Deschiderea unui cont bancar: 7 aspecte de știut

Publicat pe 13 Mai 2022
Dacă te gândești să-ți deschizi un cont bancar pentru economii sau derularea anumitor tranzacții financiare, trebuie să ai în vedere mai mulți factori. În general, această procedură este privită ca o simplă formalitate, doar că reprezintă mai mult de atât. Un cont bancar poate fi utilizat pentru depozitarea și gestiunea banilor sau transferuri și plăți.

Este important modul în care poți să-ți administrezi finanțele, precum și accesibilitatea la bani sau chiar bugetul disponibil, întrucât unele instituții bancare pot impune comisioane pentru anumite operațiuni. Așadar, iată câteva aspecte pe care trebuie să le cunoști pentru deschiderea contului bancar:

1. Alegerea băncii potrivite

Ca să alegi corect instituția bancară la care să deschizi un cont curent este necesar să compari mai multe oferte disponibile pe piață. Ai în vedere serviciile oferite, efectuarea operațiunilor, numărul bancomatelor și al sucursalelor, modul în care băncile colaborează cu clienții lor sau posibilitatea accesării conturilor de la distanță.

2. Tipul contului bancar

În primul rând, trebuie să știi că poți beneficia de un cont bancar în calitate de persoană fizică sau persoană juridică. Apoi, există mai multe tipuri de conturi bancare. Pe lângă contul curent standard, dedicat operațiunilor de zi cu zi, ai posibilitatea de a opta și pentru alte tipuri de conturi cu destinație specială, cum ar fi contul special pentru granturi, contul colector sau contul de distribuție.

3. Moneda aleasă pentru contul bancar

În funcție de nevoile tale, poți să îți deschizi un cont bancar în lei, dar și în euro, dolari americani, liră sterlină, franc elvețian sau altă monedă dorită. De exemplu, dacă ai nevoie de un cont pentru economii și vrei să-ți păstrezi banii într-o monedă internațională, poți realiza rapid un proces de conversie valută ca să stabilești care este cea mai avantajoasă opțiune pentru tine. De asemenea, trebuie să alegi moneda contului și în funcție de tranzacțiile pe care intenționezi să le derulezi ulterior.

4. Documentele necesare

Pentru deschiderea unui cont bancar pot fi necesare mai multe documente, după caz. Spre exemplu, o persoană fizică trebuie să aibă un act de identitate și să completeze o cerere de deschidere de cont. Dacă se acționează prin intermediul unui împuternicit, atunci este nevoie de o procură și o copie după actul de identitate al mandatarului.

În cazul unei companii, pentru deschiderea contului bancar poate fi nevoie de actul constitutiv al societății, certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului, decizia privind constituirea firmei, hotărârea AGA sau actele de identitate ale persoanelor cu drept de reprezentare.

5. Comisioanele percepute pentru pachetul de servicii

Odată ce optezi pentru deschiderea unui cont bancar vei beneficia de un întreg pachet de servicii. Însă, trebuie să iei în considerare comisioanele practicate pentru operațiunea de deschidere, precum și costurile lunare aferente contului, cheltuielile pentru serviciile suplimentare și pentru operațiunile desfășurate. Practic, trebuie să știi cât vei plăti pentru administrarea contului, emiterea cardului, retragerile de la ATM, transferuri și depuneri de bani sau orice altă operațiune pe care o vei realiza prin intermediul contului bancar.

6. Limita de bani din cont

Unele instituții bancare le solicită clienților să aibă în permanență o sumă minimă de bani în cont. În felul acesta, clienții pot fi scutiți de diferite comisioane, așadar trebuie să cunoști și acest aspect înainte de deschiderea contului.

7. Operațiunile întreprinse

Este esențial să știi cum anume poți folosi contul pe care urmează să-l deschizi. În acest sens, verifică tipul operațiunilor ce pot fi întreprinse, precum transfer bancar, alimentare de cont prin numerar, plăți și încasări etc.

Chiar dacă pare un lucru simplu, înainte să-ți deschizi un cont bancar este important să te interesezi asupra condițiilor și serviciilor oferite de banca respectivă. Prin analiza atentă a tuturor datelor necesare te poți asigura că alegi cea mai potrivită soluție pentru nevoile tale.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!