Cum te pregatesti pentru a face un copil

Publicat pe 22 Ianuarie 2019
Din primele clipe in care ai inceput sa iti doresti un copil, ti-ai imaginat momentele frumoase cu bebelusul in brate, cat de fericita si implinita vei fi. Sufleteste, esti pregatita sa devii mama. Dar sarcina intarzie sa apara. Ei bine, trebuie sa stii ca sansele de a concepe depind de mai multi factori. Afla in continuare o serie de sfaturi despre cum te pregatesti pentru a aduce pe lume un copil.

Fertilitatea difera de la un cuplu la altul, astfel incat unora le poate lua mai mult timp decat altora sa conceapa un copil. In medie, in cazul cuplurilor care au un contact sexual in mod regulat, doar 25% dintre femei vor ramane insarcinate intr-o luna.

Fertilitatea, in scadere

In ultimii 20 de ani se inregistreaza o scadere continua a fertilitatii, astfel incat daca in trecut majoritatea cuplurilor aveau in medie 2 copii, aceasta situatie este din ce in ce mai rara in societatea actuala. Peste un sfert dintre femeile de 25-44 de ani declara dificultati in obtinerea si ducerea la termen a unei sarcini.

Un cuplu care are raporturi sexuale neprotejate, in scopul obtinerii unei sarcini, este bine sa tina seama de calculul ovulatiei. Chiar si in cazul unui ciclu menstrual regulat, in care este posibila determinarea perioadei ovulatorii, probabilitatea de a obtine sarcina este de doar o sansa din patru sau cinci, uneori chiar mai mult.

Anumiti factori pot face ca, pentru unele cupluri, perioada de asteptare sa fie mai lunga sau chiar sa fie imposibila obtinerea sarcinii.

Atunci cand se pune problema infertilitatii este esentiala evaluarea cuplului de catre medici specializati in domeniu, care prin monitorizare clinica atenta, evaluari de specialitate si tratament adecvat pot face anumite recomandari pentru obtinerea sarcinii.

Problemele legate de fertilitate se pot regasi aproximativ in proportii egale la ambii parteneri. Iata care sunt cauzele infertilitatii la femei si la barbati.

Cauze ale infertilitatii feminine

• Tulburari ale functiei ovariene

In absenta producerii ovocitelor se remarca absenta menstrelor (amenoree). In alte situatii, ovocitele sunt expulzate neregulat sau prezinta anumite disfunctii care le fac nefecundabile. Insa in cele mai multe cazuri, tulburarile ovulatorii sunt provocate de dezechilibre hormonale.

• Patologii uterine

Endometrioza – localizarea mucoasei uterine la nivel ovarian sau peritoneal – poate afecta ovulatia sau dezvoltarea embrionului. Endometrioza este prezenta la aproximativ 10-15% femei.

Responsabile de infertilitate pot fi si unele anomalii ale aparatului genital, malformatii anatomice sau modificari induse chirurgical, inflamatii (boala inflamatorie pelvina), fibroze aparute ca urmare a unor interventii chirurgicale (intreruperi de sarcina, sarcina extrauterina) sau a unor infectii sexuale.

• Alte patologii

Infertilitatea feminina poate fi consecinta obezitatii, diabetului zaharat, a unor boli autoimune sau tulburari psihologice.

Problemele emotionale sau sociale, subnutritia, stresul, fumatul, alcoolul, expunerea la substante toxice si perturbatori endocrini sunt factori majori de infertilitate.

Cauze ale infertilitatii masculine

• Scaderea calitatii si a numarului de spermatozoizi

Azoospermia (sub 2 milioane de spermatozoizi/ml) este o problema care afecteaza pana la 3% dintre barbati. Aceasta poate fi consecinta unei obstructii a cailor genital (epididim, duct deferent) sau a unor anomalii de dezvoltare a acestor structuri.

• Patologii testiculare

Afectarea congenitala a structurii sau a dezvoltarii testiculelor reprezinta o alta cauza de infertilitate masculina.

• Sechele ale unor boli sau tratamente

Infertilitatea apare si in urma unor infectii ce afecteaza functia testiculara (oreionul, chlamydia). Patologii precum torsiunea testiculara sau varicocelul determina deficite hormonale care afecteaza spermatogeneza. Probleme apar si din cauza unor traumatisme puternice la nivel testicular sau din cauza expunerii la temperaturi mari (soferi, brutari, sudori, fierari etc.). Anumite medicamente (antihipertensive, betablocante, antidiabetice, antipsihotice, chimioterapia) pot afecta spermatogeneza.

Retine! Daca incerci sa ramai insarcinata iti poti mari sansele pastrand o atitudine calma, prudenta si atenta fata de propriul corp. Mergi la medic, informeaza-te si pune in aplicare recomandarile medicale. Adopta un stil de viata sanatos si echilibrat – esential pentru pastrarea darului innascut cel mai frumos al femeii – capacitatea de a concepe si a da nastere unui copil.

Mai multe informatii despre planificarea sarcinii poti descoperi pe site-urile MamiSiCopilul.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Domenii: Farma, Lifestyle, Educatie

SC GTS Solution SRL

GTS Solution - Servicii si solutii pentru piata farmaceutica in Romania. GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii Contract Sales Organization din Romania. Compania noastra...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!