Dezvoltarea copilului în ultimul trimestru de sarcină

Publicat pe 8 Mai 2021
Sarcina este o perioadă specială în viața unei femei. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, au loc schimbări majore în organismul feminin. În ceea ce privește trimestrul 3 de sarcină, lucrurile pot deveni mai complicate pentru mămici. Aceasta este perioada în care s-ar putea să ai nevoie mai des la toaletă, deoarece există o presiune mai mare asupra vezicii. De asemenea, contracțiile Braxton-Hicks te pot face să crezi că intri în travaliu din când în când. Secrețiile vaginale se pot modifica și te poți confrunta cu edeme la nivelul membrelor și feței.

Însă ce se întâmplă cu fătul în lunile 7-9 de sarcină? În acest trimestru, nu doar mama se pregătește de naștere, ci și fătul. Iată cum își definitivează acesta dezvoltarea în trimestrul 3.

Săptămâna 28

În această săptămână, pleoapele fătului încep să se deschidă complet, iar copilul învață să clipească. De asemenea, genele sunt formate. Tot în această săptămână, copilul are respirații ritmice, își poate suge degetul mare și poate plânge fără sunet. Fătul are o dimensiune de aproximativ 35-38 cm și o greutate de circa 1,2 kg.

Săptămâna 29

Fătul începe să crească mai repede. Acesta începe să aibă mișcări mai ample și să lovească mai puternic. Își schimbă poziția frecvent și din acest motiv te poți confrunta cu unele dureri, precum durerile de spate sau de șold.

Săptămâna 30

În această săptămână, fătul cântărește aproximativ 1,3 kg și are o înălțime de peste 28 de cm. Acesta învață să respire și poate avea deja capul acoperit de păr.

Săptămâna 31

Aproape toate organele fătului (cu excepția plămânilor) s-au dezvoltat complet, însă micuțul continuă să ia în greutate rapid. În această săptămână, activitatea neuronală este mai intensă.

Săptămâna 32

Unghiile fătului devin vizibile. Puful fin care îi acoperă corpul, cunoscut sub denumirea de lanugo, începe să dispară, iar pielea rămâne catifelată și roz.

Săptămâna 33

În această săptămână, fătul poate atinge greutatea de 2 kg. Oasele încep să se întărească, însă craniul este încă moale. Acesta se pregătește pentru naștere, așadar probabil că și-a schimbat poziția, iar acum se află cu capul în jos, apăsând pe cervix. Fătul se pregătește să primească anticorpi de la mamă.

Săptămâna 34

Deoarece ocupă aproape tot spațiul din uter, devine mai greu pentru făt să facă mișcări ample. Cu toate acestea, el continuă să se facă simțit. Creierul se dezvoltă intens, iar fătul poate să viseze, mișcându-și ochii rapid în ciclul REM de somn (Rapid Eye Movement).

Săptămâna 35

Membrele fătului capătă un aspect mai plin, mai rotund. Acesta acumulează țesut adipos (grăsime), sistemul nervos se dezvoltă în continuare, iar imunitatea se întărește – află mai multe despre cum va fi în săptămâna 35 de sarcină.

Săptămâna 36

Oasele capului nu sunt încă bine conectate. Sistemul imunitar și cel circulator sunt dezvoltate complet, iar cartilajele sunt în continuare moi. Fătul poate ajunge la o greutate de aproximativ 2,7 - 3 kg și la o înălțime de aproximativ 47 cm, însă creșterea devine mai lentă.

Săptămâna 37

În această săptămână, cel mic se pregătește pentru naștere. Fătul are și mai puțin spațiu pentru a se mișca, însă continuă să-și schimbe poziția. La nivelul intestinelor, debutează secreția de meconiu, o substanță de culoare verde-închis care va reprezenta primul scaun al bebelușului după naștere.

Săptămâna 38

Fătul este pregătit pentru naștere. Circumferința capului este aproape egală cu cea a abdomenului. Începând cu această săptămână, nașterea este considerată la termen. Așadar, te poți aștepta să naști oricând.

Săptămâna 39

În săptămâna 39, corpul fătului continuă să acumuleze grăsime, cu scopul de a-i regla temperatura corpului. În cazul băieților, testiculele continuă să coboare în scrot. Fătul exercită o presiune mai mare asupra pelvisului și organelor din această zonă.

Săptămâna 40

Fătul are în medie 3,4 kg și 50 cm înălțime, însă acest lucru diferă în fiecare caz. Din moment în moment, bebelușul trebuie să se nască.

Așadar, în ultimul trimestru de sarcină, fătul se dezvoltă complet, iar corpul tău devine pregătit pentru naștere. Tot ce mai rămâne de pregătit sunt hăinuțele bebelușului și starea ta psiho-emoțională.

Domenii: Farma, Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!