Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii

Publicat pe 20 Ianuarie 2021
Cu siguranță ai auzit vorbindu-se de inteligența emoțională. Dar te-ai gândit cum îți poți ajuta copilul, folosindu-te de principiile sale de bază?

  • Este un concept destul de vast, dar există multe surse din care poți culege informații importante. Ele îți pot fi de folos pentru că inteligența emoțională se poate dezvolta continuu și se modelează în timp.

 

 Ce reprezintă inteligența emoțională?

Inteligența emoțională este un termen relativ nou pus în lumină de psihologul american Daniel Goleman. Prin numeroasele sale studii și cărți publicate, Goleman ne aduce la cunoștință importanța conceptului de inteligență emoțională.

Așa cum putem deduce chiar din denumire, inteligența emoțională face referire în mod direct la emoții. Mai exact, este atitudinea pe care o avem față de emoțiile noastre. A avea un coeficient mare al inteligenței emoționale înseamnă a ști să gestionezi mai bine un cumul de emoții. A ști să le direcționezi așa cum trebuie, fără a acționa doar din instinct.

 

Inteligența emoțională la copii

Emoții în primii ani?

Da, copiii experimentează emoțiile chiar din primele luni de viață.

Ei învață de la părinți sau apropiați să aibă atitudinea potrivită față de emoțiile lor. Învață ce să facă cu ele. Mai întâi să și le recunoască, apoi să le înțeleagă. Ulterior vor fi capabili să le conștientizeze și pe ale celor din jur.

 

Ce îndrumări îi poți da copilului?

Ca părinte, trebuie să oferi îndrumare și sprijin copilului. Meseria de părinte este una care se învață permanent așa că nu ezita să cauți informații și să citești despre cum poți deveni un părinte mai bun.

Iată câteva sfaturi pe care le poți oferi copilului tău:

  • Să își recunoască propriile emoții

Acesta ar fi primul lucru pe care îl pot face copiii. Să își recunoască emoțiile. De multe ori, nerecunoașterea unei emoții duce la confuzie sau adâncire într-o stare de spirit și mai puțin plăcută. Faptul că vor putea pune punctul pe i și își vor identifica starea de spirit este un progres extraordinar.

  • Să își accepte emoțiile

Dacă mai sus le-am propus să îți recunoască emoțiile, acum îi putem sfătui să le accepte așa cum sunt ele, pozitive sau negative. Dacă încercăm să fugim de ele, ne ajung din urmă. Acceptarea propriilor emoții le va induce o stare de calm.

  • Să vorbească despre emoțiile lui

Părinții trebuie să fie mereu atenți la emoțiile copiiilor și să îi încurajeze să vorbească despre ele. Împărtășirea emoțiilor cu cei apropiați este un lucru minunat și, pe cât de firesc pare, pe atât de absent a ajuns în multe familii.

Vorbind despre propriile emoții, părinții pot fi un bun exemplu pentru copiii lor, iar familia devine un centru de conectare pentru fiecare dintre membri.

  • Să se gândească la soluții

Deși pare o îndrumare mai tehnică, găsirea soluțiilor sau cel puțin încercarea de a găsi o soluție, este o dovadă de inteligență emoțională.

Dacă nu reușește să facă singur un exercițiu sau un desen, rezolvarea nu va veni dacă el plânge sau aruncă toate creioanele. E important pentru copil să înțeleagă că, deși este cuprins de furie, acest lucru nu va aduce la rezolvarea exercițiului sau a situației.

  • Să ceară ajutor

E important să înțeleagă că pentru a rezolva o anumită problemă uneori este nevoie să ceară ajutor din partea celorlalți.

De exemplu, dacă nu a înțeles cum se rezolvă anumite exerciții la matematică, să ceară ajutorul și să nu renunțe. Sau să vorbească cu profesorul pentru a-i explica ceea ce nu a înțeles. Uneori pare că e nevoie de mult curaj pentru a cere ajutorul, dar acest obicei se poate transforma într-o deprindere foarte folositoare pe parcursul vieții.

  •  Să citească cărțile potrivite

De multe ori cărțile sunt ferestre către lumi vindecătoare. Recomandă copilului tău să citească cărțile potrivite pentru vârsta lui. Astfel, el poate găsi exemple care să îi confirme că ceea ce simte este cât se poate de firesc. Se poate regăsi în anumite personaje sau situații din carte și asta îl va determina să vorbească mai ușor despre emoțiile sale. Majoritatea editurilor și librăriilor online au cărțile împărțite pe categorii de vârste. De exemplu, dacă ești în căutare de cărți pentru copii între 12-14 ani, vei găsi direct pe site recomandări pentru această vârstă.

 

Inteligența emoțională va ajuta copilul să facă față situațiilor dificile, îl va ajuta să dezvolte relații sănătoase și să aibă o stimă de sine crescută.

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!