Cum se pot trata stenozele și ocluziile arteriale

Publicat pe 15 August 2021
Stenoza arterială sau ateroscleroza reprezintă îngustarea arterelor din cauza depunerilor de grăsimi pe pereții vaselor de sânge. Consecința? Formarea plăcilor de aterom și reducerea circulației sanguine. Aceasta poate apărea la nivelul oricărei artere din corp, putând afecta astfel inima, creierul, rinichii, intestinele și membrele inferioare.

Deoarece, orice organ are nevoie de sânge pentru a primi oxigenul și nutrienții necesari, întreruperea sau reducerea circulației sangvine pot duce la apariția unor afecțiuni și complicații severe.

Mai mult decât atât, aceste plăci de aterom se pot desprinde din locul în care s-au format și pot bloca circulația sanguină în alte zone ale corpului. Lăsată netratată, stenoza arterială poate duce la insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral.

Cele mai frecvente cauze de dezvoltare a aterosclerozei includ:

  •  nivelul ridicat de colesterol;
  •  dieta nesănătoasă;
  •  înaintarea în vârstă.

Pe lângă acestea, anumiți factori de risc pot crește probabilitatea de acumulare a acestor depuneri de grăsimi. Printre aceștia:

  •  istoricul medical familial;
  •  sedentarismul;
  •  hipertensiunea arterială;
  •  diabetul;
  •  fumatul.

Chiar dacă ateroscleroza este o problemă des întâlnită, în special, în rândul persoanelor vârstnice, există numeroase forme de tratament care pot ajuta la îndepărtarea acumulărilor de grăsimi.

Cum se pot trata stenozele arteriale: trei opțiuni disponibile

În funcție de severitatea afecțiunii, opțiunile pot varia de la simple schimbări ale stilului de viață la tratament medicamentos sau intervenții chirurgicale.

Schimbarea stilului de viață

Prevenirea dezvoltării în continuare a aterosclerozei reprezintă, de cele mai multe ori, primul pas în combaterea acestei afecțiuni. De aceea, medicul specialist ar putea cere schimbarea anumitor obiceiuri în stilul de viață.

O dietă sănătoasă și echilibrată, renunțarea la fumat și menținerea în limite normale a tensiunii arteriale, a glicemiei și a colesterolului pot reprezenta metode eficiente de a preveni, pe viitor, depunerile de grăsimi pe pereții vaselor de sânge.

Tratament medicamentos

Chiar dacă stilul de viață sănătos poate menține nivelul colesterolului și a tensiunii arteriale în limite normale, există, însă, cazuri când este necesara apelarea și la medicamente pentru rezultate mai rapide și mai eficiente. În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist poate recomanda anumite medicamente. El va ține cont, însă, și de prezența altor afecțiuni (cum ar fi diabetul) sau de alte tratamente existente deja. De la anticoagulante la medicamente specifice pentru controlul colesterolului sau al tensiunii arteriale, medicul poate alege orice pentru a trata ateroscleroza.

Tratament chirurgical

Atunci când celelalte forme de tratament nu sunt eficiente sau este nevoie de o formă terapeutică mai rapidă–fie din cauza simptomelor severe, fie din cauza blocajului prezentat–, medicul poate recomanda forme de tratament mai invazive cum ar fi:

  • angioplastia–Este o procedură folosită pentru a readuce la normal circulația sanguină prin introducerea unui cateter la nivelul vasului sanguin afectat, cum ar fi procedura de angioplastie a arterelor subclavii. Aceasta este menită să trateze stenoza de aortă subclavie. Cateterul este prevăzut cu un balon care, odată ajuns la zona îngustată, se va umfla pentru a largi înapoi în limite normale vasul sanguin.
  • endarterectomia carotidiană–Este o procedură prin care se îndepărtează depunerile de grăsimi printr-o incizie la nivelul arterei carotide, chirurgul închizând apoi zona de elecție prin sutură.
  • bypass arterial–Este o procedură care implică prelevarea unui vas de sânge sănătos dintr-o altă parte a corpului și crearea unei „rute noi", ocolind vasul sanguin înfundat prin redirecționarea circulației de sânge.

Chiar dacă stenoza arterială poate duce la afecțiuni și complicatii severe sau chiar fatale, nu uitați că există numeroase opțiuni terapeutice. Acestea pot trata problema, așa că apelați, cât mai curând, la un medic specialist dacă există simptome îngrijorătoare. Lucrurile ar trebui să devină urgențe, mai ales, dacă aveți un stil de viață nesănătos, din punct de vedere cardiovascular.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!