Curățenia în restaurante: 5 trucuri pentru un local impecabil

Publicat pe 21 Aprilie 2021
În orice restaurant, curățenia este esențială pentru siguranța și sănătatea clienților. Așa că orice manager de restaurant ar trebui să acorde extrem de multă atenție acestui aspect și să implementeze un program strict cu reguli de igienă, pentru toate zonele de lucru din local. Iar pentru ca angajații să poată lucra eficient și sigur, aceștia vor avea nevoie de produse și soluții eficiente de curățare, deoarece fiecare zonă de lucru este diferită, iar procesele de igienizare diferă la rândul lor.

Fie că este vorba de zona de bucătărie, bar sau sala de mese, un local poate fi destul de mare, așa că iată câteva trucuri pentru ca procesul de curățenie dintr-un restaurant să fie cât mai eficient.

Curăță eficient pereții, pardoseala și suprafețele de lucru cu soluții speciale

Într-un restaurant este necesar ca toate suprafețele să fie curate și dezinfectate corespunzător, iar în această categorie se află: pereții, pardoselile, dar și suprafețele utilizate pentru pregătirea și servirea preparatelor. Pentru a elimina riscul apariției bacteriilor, trebuie îndepărtate toate petele și urmele de murdărie de pe suprafețele de lucru, dar și de pe pereți.

Iar pentru o curățenie eficientă, într-un spațiu mare de lucru, ar fi indicată folosirea unor produse de curățenie profesionale. Pentru podele poți utiliza detergenți speciali pentru pardoseală, care îndepărtează murdăria și oferă mai multă strălucire. În schimb, pentru curățarea geamurilor și a oglinzilor, ar trebui folosite soluții speciale pentru sticlă, pe bază de alcool. Iar pentru curățarea zonelor de gătit și a cuptoarelor sunt recomandate soluțiile degresante. De asemenea, pereții ar trebui întreținuți cu soluții speciale anti-mucegai, iar în zonele în care există faianță, se pot folosi detergenți universali.

Elimină petele de grăsime de pe echipamentele de lucru

Aragazul este cea mai valoroasă parte a bucătăriei unui restaurant, așa că acesta are nevoie de îngrijire specială. Iar cea mai bună soluție ar fi aceea de a acoperi aragazul și echipamentele de lucru cu folie de aluminiu, pentru a le proteja de murdărie și de depunerile de grăsime. Însă, aceste folii trebuie schimbate măcar o dată pe săptămână, iar echipamentele ar trebui curățate și dezinfectate corespunzător. În general, cuptoarele sunt cel mai greu de curățat, așa că pentru a îndepărta petele de grăsime și arsura din interiorul lor, poți pregăti o pastă din bicarbonat de sodiu, amestecat cu lămâie sau oțet, sau poți opta pentru o soluție degresantă.

De asemenea, printre echipamentele care necesită o curățare atentă se numără și hotele, frigiderele, mașinile de spălat vase, aparatul de făcut gheață, mixerele, roboții de bucătărie, etc.

Pentru a îndepărta murdăria și mirosurile neplăcute din frigidere se recomandă curățarea rafturilor cu soluții dezinfectante, dar și cu bicarbonat de sodiu, diluat în apă. Bicarbonatul ajută la eliminarea mirosurilor grele de mâncare care pot rămâne în frigidere, alterând astfel celelalte alimente.

Îndepărtează calcarul de pe robineți și chiuvete

Robineții și chiuvetele dintr-un restaurant trebuie întreținute și curățate cu detergenți speciali, pentru a elimina atât bacteriile, cât și murdăria și petele de grăsime. De asemenea, pentru robineți și chiuvete se recomandă folosirea soluțiilor detartrante, care îndepărtează urmele de calcar.

Spală vesela și ustensilele de bucătărie cu detergenți speciali

Într-un restaurant, tacâmurile, vesela și accesoriile de bucătărie trebuie să fie curățate și dezinfectate eficient, pentru a ține departe microbii și bacteriile. Însă, pentru fiecare tip de veselă, trebuie folosită o anumită soluție de curățare. Pentru curățarea recipientelor și veselei din plastic se pot folosi soluții pe bază de clor, iar pentru vasele și tigăile din aluminiu și inox se recomandă spălarea acestora cu apă fierbinte și cu detergenți universali de vase. În schimb, petele de pe tacâmurile din inox pot fi îndepărtate cu oțet și apă. Iar pentru a reda strălucirea vaselor din aluminiu, se recomandă folosirea unei soluții pe bază de apă și bitartrat de potasiu, sau sare de lămâie.

Dezinfectează suprafețele cu trafic intens

Într-un restaurant, clienții vin și pleacă, iar bacteriile pot circula extrem de ușor, așa că este necesar să dezinfectezi cât mai bine suprafețele care sunt atinse des. Poți începe cu dezinfectarea podelelor, și poți continua cu o curățare eficientă a toaletelor și chiuvetelor. De asemenea, este recomandată dezinfectarea mânerelor și a clanțelor de uși, dar și a accesoriilor care se află pe mesele clienților, cum ar fi meniurile, suporturile de șervețele și sticluțele de ulei și oțet.

Așadar, curățenia în restaurante trebuie făcută mult mai des decât în alte spații comerciale. Urmele de grăsime, resturile de mâncare sau de ingrediente pot favoriza foarte ușor răspândirea rapidă a bacteriilor și contaminarea preparatelor. Așa că un restaurant are nevoie de un program strict pentru curățenie, astfel încât să poată asigura calitatea produselor din meniu, dar și un nivel ridicat de igienă. Tocmai de aceea se recomandă folosirea unor produsele profesionale de curățenie, astfel încât fiecare suprafață din restaurant și fiecare accesoriu utilizat în bucătărie să fie curățat și dezinfectat eficient.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!