De ce ai nevoie de un inginer structurist?

Publicat pe 13 Iulie 2016
De ce nu e bine sa faci rabat de la siguranta si costurile ascunse ale unei constructii realizate fara proiect de structura.

Majoritatea intrebarilor prezinta in continutul lor 50% din raspuns. In cazul de fata, intrebarea „De ce ai nevoie de un inginer structurist?!” contine 80% din raspuns, surplusul de 30% fiind adaugat de cuvantul cheie „structurist”. Ce este de fapt o „structura”? O structura reprezinta partea ascunsa a tuturor entitatilor care ne inconjoara. Un mar sta intr-un pom prins de creanga printr-o codita (structura de rezistenta a marului), un om se misca prin mobilizarea sistemului osos (structurii de rezistenta), pana si gandirea are o structura reprezentata de subconstient, prin urmare si o constructie prezinta, la randul ei, o structura de rezistenta.

Exista in lume nenumarate monumente, care incanta privirea prin intermediul detaliilor fabuloase, a formelor geometrice incantatoare sau a deschiderilor foarte mari. In spatele acestor lucrari se afla, de fiecare data, o armonizare a viziunii arhitectului si a ingeniozitatii inginerului structurist.

Oamenii au construit dintodeauna locuinte, mai mult sau mai putin sofisticate, in regim propriu, cu sau fara cunostinta de cauza in domeniul constructiilor. Din aceasta cauza, a aparut tendinta lucratorilor in constructii de aplica deviza „mai mult este mai bine”. Mai mult nu este obligatoriu mai bine! Tara noastra, spre deosebire de alte tari vestice din Europa, prezinta o sursa seismica subcrustala importanta, localizata in dreptul judetului Vrancea, ale carei efecte se pot simti si pe o suprafata de 2 milioane de kilometri patrati.

Seismul actioneaza asupra constructiei sub forma unor forte laterale care sunt direct proportionale cu masa cladirii. Prin urmare, „mai mult” nu este mai bine, „mai mult” inseamna masa mai mare ce genereaza forte laterale mai mari, prin urmare o actiune mai agresiva a cutremurului. Proiectarea structurala in zone seismice implica formarea unui sistem favorabil de disipare a energiei indusa de seism, care presupune crearea unor elemente puternice (nedisipative) si a unor zone mai slabe (disipative) in vederea evitarii pierderilor de vieti omenesti la atacul unu cutremur foarte puternic. Raspunsul unei constructii la actiunea seismica poate fi estimat doar prin intermediul unui calcul detaliat, in care inginerul structurist optimizeaza dimensiunile si pozitionarea elementelor structurale in vederea satisfacerii cerintelor beneficiarului, respectand toate normativele aflate in vigoare.

Repespectand toate criteriile cadrului legal, proiectul realizat de inginerul structurist indeplineste un alt criteriu esential in orice domeniu de activitate: criteriul economic. Pe baza experientelor anterioare, a cunostintelor detaliate in domeniul constructiilor, inginerul proiectant realizeaza o economie, atat din punct de vedere al materialelor necesare realizarii proiectului, cat si din punct de vedere al procesului de executie, stabilindu-se o durata exacta pentru fiecare etapa de executie si ordinea acestora. De asemenea, inginerul structurist mentioneaza in cadrul proiectului toate pericolele ce pot aparea pe durata de executie si, daca este cazul, pe durata exploatarii si stabileste un program de vizite pe santier pentru asigurarea conformitatii executiei cu proiectul tehnic. Inginerul proiectant ofera la finalizarea proiectului date referitoare la sarcinile maxime ce se pot aplica asupra constructiilor, pentru evitarea unor utilizari necorespunzatoare a spatiilor proiectate, sau, daca este cazul, pentru schimbarea destinatiei initiale a constructiei.

Oamenii tind sa faca rabat de la siguranta, optand sa construiasca fara proiecte tehnice, actiunea seismica fiind nesemnificativa in conceptia lor, considerand aceasta varianta mai ieftina. Realizand o analiza mai detaliata cost-beneficiu, tinand cont de siguranta oferita de un proiect intocmit corespunzator atat in „viata constructiei” de zi cu zi, dar mai ales in urma atacului seismic, este mai economica realizarea unui proiect de structura.

Costul total al unei constructii poate fi defalcat in cheltuieli initiale si cheltuieli in exploatare. Costurile initiale au caracter intuitiv (fiind reprezentate de avize, costul proiectului, costul materialelor, executia, etc.), iar costurile din exploatare nu sunt luate in calcul, de cele mai multe ori; acestea se pot referi la consum de energie necesar functionarii corespunzatoare a cladirii, dar mai ales la costul necesar reparatiilor elementelor structurale si nestructurale in urma unui cutremur de intensitate moderata avand un interval de recurenta relativ scazut. Se poate observa cu usurinta ca cele doua tipuri de cheltuieli sunt complementare, prin urmare cheltuieli scazute la inceput implica altele crescute pe viitor si viceversa.

Un alt factor care influenteaza negativ domeniul constructiilor, pe langa situatia economica din Romania, este lipsa informatiilor corecte. Un potential beneficiar prefera sa se tocmeasca cu diversi „mesteri” in detrimentul inginerilor structuristi. In cazul in care aleg, totusi, sa se intereseze la entitati avizate in domeniul proiectarii constructiilor, prima intrebare este „cat ma costa?”, cand de fapt aceasta ar trebui sa fie „cat ma costa acum?”, urmata de intrebarea „cat ma costa peste 10 ani?”. De cele mai multe ori discutia se opreste dupa primul raspuns, oamenii avand tendinta sa se gandeasca doar la viitorul apropiat.

Avand in vedere incidenta iminenta a cutremurelor, de intensitate scazuta, sau mai ridicata, dar si a faptului ca o constructie proiectata corespunzator are costuri mult mai mici pe termen lung si in acelasi timp un grad de siguranta sporit, intrebarea din titlu „De ce ai nevoie de un inginer structurist?!” devine o intrebare retorica.

Ing. Cristian Vrinceanu - ING PROIECT MANAGEMENT 


Sedra-XP Advertising

Cu o experiență de peste 5 ani pe piața de profil, www.exposystem.ro colaborează cu agenții de publicitate și companii cunoscute. Noi oferim o gamă completă de sisteme expoziționale și produse...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!