De ce răcești vara și cum te tratezi

Publicat pe 22 Octombrie 2020
Mulți dintre noi ar fi tentați să creadă că putem răci doar în lunile de iarnă. Contrar acestor credințe, nu trebuie să fie neapărat frig afară ori temperaturi sub zero grade Celsius pentru a suferi de o răceală.

Cauza răcelii: un virus

Indiferent de momentul din an în care corpul tău se luptă cu o răceală – vară sau iarnă – cauza este un virus. Enterovirusurile, spun specialiștii, cauzează multe răceli în timpul verii. Ele sunt virusuri care declanșează simptome respiratorii, cum ar fi rinoreea, adică secrețiile nazale abundente, durerea în gât și unele probleme la stomac.

Dincolo de familia enterovirusurilor, experții mai subliniază că simptomele unei răceli pot fi cauzate de peste 200 de virusuri diferite. Fiecare dintre acestea poate duce la simptome precum strănutul, senzația de iritație în gât și secrețiile nazale apoase care pot fi primele semne ale unei răceli.

Cele care supraviețuiesc mai bine în perioadele reci sunt virusurile din familia rinovirusurilor. Infecțiile cauzate de rinovirusuri sunt limitate la zona tractului respirator superior. În lunile de vară, însă, peisajul viral începe să se schimbe, așa că este important să știi, printre altele, și diferența dintre răceala și gripă, care este dată de simptome. În cazul unei răceli, simptomele cele mai frecvente sunt nasul înfundat și secrețiile nazale abundente, durerea în gât, tusea, stările febrile și strănutul. Este posibil, în unele cazuri, să te confrunți și cu o tuse neplăcută ori, uneori, cu vărsături. Dacă, însă, simți dureri musculare sau dureri în tot corpul, atunci este posibil să fie vorba de gripă, cauzată de un tip de virus gripal.

Tratamentul pentru răceala din lunile de vară

Din fericire, indiferent de anotimp, multe dintre remediile și tratamentele pentru răceala din timpul iernii vor fi aliații pe care te poți baza și în timpul verii. Pentru a trata o răceală care nu îți dă pace, deși suntem în plină vară, este bine să ai în vedere câteva măsuri generale.

  • Odihnește-te

În primul rând, trebuie să te odihnești mult și să dormi suficient. Ideal ar fi să eviți activitățile care îți suprasolicită corpul, să eviți și activitățile stresante. De ce? Pentru că acestea ar putea pune probleme și mai mari pentru sistemul imunitar.

  • Nu sta afară

Chiar dacă este vară și este tentant să petreci timpul în aer liber, afară, sau faci diverse activități în aer liber, cel mai bine este să stai în casă și să te odihnești o perioadă suficient de lungă de timp.

  • Hidratează-te

Bea multe lichide, mai ales apă. Este absolut esențial să eviți acele băuturi care te-ar putea deshidrata: alcoolul, cafeaua, băuturile energizante. Pe de altă parte, băuturile calde, precum ceaiul din plante, ar putea avea un efect calmant pentru gâtul tău și sunt de ajutor în cazul anumitor simptome.

  • Oferă-i organismului tău suplimente

Întreabă medicul sau farmacistul despre acele suplimente alimentare care te pot ajuta să treci mai ușor peste răceala din timpul verii. Organismul are nevoie acum să fie hrănit de la interior, așa că este bine să îi asiguri necesarul de vitamine și minerale, pentru a-l face mai puternic. Ai nevoie, în această perioadă mai ales, de nutrienți care ajută sistemul imunitar, cum ar fi vitamina C, zincul, fierul.

  • Alte tratamente și remedii

La farmacie vei găsi o gamă variată de tratamente care te vor ajuta să calmezi simptomele, cum ar fi: 

    • Decongestionante – acestea te pot ajuta dacă tușești ori dacă suferi de congestie nazală; 
    • Medicamente pentru tuse și dropsuri contra tusei (pe bază de plante);
    • Analgezice (medicamente contra durerii) și medicamente contra febrei, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul; 
    • Un umidificator – este un aliat care poate fi folosit în timp ce dormi, însă nu este un produs foarte ieftin. Aerul din încăpere nu va mai fi uscat, iar astfel, te va ajuta să nu mai tușești. 

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!