Dezvoltarea si implementarea proiectelor software: Echipa proprie sau outsourcing?

Publicat pe 17 Februarie 2021
Pandemia ne-a învățat că digitalizarea companiei este un factor decisiv în dezvoltarea business-ului. Însă, care este cea mai bună metodă de a digitaliza compania - folosind echipa internă sau externalizarea (outsourcing)?

Departamentul de IT din cadrul companiei, ca să poată funcționa la parametrii optimi pentru companie, are nevoie de computere, servere, sisteme de management al bazei de date și criptografie. De asemenea, un departament de IT, în mod general, este format din: dezvoltatori, administratori de sistem, administratori de baze de date și cel puțin un manager, iar aceștia sunt coordonați de către un Chief Information Officer (CIO).

De ce să externalizezi?

Echipa internă cunoaște cel mai bine tehnologia pe care o folosește compania. Însă, cum se vor descurca în viitor? Pentru a înțelege dacă ai nevoie sau nu să externalizezi serviciile de IT ar trebui să descoperi cât timp pierd angajații cu diferite probleme, atât la crearea, cât și implementarea unor proiecte noi în cadrul companiei, în loc să se concentreze pe eficientizarea proceselor interne folosind soluții software. De asemenea, tehnologia se schimbă de la an la an. Pentru a fi la curent cu toate schimbările în IT (de la tehnologii la modalități de implementare și arhitecturi de sisteme), trebuie să investești în foarte multe traininguri pentru angajați.

Care este principalul beneficiu pe care ți-l aduce externalizarea?

Principalul beneficiu, conform și unui studiu realizat de către Deloitte, îl reprezintă costul redus. Externalizarea ajută la eficacitatea bugetului unei companii, prin faptul că nu trebuie să mai angajezi specialiști în IT, nu trebuie să plătești overtime-ul, și nici să investești într-un software nou adaptat la noile tehnologii disponibile. Externalizarea este un catalizator puternic al productivității și-ți permite să oferi clienților un produs și/sau serviciu mult mai eficient, într-un timp mult mai scurt.

Cum deții controlul dacă lucrezi cu o echipă externă?

La prima vedere pare că dacă alegi să externalizezi serviciile de IT o să pierzi controlul asupra anumitor operațiuni. Însă, nu este cazul, mai ales dacă alegi să lucrezi cu o echipă cu experiență. Adițional factorului de decizie care îți aparține, în funcție de complexitatea proiectelor, poți alege să fii informat săptămânal cu ultimele noutăți despre proiect.

Scopul final al externalizării este ca echipa internă să se concentreze pe implementarea strategiei de business și fluidizarea proceselor interne.

Cum arată viitorul și de ce ar trebui să externalizezi?

Într-o lume care este continuu conectată, unde economia lucrează 24/7 și unde tranzacțiile de business nu se opresc niciodată, eficiența este, poate, mai de preț comoditate. Companiile vor să obțină mai multe beneficii, folosind cât mai puține resurse interne, acesta fiind și motivul pentru care outsourcing-ul crește încontinuu.

Conform unui studiu realizat în 2020, de către Computer Economics, dezvoltarea de aplicații în regim de oustourcing a avut o creștere constantă în ultimii 7 ani. Același studiu dezvăluie faptul că 61% dintre companiile mici și mijlocii externalizează cel puțin o parte din dezvoltarea aplicațiilor software. Însă, nivelul de externalizare al serviciilor de IT este mult mai mare în cadrul companiilor mari (45%), față de restul companiilor (28%).

De altfel, și Statista, unul dintre cele mai recunoscute companii de statistică din lume, arată că în anul următor tot mai multe companii vor alege să externalizeze. Astfel, costurile totale de outsourcing ale serviciilor de IT, din toată lumea, vor depăși 1.000 de miliarde de dolari.

Tot mai multe companii aleg să-și reducă costurile interne prin outsourcing, și să își concentreze eforturile și bugetele în crearea de produse și servicii care să satisfacă nevoile consumatorilor fizici, dar și juridici.

Alegerea unui partener de încredere

Decizia de a externaliza serviciile de IT către o companie de încredere, înseamnă că vei avea mai mult timp să valorifici oportunitățile de business de pe piață. Însă cum alegi o companie care să-ți fie partener de business?

  • Online - sunt câteva website-uri care te pot ajuta să alegi o companie de outsourcing. O companie de cel puțin 17 ani, precum Roweb, va avea recenzii pe website-uri precum Clutch, GoodFirms sau The Manifest. Aceste website-uri sunt recunoscute internațional, unde clienți din toată lumea descriu proiectele și modul în care au lucrat cu companiile partenere.
  • Portofoliul – pe website-ul propriu, compania parteneră ar trebui să aibă un portofoliu. Prin acest portofoliu vei vedea ce tip de soluții au creat, ce clienți au avut, complexitatea soluției și, cel mai important, dacă pot să creeze o soluție IT special pentru compania ta.

Compania Roweb există de peste 17 ani pe piață, și are în componență echipe și angajați încă din 2004, fiind specializați în industrii precum: recrutare și HR, imobiliare, retail și e-commerce, turism și ospitalitate, caritate și ONG-uri, asociații, asigurări, servicii financiare, comercializarea echipamentelor IT, transport și logistică, e-health, printre altele. Dacă vrei să afli mai multe despre Roweb, sau cum îi poți contacta, intră pe www.roweb.ro.

Domenii: IT

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!