Dermatita seboreică: Cauze, simptome, prevenție

Publicat pe 22 Noiembrie 2021
Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii care cauzează roșeață, scuame, mâncărimi și mătreață. Dermatita seboreică este o formă cronică de eczemă și afectează în principal scalpul pacienților[1]. În restul cazurilor, simptomele apar la nivelul median al feței, pe umeri sau pe partea superioară a pieptului. La copiii nou născuți, această afecțiune apare sub numele de “crustă de lapte” și are același caracter precum la adulți.

Care este cauza dermatitei seboreice?

Primul factor, și cel mai observabil, este producția crescută de sebum de pe piele. În exces, grăsimea emanată de glandele sebacee devine un agent iritant, cauzează pielea să devină roșie, provoacă mâncărimi și dă pielii aspectul uleios. Dacă mâncărimile ajung să fie deranjante nu ezitați să folosiți o cremă calmantă pentru dermatita seboreica. Acest produs se vinde OTC (“over-the-counter”) și este disponibil pentru achiziție fără rețetă.

Al doilea factor agravant este Malassezia. Această ciupercă se găsește pe piele în mod natural. În situații neobișnuite, acest organism se multiplică înzecit față de parametrii normali, cauzând o reacție inflamatoare care determină sistemul imunitar să producă mai mult sebum decât este normal necesar.

În final, una dintre cauzele preponderente[3] pentru dermatita seboreică la nou-născuți este fluctuația hormonală. După naștere, în primele luni de viață, bebelușii trec printr-o perioadă de acomodare, iar din această cauză este posibil ca nivelurile lor de sebum să atingă cote maxime.

Cum se manifestă dermatita seboreica?

La nou-născuți această eczemă apare înainte ca fătul să ajungă la vârsta de 3 luni și dispare, de obicei, înaintea vârstei de 6-12 luni. Majoritatea cazurilor manifestă scuame de forma unor fulgi pe pielea capului, dar există cazuri când afecțiunile apar și pe sprâncene, frunte, tâmple și în zonele din spatele urechilor.

Dermatita seboreică la adulți arată în mare parte la fel ca la nou-născuți, însă există o serie de simptome în plus:

  • Leziunile se extind până pe umeri, pe piept sau lângă gât;
  • În cazuri extreme scuamele apar în toate zonele unde crește păr facial sau corporal;
  • Apare mâncărimea și mătreața pe scalp.

Cum prevenim dermatita seboreică?

Dermul tău este în strânsă legătură cu sistemul nervos central. Factorii externi care te afectează la nivelul psihicului vor declanșa automat o reacție și la nivelul pielii tale. Printre acești factori găsim:

  • Stres psihic extern;
  • Boli psihice (Parkinson sau alte afecțiuni degenerative);
  • Schimbări hormonale;
  • Depresie sau anxietate.

Este necesar să nu îți neglijezi alimentația. Dieta este un factor important în apariția episoadelor de DS, în ciuda faptului că nu a fost dovedită o legătură de cauzalitate. Pentru a ajuta la ținerea sub control a dermatitei seboreice, există alimente cunoscute pentru calitățile lor antiinflamatoare precum:

  • Alimentele bogate în vitamina C (citricele și ardeii grași);
  • Nucile, caju, alunele de pădure și migdalele;
  • Roșiile;
  • Salatele și verdețurile;
  • Uleiul de măsline;
  • Avocado;
  • Fructele bogate în antioxidanți precum cireșele, căpșunile și afinele.

În plus față de o alimentație echilibrată, trebuie să ai grijă ca produsele de îngrijire personală pe care le folosești să nu conțină ingrediente agresive precum alcool, parfum, silicon sau parabeni. Evită produsele de înfrumusețare pe cât posibil. Spray-urile pentru păr, gelurile și toate celelalte produse de stilizare nu sunt recomandate pentru oamenii cu dermatită seboreică.

Concluzie

Dermatita seboreică este o afecțiune răspândită, necontagioasă, de care suferă aproape 50% dintre persoanele adulte de pe glob. Dacă problema ta nu e severă, înainte să mergi la medic, asigură-te că stilul tău de viața, stresul, alimentația și produsele pe care le folosești nu sunt factorii principali ce îți provoacă episoadele neplăcute.

Surse:

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!