De ce ai nevoie de un consultant de mediu?

Publicat pe 17 Februarie 2021
Consultanții de mediu ajută companiile să-și reducă impactul asupra mediului și lucrează într-o varietate de domenii, cum ar fi contaminarea solului, poluarea apei, calitatea aerului și gestionarea deșeurilor.

Ce face, mai exact, un consultant de mediu?

Serviciile oferite de un consultant de mediu sunt necesare firmelor care generează deșeuri, care produc sau importă produse ambalate și care au obligația de a deține autorizație de mediu și de a face raportări către autoritățile de mediu competente.

Un consultant de mediu poate veni în sprijinul unor astfel de companii prin mai multe tipuri de servicii:

  • suport în obținerea diverselor avize, acorduri și autorizații de mediu.
  • ajutor în identificarea obligatiilor pe care respectivele firme le au către Administrația Fondului pentru Mediu și în realizarea corecta a raportărilor periodice.
  • ajutor în conformarea cu legislatia gestionarii deseurilor, atât din punct de vedere al documentelor și rapoartelor specifice (evidente lunare, raportari anuale, încheierea de contracte cu colectorii de deșeuri, verificarea corectitudinii documentelor de trasabilitate a deseurilor etc.), cât și tehnic și operațional (infrastructura de colectare, instruiri de personal etc.).
  • realizarea de studii de specialitate, precum: bilanț de mediu, raport de amplasament, raport de impact, evaluare adecvată etc.
  • realizarea de audituri de mediu și implementări ISO și CSR

De ce sunt importanți consultanții de mediu?

În contextul în care guvernul României vine constant cu reglementări și politici de mediu care urmează să fie puse în aplicare de către întreprinderi, industrii și chiar de către gospodării, rolul unui consultant de mediu este acela de a-și ține la curent partenerii cu noile prevederi legislative și de a-i ajuta sa se conformeze la aceste modificări. Pentru a analiza corect cerințele și pentru a suprapune toate informațiile preluate din hotărâri și ordonanțe de guvern, consultanții de mediu sunt indispensabili atunci când se urmărește respectarea acestor norme.

Pentru cine poate lucra un consultant de mediu?

Un consultant de mediu , de exemplu, poate lucra și pentru o societate comercială, și pentru o firmă de consultanță, care urmează să primească proiecte de la guvern. Cel mai frecvent însă, consultantul de mediu are legatura cu companii din sectorul producției, acolo unde managementul mediului este esențial pentru o bună și corectă desfășurare a activității. De asemenea, un consultant de mediu poate fi angajatul unei agenții guvernamentale, care se ocupă cu lucrări similare, acelea de monitorizare a bunei practici în ceea ce privește respectarea normelor de protecție a mediului înconjurător. Aceștia pot fi implicați în anumite proiecte de remediere, de monitorizare a activității sau de reglementare și standardizare a anumitor practici, în funcție de domeniul de activitate la care ne referim. Uneori, pot fi întâlnite și situații sau oportunități care presupun suprapunerea dintre agenția de reglementare, clientul propriu-zis și firma de consultanță.

Când știi că ai nevoie de un consultant de mediu?

În funcție de activitatea companiei pe care o reprezinți, serviciile de consultanță în domeniul protejării mediului îți pot fi utile, ba chiar obligatorii, dacă:

  • vrei să evaluezi valorile de mediu ale unei zone specifice care pot fi propuse pentru dezvoltare sau într-o zonă de conservare sau cercetare
  • vrei să verifici impactul asupra mediului, care ar putea rezulta dintr-o dezvoltare propusă sau o schimbare a utilizării terenului
  • vrei să treci prin procesul de aprobări statutare care vor conduce la obținerea unor aprobări de mediu pentru o dezvoltare propusă
  • vrei să te asiguri că vei fi în perfectă conformitate cu aprobările de mediu, proiectând și realizând programe de monitorizare și raportare
  • vrei să planifici un management adecvat al mediului, alături de dezvoltările propuse sau în zonele de conservare sau cercetare

Așadar, angajarea sau colaborarea cu un consultant de mediu este un proces foarte important pentru a respecta legile în vigoare și pentru a rămâne prieten cu natura, indiferent de activitatea pe care o prestează compania pe care o reprezinți.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!