Dezavantajele anvelopelor second hand

Publicat pe 6 Septembrie 2023
Chiar dacă anvelopele SH par să fie o opțiune cât se poate de interesantă, datorită costului de achiziție relativ redus, echiparea mașinii cu un astfel de set este discutabilă. Anvelopele la mâna a doua generează anumite dezavantaje, asociate unor factori de risc pentru siguranța și confortul celor prezenți în trafic, dar și pentru mediu. Este bine să cunoști toate aceste informații, înainte de realiza o alegere.

Chiar dacă anvelopele SH par să fie o opțiune cât se poate de interesantă, datorită costului de achiziție relativ redus, echiparea mașinii cu un astfel de set este discutabilă. Anvelopele la mâna a doua generează anumite dezavantaje, asociate unor factori de risc pentru siguranța și confortul celor prezenți în trafic, dar și pentru mediu. Este bine să cunoști toate aceste informații, înainte de realiza o alegere.

Impactul anvelopelor SH asupra performanței autoturismului

Deoarece anvelopele second hand au fost deja folosite, există riscul ca acestea să fie uzate, sau sa prezinte anumite defecte la nivel structural. Acest lucru poate duce la o serie de consecințe negative pentru performanța unui autoturism:

Scăderea aderenței la drum. Comparativ cu un set de anvelope noi, un set de anvelope uzate poate avea o aderență mai slabă pe carosabil, ceea ce poate duce la o distanță de frânare mai lungă, precum și la dificultăți în a controla mașina pe carosabil alunecos. Găsește pe Euromaster.ro un set de anvelope noi, pentru ca riscul de accident să se reducă, mai ales în timpul călătoriilor pe vreme nefavorabilă.

Reducerea stabilității: Anvelopele SH uzate pot afecta stabilitatea mașinii în timpul condusului, mai ales în timpul virajelor sau la viteze mari. Într-un astfel de context, manevrabilitatea se reduce semnificativ, existând un risc mult mai mare ca mașina să intre într-un derapaj necontrolat.

Consum mai mare de combustibil: Anvelopele uzate pot cauza o rezistență la rulare mai mare, ceea ce duce la o majorare a consumului de combustibil. Acest lucru poate fi observat ulterior, atunci când se analizează costurile medii pentru utilizarea autoturismului respectiv. De asemenea, costurile de întreținere pot fi influențate de calitatea îndoielnică a unor anvelope la mâna a doua.

Zgomote puternice și confort redus: Anvelopele uzate pot genera un nivel mai mare de zgomot în timpul rulării, aspect ce poate afecta percepția față de confortul resimțit în interiorul mașinii. Zgomotele produse de un set de anvelope second hand pot crește, atunci când autoturismul în cauză rulează la viteze mari, așa cum sunt cele atinse pe autostrăzi sau drumuri expres.

Implicațiile financiare ale achiziționării de anvelope second hand

Anvelopele second hand au, de obicei, o durată de viață mai mică decât un set de anvelope noi. Aceasta înseamnă că va fi necesară înlocuirea lor la perioade mai mici de timp, dinamică ce cauzează costuri suplimentare pe termen lung. De asemenea, prezintă un risc mai mare de a avea anumite defecte sau un grad ridicat de uzură.

Din aceste motive, echiparea autoturismului cu un set de anvelope second hand poate necesita reparații suplimentare, cu impact asupra bugetului de utilizare. Așadar, chiar dacă prețul achitat pentru un set de anvelope utilizate este semnificativ mai mic decât în cazul achiziționării unor anvelope noi, există o mulțime de variabile ce pot genera în timp costuri suplimentare.

Aceste costuri nu au legătură doar cu verificările și întreținerea în cadrul unui service auto autorizat, ci pot fi cauzate și de anumite evenimente produse în trafic. Dacă anvelopa second hand se dezintegrează sau suferă o pană, poate exista și posibilitatea apelării la un serviciu de asistență rutieră, în cazul în care conducătorul auto nu știe cum sa remedieze singur problema respectivă.

Implicațiile legale ale utilizării anvelopelor second hand

Utilizarea anvelopelor second hand poate avea implicații legale importante pentru șoferi, pentru că orice set cu care este echipat un anumit tip de vehicul trebuie să fie în conformitate cu regulamentele și standardele în vigoare, privind siguranța rutieră. Aceste standarde pot include prevederi stricte, privind adâncimea minimă a profilului sau alți parametri asemănători.

Utilizarea unor anvelope second hand care nu îndeplinesc aceste cerințe legale poate duce la sancțiuni și amenzi. De asemenea, poate afecta acoperirea asigurării auto. Unele companii de asigurări pot refuza să plătească despăgubiri în cazul unui accident, dacă se constată că anvelopele utilizate nu îndeplinesc cerințele legale, sau dacă acestea sunt considerate a fi cauza accidentului.

Iată care sunt principalele dezavantaje, asociate achiziționării și utilizării unor anvelope second hand pe orice tip de autoturism. Am mai putea adăuga la final și impactul pe care acestea îl au asupra mediului înconjurător, printr-o depozitare improprie a acestora, în soare sau direct pe sol, factor de risc pentru calitatea apelor subterane, a solului și a aerului pe care îl respirăm.

Chiar dacă reprezintă o alegere inspirată pe termen scurt, datorită costurilor de achiziție avantajoase, există șansa ca anvelopele la mâna a doua să genereze în timp o mulțime de probleme, de impact pentru confortul, mobilitatea și siguranța celor din trafic. Mai mult decât atât, deoarece pot exista probleme ce țin de uzura la nivelul structurii, aceste anvelope pot determina costuri de întreținere și reparație mult mai mari, pe termen lung. 

Domenii: Auto

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!