemplu, codul SWIFT), puteți folosi acest tool de validare IBAN.

Prima versiune a ISO 13616, care specifica IBAN, a fost publicată în 1997, și a fost revizuită de două ori de atunci, în 2003 și 2007. Înființarea SEPA a contribuit la adoptarea acestui standard de către țările europene.

Mulți utilizatori confundă codul IBAN cu numărul de cont, care este un cod atribuit intern de bancă. Acest număr de cont este valabil (recunoscut) doar de către sistemul informatic al băncii respective și poate fi folosit de client pentru a face plăți sau încasări.

Domenii: Finante-banci

CIUCA D.G. VALERIU PFA

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!