DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASOCIAȚII repurtează un succes important în instanțele naționale

Publicat pe 3 Februarie 2022
...și câștigă definitiv un litigiu însemnat privind o practică des întâlnită a autorităților, dar eronată, în aplicarea corectă a prevederilor legale ce vizează TVA.

Echipa practicii de drept fiscal din cadrul SCA Duncea, Ștefănescu & Asociații, coordonată de av. Adriana DUNCEA - Partener Senior și Răzvan ENACHE – Partener & Head of Tax, a reprezentat cu succes o companie (lider global pe piața de tehnologie auto) într-un litigiu soluționat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Practic, problema principală supusă atenției instanței de judecată a vizat dreptul de exercitare a scutirii de TVA în cazul livrărilor intracomunitare, prin prisma condițiilor de formă necesare a fi îndeplinite, potrivit legislației în domeniu.

În acest sens, menționăm faptul că litigiul a avut ca obiectiv anularea unei decizii de impunere emisă de autoritatea competentă din cadrul ANAF, prin care se impunea în sarcina companiei obligația de a colecta TVA pentru livrările intracomunitare pentru care aceasta nu a prezentat documentul specific de transport (i.e. CMR).

În raport de susținerile formulate atât în fond, cât și în recurs, ambele instanțe de judecată au sancționat interpretarea eronată a ANAF în acest caz, în sensul în care au concluzionat că justificarea livrării intracomunitare trebuie să fie probată cu un document care să ateste că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru și nu cu un document specific de transport (i.e. CMR).

„Suntem bucuroși de contribuția adusă la aplicarea corectă a prevederilor legale în materia TVA și implicit de contribuția adusă la formarea în România a unui cadru fiscal coerent, în măsură să ajute la considerarea României ca fiind o destinație de investiții predictibilă și atractivă.”, a declarat Adriana DUNCEA – Partener Senior în cadrul Duncea, Ștefănescu & Asociații.

„Soluția pronunțată reprezintă încă o piatră așezată la temelia consolidării unei interpretări corecte și firești a legislației fiscale de către autoritățile competente române, respectiv aceea potrivit căreia fondul unei tranzacții primează în raport cu forma acesteia.”, a declarat Răzvan ENACHE - Partener al DS Tax Advisory Services.

* * *

Despre Duncea, Ştefănescu & Asociaţii:

  • Activitatea Duncea, Ştefănescu & Asociaţii se axează în special pe consultanţă de afaceri, acoperind o paletă largă de servicii de asistenţă juridică și fiscală, reprezentare în cadrul procedurilor litigioase (inclusiv litigii fiscale), restructurări, fuziuni și achiziții etc. Portofoliul de clienţi include societăţi naţionale şi multinaționale, activând în cele mai diverse domenii precum servicii financiar - bancare, leasing, auto, retail, farmaceutic, IT, energie, imobiliar, agricol.
  • Printre serviciile personalizate oferite clienţilor din cele mai variate industrii se numără: drept societar, fuziuni & achiziţii (incl. Due Diligence), insolvenţă & restructurări, drept bancar & financiar, dreptul muncii, litigii şi arbitraj / litigii fiscale, imobiliare & construcţii, asigurări & brokeraj, dreptul concurenţei, proprietate intelectuală și tehnologia informației, dreptul mediului.
  • Partenerii Adriana Duncea (50) şi Cosmin Ştefănescu (47) deţin o experienţă vastă în domeniu, acumulată în 27, respectiv 24 ani. Conduc o echipă stabilă, multidisciplinară, de 14 avocaţi, specializaţi în diverse arii ale dreptului privat.

Scurtă istorie

  • 1999 – