De ce să utilizezi vată minerală pe interiorul pereților unei case?

Publicat pe 10 Decembrie 2019
Tot mai des pereții despărțitori din interiorul caselor se construiesc folosind metoda plăcilor de rigips montate pe profile de aluminiu. Se face mult mai rapid, cu o cantitate infimă de resturi și murdărie, și cu un rezultat identic cu pereții clasici turnați sau clădiți cu cărămizi. Diferența esențială este golul dintre plăci. Acest spațiu este util pentru a ascunde cablurile, dar și pentru a obține o izolare adecvată a camerelor.

Pereții portanți au scopul de a prelua o parte din greutatea proprie a clădirii, motiv pentru care sunt numiți pereți de rezistență. Cei neportanți au rolul de a compartimenta spațiul, de a separa camerele. Felul în care sunt făcuți acești pereți îi împarte în două mari categorii: zidiți sau prefabricați.

Pereții de interior care folosesc plăci de rigips și deja cunoscutele profile UD (care sunt fixate pe tava și podea) și CD (fixate pe verticală la 60 cm unul de altul) intră, bineînțeles, în cea de-a doua categorie. Plăcile se montează cu suruburi autofiletante, iar peretele se închide ca o cutie, lăsând în urmă o compartimentare perfectă cu un consum de energie și timp minim.

Mai mult decât atât, acest spațiu din interiorul pereților este practic un loc ascuns în care se pot stoca cabluri cu diferite funcționalități. Tot aici se monteaza și materialele izolatore cum este vata minerală, vata bazaltică și altele mai moderne care folosesc materiale organice.

Vata minerală este folosită în pereții despărțitori din urmatoarele motive: este flexibilă, ecologica, izoleaza fonic si termic, este permeabila la vapori și ignifugă. Poți cumpăra dintr-un magazin de bricolaj sau poți comanda online vata de sticlă de la Macostore.ro - important este să fii conștient de avantajele acestui material înainte de a trece la achiziționare și să investești într-un produs de calitate.

Izolarea termică

Structura din metal și gips carton este echilibrată complet de vata minerală, fiindcă generează un perete perfect funcțional, însă mult mai ușor. Materialul termoizolator integrat în acest material, dar și soluțiile complementare precum folia pentru condens care se pune pe partea caldă a peretelui formeaza un perete stabil si protejat fonic, termic si impotriva umiditatii.

Izolarea fonică

Undele sonore se propagă prin aer liber și se opresc în materiale poroase. Izolarea fonică este asigurată de stratul interior de vată minerală dintr-un perete despărțitor prin natura materialului poros, dar și datorită grosimii stratului.

Există un indicator folosit de anumiți producători care măsoară indicele de izolare la zgomot aerian – Rw. Practic, cu cât cavitățile sunt mai bine umplute cu vată și stratul este mai gros, cu atât acest indicator crește. Contează, însă, și cât este de etanș zidul respectiv.

Protecția la incendii

Vata minerală, atât cea de sticlă cât și cea bazaltică, este ignifuga (nu ia foc) si rezistă la temperaturi înalte, tocmai pentru a oferi răgazul care poate oferi timp esențial persoanelor din clădire în caz de incendiu. Este de la sine înțeles că tipologia materialelor folosite la construcție și amenajarea pot mări șansele locatarilor să părăsească incinta în timp util.

De exemplu, vata minerală de sticlă poate rezista și la temperaturi de până la 600 de grade Celsius, pe când vata minerală bazaltică are un punct înalt de topire menținându-și caracteristicele de izolare termică până la 4 ore și până la 1000 de grade. Aceste valori pot varia în funcție de producători.

Materiale reciclabile

În ciuda unor controverse nefondate, vata minerală de sticlă și bazaltică are la bază, în majoritate, materiale reciclabile. Altfel spus, nu reprezintă niciun pericol de sănătate. Este rezistentă la apă și cu o durată de viață lungă.

Alegerea vatei de sticlă merge mai departe de identificarea producătorului optim, ea trebuie făcută și în funcție de peretele în cauză. Astfel că grosimile variază între 2 și 20 de centimetri. Mai există și valoarea de conductivitate termică sau coeficientul lambda. Ea măsoară practic cât de bine păstrează temperatura din cameră vata minerală. Valorile variază între 0.034 si 0.044, cel mai mic fiind și cel de dorit, deoarece înseamnă că produsul respectiv izolează mai bine.

Domenii: Constructii

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!