Cum scapă adulții de tuse

Publicat pe 26 Ianuarie 2021
Tusea este un reflex fiziologic al organismului, care apare atunci când corpul încearcă să se protejeze de agenți patogeni sau să elimine secreții anormale. Tusea are rolul de a elimina agenții patogeni din tractul respirator. Cu alte cuvinte, tusea persistentă apare în momentul în care există o infecție respiratorie.

Există două tipuri de tuse: uscată (seacă) și productivă (umedă). Tusea uscată nu produce mucus, spre deosebire de cea productivă care are loc cu eliminare de spută (expectorații). Tusea acută, care apare brusc și este temporară, indică o afecțiune respiratorie acută (cum ar fi o infecție). Tusea cronică, persistentă (peste 8 săptămâni), este asociată cu afecțiuni cronice (cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică). Iată cum poate fi gestionată, eficient, tusea la adulți. 

Remedii naturiste

Atunci când tusea nu este severă, te poți limita la câteva remedii făcute acasă. În ceea ce privește tusea uscată, reflexul continuu de tuse produce iritații și sensibilitate la nivelul gâtului, agravând simptomatologia. Remediile utilizate în acest caz vizează hidratarea și calmarea gâtului. În ceea ce privește tusea productivă, este nevoie să favorizezi eliminarea mucusului. Următoarele remedii pot fi utile în ameliorarea tusei uscate și productive:

  • Utilizarea unui umidificator: Aerul este foarte uscat în locuințele încălzite. Atunci când ești răcit, obișnuiești să stai la căldură. Însă, aerul din aceste spații usucă și gâtul, ceea ce agravează tusea și disconfortul din gât. Un umidificator este un dispozitiv care răspândește vapori de apă în aer, pentru creșterea umidității încăperilor. 
  • Hidratare: Bea destulă apă, pentru a rămâne hidratat. Recomandarea generală este de 6-8 pahare de apă pe zi, însă, în caz de tuse, este nevoie de mai mult.
  • Consumul de lichide calde: Lichidele calde (nu fierbinți), cum ar fi supa și ceaiurile, ajută la hidratare și calmează imediat și gâtul iritat. 
  • Evitarea agenților iritanți: Evită factorii care pot agrava tusea uscată, cum ar fi fumul de țigară, praful, parfumurile, produsele de curățenie și părul de animale. 
  • Consumul de miere: Mierea are efect antiinflamator. Îndulcirea ceaiurilor sau consumul mierei, ca atare, pot ajuta la calmarea tusei. 
  • Gargară cu apă sărată: Apa sărată ajută la calmarea iritației și inflamației din gât. Pune jumătate de linguriță de sare într-un pahar de 200 de ml cu apă și fă gargară timp de câteva minute cu acest amestec.
  • Inhalații cu aer cald: Stai, timp de 10-15 minute, în aburii calzi din duș. Acest lucru calmează tusea, are efect expectorant și decongestionant.
  • Utilizarea plantelor medicinale: Unele plante au efecte antibacteriene, antivirale, imunostimulente, decongestionante și antiinflamatoare. Pentru calmarea tusei se recomandă menta, cimbrul, lemnul dulce, eucaliptul, ghimbirul, turmericul, nalba mare, cuișoarele. Acestea pot fi utilizate sub formă de ceaiuri, uleiuri esențiale (inhalații) sau pastile pentru gât.

Medicamente 

Medicamentele nu sunt necesare decât în cazurile de tuse mai severă, care nu poate fi ameliorată cu remedii naturiste. În cazul în care suferi de boli care provoacă tuse, (cum ar fi BPOC), trebuie să urmezi tratamentul prescris de medic. Dacă tusea apare urmare a unei răceli comune sau a unei alte infecții respiratorii, poți utiliza medicamente pentru tuse care se eliberează fără prescripție medicală. 

Medicamente pentru tusea uscată

În cazul tusei uscate, ai nevoie de medicamente cu efect antitusiv, care să suprime reflexul de tuse: dextrometorfan sau folcodina. Acestea se găsesc, în special, sub formă de siropuri dar și sub formă de comprimate.  

Medicamente pentru tusea productivă

În cazul tusei productive, ai nevoie de medicamente cu efect expectorant, fluidifiant sau mucolitic, așa cum e acetilcisteina, care te ajută să elimini sputa din bronhiile pulmonare. În cazul tusei productive, NU SE UTILIZEAZĂ medicamente antitusive, deoarece acestea inhibă tusea și favorizează acumularea de mucus în bronhii. Medicamentele expectorante se găsesc sub formă de siropuri, capsule, comprimate și pulberi efervescente.

Atât în cazul tusei productive, cât și în cazul tusei uscate, se pot utiliza medicamente antiinflamatoare și analgezice, așa cum este ibuprofenul. Acestea ajută la calmarea durerilor provocate de tusea severă și la reducerea inflamației în bronhii și gât. 

Așadar, tusea la adulți poate fi gestionată eficient prin remedii naturiste, atunci când aceasta este într-o formă ușoară. În cazurile mai severe, poți apela la medicamentele pentru tuse. Mergi la medic dacă simptomele nu se ameliorează nici în urma tratamentului.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!