Digitalizarea în agricultură cu toate implicațiile și avantajele ei

Publicat pe 4 Aprilie 2022
Datorită evoluției tehnologice, digitalizarea se utilizează și în alte domenii față de cele implicate în procesele de producție și în servicii. Printre acestea se află agricultura. Fermierii pot beneficia de inovații care să le ușureze munca și să le sporească eficiența. Îți prezentăm în continuare ce implică agricultura digitală și care sunt avantajele acesteia.

Ce înseamnă digitalizarea?

Digitalizarea se referă la convertirea informațiilor de natură analogică în format digital. Acestea sunt transformate în biți cu ajutorul unor programe (softuri) și redate prin intermediul dispozitivelor create special pentru acest lucru. De exemplu, cu ajutorul unor senzori, al dronelor sau al altor aparaturi se pot capta date care sunt de mare folos agricultorilor și care îi ajută să ia decizii inspirate pentru afacerea lor.

Deși digitalizarea agriculturii este un concept încă destul de nou pentru mulți fermieri, beneficiile pe care le oferă sunt numeroase, iar utilizarea acesteia poate fi destul de accesibilă. Unele dintre soluțiile digitale precum platforma de agricultură digitală Crop360 sunt de mare ajutor fermierilor deoarece permit urmărirea evoluției culturii și contribuie la gestionarea datelor din punct de vedere financiar-contabil. În plus oferă și alerte în timp real dacă sunt prognozate probleme în cultură și permit controlul tuturor echipamentelor agricole.

De asemenea, sunt și altele de care ai putea avea nevoie, ca, de exemplu, programele ce îți oferă informații prin compararea nivelului de productivitate a hibrizilor ce provin de la diverși furnizori de inputuri agricole, cele prin intermediul cărora se pot întocmi rapoarte și care oferă diverse recomandări în legătură cu fertilizarea.

Nevoia de digitalizare se face resimțită tot mai mult, datorită progresului tehnologic și a facilităților pe care le pune la dispoziție. De exemplu, ai posibilitatea de a accesa rapid inputuri agricole, cum sunt îngrășămintele foliare.

Care este scopul digitalizării?

Aceasta are ca scop creșterea competitivității în ceea ce privește producția agricolă într-o perioadă mai scurtă. De regulă, obiectivul digitalizării este ca încă din primii doi ani de când a avut loc implementarea sa să se observe rezultatele favorabile. Cu ajutorul celorlalte metode, intervalul de timp este mult mai îndelungat, chiar și de zece ani, până când se pot observa toate efectele.

Importanța digitalizării este foarte mare. În primii doi ani de implementare a soluțiilor pe care le propune agricultura digitală, fermierii pot ajunge să obțină un profit cu până la 50-100% mai ridicat. Astfel, datorită procentelor încurajatoare, generațiile tinere au posibilitatea de a se orienta către o carieră în agricultură, de a prelua cu entuziasm afacerile de familie sau de a le extinde.

Digitalizarea are rolul de a te ajuta să previi pierderile mari care sunt specifice agriculturii realizate prin celelalte metode. Prima categorie de pierderi pe care le poți preveni sunt cele cauzate de planificarea deficitară a producției, pe fondul datelor care sunt lipsite de acuratețe. A doua se referă la cele provocate de proiectarea eronată a activităților agricole - de exemplu, când aplici prea târziu tratamente de protecție împotriva dăunătorilor.

A treia este reprezentată de lipsa transparenței cu privire la informațiile pe care trebuie să le furnizezi în legătură cu fiecare produs, în vederea vânzării. Digitalizarea te ajută, astfel, să colectezi date precise, în timp real, să proiectezi corect practicile agricole și să oferi informații transparente atunci când are loc vânzarea produselor cultivate.

Ce presupune digitalizarea în agricultură?

Prin acest proces se pot obține date relevante pentru fermier, cum sunt nivelul de umiditate, de radiații solare, ce temperatură există în aer sau la sol, gradul de dioxid de carbon, în ce direcție și cu ce intensitate se deplasează curenții de aer. De asemenea, se pot afla și informații despre caracteristicile fiziologice ale plantelor și ale solului. Agricultura digitală presupune urmarea mai multor pași, astfel:

  • Pasul 1

Stabilește obiectivele și familiarizează-te cu termenii specifici. Primul lucru pe care este indicat să îl faci este să îți stabilești obiective clare și să te familiarizezi cu termenii specifici tehnologiei digitale. Te poți informa de pe diverse pagini de pe internet sau poți recurge la ajutorul cuiva din generația care este la curent cu utilizarea tehnologiei.

