De ce sunt recomandate becurile LED?

Publicat pe 1 Februarie 2020
Iluminatul este un consumator mare de energie electrica in casa, deoarece este considerat a doua sursa de consum dupa aparatele frigorifice (frigider, congelator etc.).

Reprezinta putin mai mult de 15% din factura de energie electrica a unei gospodarii, cu o medie anuala de 500 kWh pe locuinta. De aceea au fost introduse becuri led in majoritatea caselor.

Becuri led – cum influenteaza ele consumul casnic

In douazeci si cinci de ani, consumul s-a triplat din cauza ca au fost folosite tot mai multe surse de iluminat in casa. Pe de alta parte, aceasta energie consumata reprezinta 8% din emisiile globale de CO2 sau, pentru 2006, 20 de milioane de tone de emisii in Europa. Avand in vedere toate acestea, utilizatorii au gasit solutii simple pentru a-si reduce semnificativ facturile de energie si emisiile de gaze cu efect de sera. 

Cmercializat sub numele de becuri LED (Light Emitting Diode) sau pur si simplu LED aceste surse de iluminat au aparut in 1962. Datorita puterii scazute si a culorii lor (galben, rosu sau verde), au ramas mult timp rezervate pentru indicatoare pentru dispozitive electronice (ceasuri), apoi indicatoare rutiere si urbane (semne de circulatie, semafoare etc.). Dar in 1999, aparitia luminii albastre a facut posibila sintetizarea luminii albe, evidentiind astfel toate culorile. 

Avantaje becuri led

  • O durata de viata de 50.000 pana la 100.000 ore (adica 11 ani de functionare continua sau 34 de ani la o rata de 8 ore / zi); 
  • Rezistenta mecanica si mare la impact; 
  • Aprindere instantanee;
  • Un bec LED nu depaseste 32 ° C; 
  • Becul nu este afectat de aprinderi repetate; 
  • Asigura o lumina estetica;
  • Becul nu este afectat de temperaturi scazute;
  • Necesita foarte putina intretinere;
  • Becul nu contine mercur;
  • Fara ultraviolete.

In prezent, producatorii studiaza becurile LED si continua sa le imbunatateasca performanta. Mai mult, ultimele modificari le-au imbunatatit dramatic puterea, ceea ce deschide acum un camp imens de noi aplicatii de iluminat. Aceasta dezvoltare tehnologica provoaca un nou trend in industria iluminatului si ar trebui sa modifice obiceiurile de proiectare ale anumitor produse de iluminat.

Un bec obisnuit cu incandescenta are un CRI de 97, iar un bec cu halogen se apropie de 100. Neoanele si becurile fluorescente compacte variaza intre 50 si 98, in functie de compozitia pulberii fluorescente care acopera sticla. In ceea ce priveste becurile cu LED-uri albe de pe piata, a caror calitate variaza foarte mult, acestea au un CRI care variaza intre 60 si 90. Acest indice nu este influentat de cantitatea de lumina: redarea culorilor nu este nu se imbunatateste daca sunt aprinse doua becuri mediocre in loc de unul.

Avand in vedere toate aceste aspecte, este lesne de inteles ca becurile led sunt o solutie pentru viitor.


Accent Adserving Agency SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!