DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASOCIAȚII repurtează un succes important în instanțele naționale

Publicat pe 3 Martie 2021
Echipa practicii de dreptul mediului din cadrul SCA Duncea, Ștefănescu & Asociații, coordonată de av. Denisa BENGA - Partener, în colaborare cu echipa de consultanță fiscală condusă de Răzvan ENACHE - Partener, a reprezentat cu succes o companie importantă la Curtea de Apel București și a câștigat definitiv un litigiu de referință în materia obligațiilor fiscale privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje.

Astfel, soluția Curții de Apel București va reprezenta un punct de referință în consolidarea interpretării corecte a definiției „ambalajului de desfacere”, de la care pornește de fapt stabilirea răspunderii unui operator economic privind plata contribuției la Administrația Fondului pentru Mediu (“AFM”) pentru introducerea pe piața națională a ambalajelor și/sau produselor ambalate.

Compania sancționată de AFM a achiziționat (din import și intracomunitar) produse proiectate și destinate a îndeplini funcția de ambalare, pe care ulterior le-a comercializat pe piața națională în lanțurile de retail. Urmare a inspecției fiscale, AFM a emis o decizie de impunere, prin care a impus în sarcina companiei plata unor obligații fiscale semnificative, ca urmare a interpretării eronate a prevederilor Legii 249 / 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje, referitoare la declararea și plata contribuției de 2 lei / kg datorată de operatorii economici care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere și bunuri ambalate.

În raport de susținerile formulate atât în fond, cât și în recurs, ambele instanțe de judecată au admis că, din maniera de redactare a definiției „ambalajului de desfacere” (Anexa 1, lit c2 a Legii 249 / 2015), rezultă intenția neechivocă a legiuitorului de a califica drept ambalaj de desfacere numai produsele care îndeplinesc efectiv funcția de ambalare. Conform definiției, nu este suficient ca un produs să fie proiectat și destinat pentru a fi umplut la punctele de vânzare sau să reprezinte un articol de unică folosință vândut umplut sau destinat a fi umplut în punctele de desfacere, ci este esențial, pentru stabilirea taxei de mediu, ca produsul calificat drept ambalaj de desfacere să îndeplinească funcția de ambalare.

Pornind de la această concluzie, instanța de fond și ulterior Curtea de Apel București au avut de stabilit în sarcina cărui operator economic se naște obligația de a declara și plăti contribuția aferentă ambalajelor de desfacere. Soluția instanțelor naționale a confirmat interpretarea CJUE într-o speță similară, în sensul că noțiunea de operator economic responsabil de gestionarea de ambalaje se referă la producătorul / importatorul produselor care urmează a fi ambalate, și nu la producătorul ambalajelor. Pe cale de consecință, și în cazul ambalajelor de desfacere, operatorul economic responsabil de gestionarea ambalajelor de desfacere și de declararea și plata contribuției la Fondul pentru Mediu va fi cel care conferă ambalajului de desfacere funcția de ambalare.

„Ne bucurăm că soluția obținută în acest litigiu consolidează interpretarea corectă a legislației naționale, în consens cu jurisprudența europeană, oferind tuturor operatorilor economici, contribuabili la Administrația Fondului pentru Mediu pentru gestionarea de ambalaje posibilitatea de a combate cu succes practica și deciziile autorității de mediu în cauze similare.”, a declarat Denisa BENGA - Partener și Head of Waste Management în cadrul Duncea, Ștefănescu & Asociații.

„Soluția pronunțată reprezintă un punct de referință în interpretarea corelată a legislației naționale. Astfel, în situația dedusă judecății, au fost aplicabile acte normative ce reglementează mai multe domenii (legislație de mediu și legislație fiscală) și, prin interpretarea stricto senso invocată și practicată de AFM, se ajunsese la o contradictorialitate a prevederilor legale aplicabile în domenii complementare.”, a declarat Răzvan ENACHE - Partener al DS Tax Advisory Services (divizia de consultanță fiscală a SCA Duncea, Ștefănescu & Asociații).

Practica de dreptul mediului din cadrul SCA Duncea, Ștefănescu & Asociații este recunoscută nu numai pentru soluțiile favorabile obținute în litigiile administrative și fiscale cu autoritățile de mediu, ci și pentru activitatea susținută pe plan legislativ privind demersuri „de lege ferenda” soldate cu succes, în sensul armonizării cadrului legislativ național cu cel european în domeniul gestionării de deșeuri.

* * *

Despre Duncea, Ştefănescu & Asociaţii:

Activitatea Duncea, Ştefănescu & Asociaţii se axează în special pe consultanţă de afaceri, acoperind o paletă largă de servicii de asistenţă juridică și fiscală, reprezentare în cadrul procedurilor litigioase (inclusiv litigii fiscale), restructurări, fuziuni și achiziții etc. Portofoliul de clienţi include societăţi naţionale şi multinaționale, activând în cele mai diverse domenii precum servicii financiar - bancare, leasing, auto, retail, farmaceutic, IT, energie, imobiliar, agricol.

Printre serviciile personalizate oferite clienţilor din cele mai variate industrii se numără: drept societar, fuziuni & achiziţii (incl. Due Diligence), insolvenţă & restructurări, drept bancar & financiar, dreptul muncii, litigii şi arbitraj / litigii fiscale, imobiliare & construcţii, asigurări & brokeraj, dreptul concurenţei, proprietate intelectuală și tehnologia informației, dreptul mediului.

Partenerii Adriana Duncea (48) şi Cosmin Ştefănescu (46) deţin o experienţă vastă în domeniu, acumulată în 20, respectiv 18 ani. Conduc o echipă stabilă, multidisciplinară, de 14 avocaţi, specializaţi în diverse arii ale dreptului privat.

Scurtă istorie

  • 1999 – Cabinetul Individual de Avocatură „Adriana Duncea” devine firma de avocatură afiliată societăţii germane de audit şi consultanţă Haarmann Hemmelrath, odată cu sosirea acesteia în România.
  • 2008 – Un nou partener din cadrul echipei este cooptat; partenerii fondează SCA Duncea, Ştefănescu & Associates, firma de avocatură afiliată Mazars (care fuzionase la nivel internaţional cu Haarmann Hemmelrath în 2007).
  • 2014 – Firma de avocatură devine independentă din punct de vedere organizațional, prin desprinderea de Mazars.
  • 2015 – Partenerii fondatori ai practicii juridice decid înființarea Diviziei de Consultanță Fiscală. DS Tax Advisory Services, condusă de Răzvan ENACHE, acoperă o gamă largă de servicii și consultanță fiscală: http://duncea-stefanescu.ro/tax-advisory/.


Duncea, Stefanescu & Asociatii

Consultanță juridică și fiscală: drept societar, fuziuni & achiziţii (incl. Due Diligence), insolvenţă & restructurări, drept bancar & financiar, dreptul muncii, litigii şi arbitraj /...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!