  • Pasul 2

Apelează la recomandările specialiștilor. Accesul la recomandările oferite de specialiști se realizează mult mai ușor prin intermediul digitalizării. Te poți informa din înregistrări video despre teme care te interesează, de exemplu, despre produse care asigură producții ridicate, poți vedea rezultatele obținute în urma testării unor produse, cum este o schemă de tratament pentru floarea-soarelui, sau poți afla în ce constă o gamă de fungicide.

  • Pasul 3

Accesează mai ușor subvenții și programe. Prin intermediul tehnologiei este mult mai simplu să accesezi subvenții și programe de finanțare care sunt puse la dispoziție de guvernul român sau de Uniunea Europeană. Unele dintre acestea chiar sunt create pentru a sprijini utilizarea tehnologiei în mediul agriculturii. În plus, ai posibilitatea de a obține rapid formulare și de a le depune simplu online. În acest fel, nu va mai fi necesar să te deplasezi la sedii.

  • Pasul 4

Observă concurența. A fi parte dintr-o comunitate virtuală îți oferă beneficii. Poți observa ce metode utilizează alți agricultori și ai posibilitatea de a interacționa cu ei pe diverse platforme online, pentru a cere sfaturi și detalii despre tehnologii digitale noi sau aparaturi moderne pe care ai putea să le implementezi și tu. Îți va fi mai accesibil să te pui la curent cu modele noi de aparaturi sau de strategii.

  • Pasul 5

Îmbrățișează noutatea. Tehnologizarea agriculturii contribuie mult la reducerea muncii pe care o depui. Te poți orienta către sisteme și instrumente de ultimă generație care se pliază pe necesitățile fermei tale. În plus, există echipe specializate ce se pot ocupa de instalarea lor și care îți pot arăta cum să le utilizezi, astfel că nu trebuie să te îngrijorezi în acest sens.

  • Pasul 6

Descoperă importanța automatizării în agricultură. Aceasta îți facilitează munca și grăbește procesele. De pildă, nu mai este necesar să te deplasezi pe teren pentru a porni manual sistemele de irigație, ci le poți activa doar apăsând pe un buton. În acest mod este posibil să procedezi și legat de alte sisteme, de colectarea detaliată a datelor reale și de gestionarea eficientă a fermei. Automatizarea are un rol esențial în procesul de digitalizare și este de viitor.

Care sunt avantajele digitalizării în agricultură?

Digitalizarea agriculturii în România îți oferă informații amănunțite în timp real despre cultura ta și simplifică mai multe aspecte legate de aceasta. Practic, îți va sugera deciziile care te avantajează, pornind de la plantare și până când realizezi recoltarea. În acest mod, eventualele erori umane vor fi evitate, cum sunt cele care țin de pregătirea deficitară sau de hotărârile luate în mod impulsiv. Iată ce alte avantaje mai poate oferi agricultura digitală:

  • Profitul poate crește foarte mult, cu până la 50-100%.
  • Costurile inputurilor vor fi mai reduse, deoarece, potrivit datelor reale, se vor folosi cantitățile optime, fără să se facă risipă.
  • Îți poți spori beneficiile cu ajutorul utilizării unui card pentru fermier.
  • Poți combate într-un mod mult mai ușor și eficient dăunătorii.
  • Te poți informa și poți comanda online tipuri de îngrășăminte, aparate, utilaje sau alte lucruri de care ai nevoie pentru desfășurarea activității agricole, fără să mai parcurgi distanțe mari sau să faci eforturi pentru a le procura.
  • Ai posibilitatea de a menține cu ușurință contactul cu furnizorii, clienții sau partenerii.
  • Digitalizarea îți permite să te informezi despre sustenabilitate și responsabilitate socială, astfel încât să poți utiliza produse și metode prietenoase cu mediul, ceea ce va duce și la obținerea unor produse sănătoase.
  • Modernizarea oferă mai multe oportunități de dezvoltare, fiind o investiție inspirată pe termen îndelungat.

Sursa Foto: Freepick.com

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!