Dependenta de lentile de contact si presbiopia

Publicat pe 10 Iulie 2019
Solutii profesioniste de alegere a lentilelor de contact in functie de gravitatea presbiopiei!

Unele afectiuni oftalmologice, cum ar fi presbiopia, necesita o purtare permanenta a lentilelor de contact, indiferent ca este vorba despre vederea la distanta sau la aproape. Ca afectiune oftalmologica, presbiopia intra in categoria afectiunilor degenerative, adica sunt considerate afectiuni care debuteaza pe fondul porocesului de imbatranire a organismului. Odata declansat acest proces ireversibil, capacitatea de acomodare a ochilor scade. Ca urmare, cristalinul se aplatizeaza, iar ochiul un nu mai poate focalize si percepe asa cum trebuie obiectele situate la o distanta mai mica de 30 de cm. Astfel, acesti pacienti trecuti de varsta de 40 de ani care sufera de presbiopie au probleme vizibile la cusut, citit sau la orice activitate care implica privirea de aproape.

Odata instalata, evolutia presbiopiei nu mai poate fi evitata, deoarece scaderea capacitatii de acomodare a ochiului scade frecvent cu 0.50 dioptrii.

Presbiopia si acomodarea cu lentilele de contact

Din punctul de vedere al expertilor in oftalmologie, presbiopia este considerata problema de vedere care prezinta cea mai grea capacitate de acomodare a ochiului cu noile perechi de lentile de contact. Lentilele progresive sunt tipurile de accesorii care se folosesc in cazul presbipiei, iar ajustarea dioptriilor si a celorlalte elemente aditionale se realizeaza in functie de gravitatea afectiunii diagnosticata de catre medicul oftalmolog.

Acomodarea in cazul lentilelor de contact progresive este, de obicei, mai greoaie decat in cazul celorlalte categorii de lentile, deoarece ele sunt alcatuite din trec sectiuni separate pentru a facilita vederea la trei distante diferite (aproape, intermediar si departare), dar si pentru a oferi pacientului o tranzitie cat mai facila intre cele trei tipuri de distante de focalizare.

Pentru o acomodare cat mai usoara, lentilele de contact progresive, cum ar fi PureVision 2HD for Presbyopia si lentile Biofinity Multifocal pe sectiuni, astfel: sectiunea de jos se foloseste atunci cand citesti, partea de sus pentru a vedea cat mai bine la departare, iar zona intermediara dintre cele doua pentru a vizualiza obiectele aflate la o distanta intermediara. Ochiul uman face, la inceput, eforturi mai mari pentru a realiza o tranzitie cat mai buna de la o zona la alta. In aceste conditii, un control amanuntit si stabilirea adecvata a tipului de lentile de contact progresive de catre medicul oftalmolog ajuta la o acomodarea mult mai rapida cu noile perechi de lentile de contact.

Stabilirea tipului de lentile de contact progresive, cat si a dioptriilor, se realizeaza in concordanta cu gravitatea presbiopiei.

Cat dureaza acomodarea cu noua pereche de lentile de contact?

In general, fie ca esti la prima experienta sau esti un veteran al ochelarilor sau lentilelor de contact progresive, la o pereche noua de lentile, ochii tai au nevoie de o perioada de acomodare care dureaza de la cateva zile la o luna. Perioada aceasta se poate extinde pe o durata de timp mai mare de o luna, in functie de sensibilitatea ochilor.

Chiar daca ai mai purtat lentile de contact in trecut, ochiul tau are nevoie de o perioada de acomodare de fiecare data când ai o pereche noua. Explicatia sta in faptul ca dioptriile pot fi modificate in timp, iar lentilele pot fi subtiate (imaginile sunt astfel diferite).

Apoi, ia în calcul ca o acomodare la lemtilele de contact progresive se face si in functie de varsta, mediul de lucru, factori de poluare, fizionomia ochiului, de corectitudinea masuratorilor, cat si de aditiile de dioptrii. De aceea, o discutie cu oftalmologul te va ajuta foarte mult in cazurile in care acomodarea la noile lentile de contact progresive dureaza mai mult decat timpul mediu estimate.

Aditiile lentilelor de contact progresive

In cazul lentilelor de contact progresive, la stabilirea retetei de perechi de lentile, mai contribuie si alti parametric in afara dioptriilor. In cazul lentilor de contract progresive precum Presbyopia si Biofinity Multifocal, acesti parametri clasici sunt aditia, care poate varia intre “Low” si “High”. Aditia poate varia de la +0.75 la +1.50 (low) si de la +1.75 la +2.50 (high). Aditia este, asadar, un interval dioptric care se adauga peste dioptria la distanta, astfel rezultand o dioptrie de aproape mai mare, in raport cu valoarea aditiei.

Toate lentilele progresive cu aditie sunt mai concave in partea de jos. Partea de sus a lentilelor asigura vederea la distanta, iar secțiunea mica dintre cele două, asa-numita zona de tranzitie sau progresie, asigura o vedere perfecta la toate distantele progresive, de exemplu pentru a vedea lucruri afisate pe un monitor. Ca urmare a procesului de fabricatie, marginile acestei zone sunt in afara campului vizual, iar gravitatea acestui lucru difera in functie de calitatea designului lentilelor progresive cu aditie, in primul rand, dar si de gradul de particularizare.

In concluzie, lentilele de contact progresive sunt o solutie unica si o veritabila mica opera de arta in materie de tehnica oftalmologica. Ele ofera cele mai bune solutii pentru problemele de vedere recurente, precum presbiopia, dar si una dintre cele mai complex solutii de creatie, in egala masura.

Informatii oferite de specialistii Optilen.ro

Domenii: Lifestyle

HNR CREATIVE DIMENSION SRL-D

Fii la curent cu cele mai noi stiri din Romania!

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!