Dezbaterea Cotidianul.ro despre blocajul Romaniei si reconcilierea naționala

Publicat pe 15 Noiembrie 2016
uni, 14 noiembrie, la Teatrul Metropolis din Bucureti a avut loc o dezbatere pe tema „Poate depasi Romania blocajul actual fara o reconciliere nationala?”. Discutia publica a fost organizata de ziarul „Cotidianul”, la initiativa Asociatiei pentru Jurnalism si Comunicare, avandu-i ca parteneri media pe colegii de la „Catavencii”, „Bursa”, „9am”, „Wall-Street”, „Agentia de carte”, „Piata Financiara”, Gold FM, „Contemporanul”.

Dezbaterea s-a bucurat de prezenta unor jurnalisti, profesori universitari, academicieni si oameni de stat cunoscuti, precum prof. dr. Andrei Marga, prof. dr. Ladislau Gyémánt, prof. dr. Ioan Scurtu, jurnalistul si analistul economic Ilie Serbanescu, prof. dr. Vasile Morar, acad. Nicolae Breban, acad. Constantin Balaceanu-Stolnici, intalnirea fiind deschisa de Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei. Principalele chestiuni incluse in tema generala a discutiei au vizat cauzele istorice ale discordiei din Romania, identificarea unor masuri si legi ce ar putea consolida o reconciliere nationala, enumerarea beneficiilor concrete ale reconcilierii si pozitia relatiilor romano-maghiare in procesul de reconciliere nationala. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea reconcilierii cu consecinte in domeniul proprietatii. Un alt aspect al temei dezbaterii vizeaza reconcilierea in doua relatii imposibile: cu securitatea si cu activul de partid si de stat comunist. Pe baza tuturor acestor intrebari, concluziile au vizat identificarea liniilor majore ale reconcilierii. 

Alocutiunile vorbitorilor inclusi in programul dezbaterii au fost urmate de interventii din sala, evidentiindu-se presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, care au vorbit despre reconcilierea nationala din punct de vedere social si economic, fostul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, si sociologul Radu Baltasiu.

Printre declaratiile participantilor la dezbatere, putem enumera: 

Emil Constantinescu: Elita intelectuala trebuie sa gandeasca un proiect in jurul caruia putem sa adunam toate energiile pozitive ale natiunii.

Pro.dr.Andrei Marga: Presedintia in Romania este ca o presedintie dintr-o tara africana.

Prof. Dr.Ecaterina Andronescu: Am ajuns sa aducem in sfera publica doar lucrurile care ne dezbina, nu si pe cele care ne unesc.

Acad. Nicolae Breban: Traditia nu este un depozit de valori, ci o miscare dinamica a valorilor. Or, noi nu mai suntem ascultati, intrebati, deoarece suntem incomozi.

Constantin Bostina, Director, publicatia Economistul: Suntem intr-un blocaj, doar poporul se poate trezi. Clasa politica nu poate face nimic. 

Principalele idei si solutii ale intalnirii vor fi incluse, conform organizatorilor, intr-un plan al dezbaterilor ce vor fi continuate, punandu-se accent pe chestiuni mai punctuale si mai specifice. Cele mai importante alocutiuni vor putea fi citite in paginile Cotidianului, in editiile viitoare.

inregistrarea integrala a dezbaterii poate fi urmarita pe canalul de youtube al Cotidianul TV http://bit.ly/2gbWBj8 

Domenii: Economie

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!