Destinațiile și joburile preferate de românii care lucrează peste hotare

Publicat pe 13 Noiembrie 2020
Nu este o surpriză faptul că extrem de mulți români își doresc să muncească în străinătate, aceștia aplicând constant pentru diverse joburi din afara țării. Germania, Olanda și Marea Britanie sunt țările care au atras în ultimul timp cei mai mulți candidați.

Germania se clasează, așadar, în fruntea clasamentului, multe persoane căutând locuri de muncă precum asistent sau asistentă medicală în Germania, șofer sau personal în diferite fabrici ori ferme. În top urmează Marea Britanie și Olanda, care sunt urmate de Franța, Spania, Polonia și Belgia.

În mod surprinzător, Italia nu se mai află printre cele mai căutate destinații de relocare în străinătate, ceea ce este o schimbare majoră față de acum câțiva ani, când era în topul preferințelor candidaților.

Cele mai multe persoane care își doresc să lucreze în afara României au între 25 și 35 de ani, următorii cei mai interesați de această posibilitate fiind candidații tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care sunt la începutul vieții profesionale, cu experiență minimă sau fără experiență pe piața muncii.

Apoi, cei între 36 și 45 de ani urmează în topul aplicațiilor pentru joburile în străinătate. Este important de menționat că cei mai stabili candidați din câmpul muncii sunt cei cu vârste de peste 45 de ani, aceștia fiind și cei ce se decid ceva mai greu să părăsească țara.

Indiferent de vârstă, planurile oamenilor ce vor să lucreze în afară nu sunt temporare; dimpotrivă, cei mai mulți dintre ei își doresc o schimbare completă de carieră și viață, plecând cu perspectiva unei emigrări definitive.

Domeniile preferate de românii ce vor să muncească în străinătate sunt managementul, domeniul medical, vânzările, domeniul financiar-contabil, alimentație și HoReCa, precum și domeniul bancar. În ultimul timp, construcțiile, instalațiile, transportul, curățenia, turismul (inclusiv hotel staff) și babysitter/au pair au pierdut din popularitate.

Motivul principal pentru care românii pleacă din țară este reprezentat de disponibilitatea locurilor de muncă. Multe persoane se hotărăsc să se stabilească în străinătate din cauza lipsei oportunităților de angajare din România pentru diverse promoții de absolvenți, pentru cei ce au studii medii, dar și pentru cei considerați supra sau sub calificați. În plus, persoanele trecute de 40 de ani își găsesc mai ușor un job în străinătate. Bineînțeles, salariile mai mari din alte țări sunt și ele atrăgătoare pentru români.

Lipsa serviciilor de calitate este un alt motiv important al emigrării românilor. Aici este vorba despre spitale, școli, serviciile oferite de instituțiile publice, transport etc. Chiar dacă dețin o casă, o mașină și un job plătit decent, mulți oameni sunt nemulțumiți de lipsa autostrăzilor, a condițiilor din spitale și din școli.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!