Dăunători în cultura de cireș: tratamente de combatere și prevenire

Publicat pe 5 Aprilie 2022
Cireșul este un pom fructifer mare iubitor de lumină și căldură, dezvoltându-se foarte bine în zonele cu un climat temperat. România se află într-o astfel de zonă, astfel că reprezintă un teren propice pentru culturile de cireș. Mai mult de atât, cireșele sunt la mare căutare pe piața internă, astfel că o livadă de cireși poate fi o afacere profitabilă.

Însă, pentru a putea spera la profit, trebuie să știi cum să îngrijești acești pomi și cum să-i protejezi de atacurile dăunătorilor. Din păcate, aceștia sunt destul de numeroși iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt cei mai redutabili dintre ei și cum poți preveni și combate atacurile lor.

Păduchele de San Jose

Această specie dă mari bătăi de cap agricultorilor din întreaga lume, dat fiind faptul că atacă peste 200 de specii de plante. Dintre acestea, aproximativ 80 sunt cultivate și în țara noastră, fiind vorba atât de pomi fructiferi, cât și de arbuști și plante ierboase. În materie de pomi fructiferi preferă livezile de cireși, meri, pruni, piersici, caiși și vișini, însă poate fi întâlnit și în grădinile de legume.

Femelele își depun ouăle în scoarța copacilor, iar din acestea ies larve care încep să se hrănească intens imediat ce temperatura de afară depășește constant 7 grade Celsius. Se răspândesc rapid pe toată suprafața pomilor, iar în perioada lunii aprilie, larvele năpârlesc și devin adulți. Se hrănesc cu sucul celular al plantelor, inclusiv cu cel din fructe, iar în cazul unui atac masiv, pomii afectați se usucă în decurs de 2-3 ani.

Fiind vorba de un dăunător atât de cunoscut tratamentele pentru combaterea dăunătorilor la cireș includ numeroase produse eficiente împotriva păduchelui de San Jose. Astfel, cea mai eficientă metodă de prevenire și combatere a acestui dăunător este aplicarea tratamentelor specifice în perioada de repaus vegetativ precum și atunci când apar primele semne ale unor atacuri.

Fluturele cu abdomenul auriu

Este vorba de o altă specie ale cărei preferințe nu se rezumă doar la cireș, fluturele cu abdomen auriu putând fi întâlnit și în alte livezi dar și la alte specii de pomi, în afara celor fructiferi. Pe parcursul unui an, se dezvoltă o singură generație însă chiar și așa, pagubele pot fi însemnate dacă nu se intervine la timp. Înainte de lăsarea iernii, femelele își depun ouăle în vârful lăstarilor iar larvele iernează într-un cocon. Odată cu sosirea primăverii, acestea ies din cocon și încep să se hrănească abundent cu mugurii și frunzele pomilor. Este vorba de omizi de culoare brună care pot „devora” în câteva zile întreg frunzișul, compromițând definitiv producția din acel sezon.

În scopul prevenirii atacurilor, ramurile trebuie examinate foarte bine pentru a depista coconii cu larve și a-i elimina. Ramurile infestate se taie și se ard, iar pe parcursul anului se aplică tratamentele fitosanitare specifice.

Musca cireșului

Acest dăunător este principalul responsabil pentru cireșele cu viermi pe care le detestă fiecare dintre noi. Acei viermișori albicioși care taie brusc pofta de cireșe sunt larve ale acestor muște, ieșite din ouă depuse înainte de momentul recoltării.

După ce iernează sub formă de pupă în straturile superficiale din sol, adulții își fac apariția la începutul lunii mai, atunci când cireșele sunt în pârg și își schimbă culoarea din verde în galben pal. Începând cu jumătatea lunii mai, muștele își depun ouăle sub coaja cireșelor, iar din acestea ies larvele, care încep să se hrănească din pulpa fructelor. Cireșele cu viermi încep să se închidă la culoare și putrezesc ușor, proces care continuă și după recoltare.

Cea mai eficientă soluție de combatere a muștei cireșului este administrarea de insecticide specifice, începând cu jumătatea lunii mai până la jumătatea lunii iunie, atunci când exemplarele adulte sunt active și își depun ouăle.

Ținând cont de aceste recomandări, poți avea parte de o recoltă bogată, cu fructe de calitate, pe care să le poți valorifica ușor la piață sau în magazine.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!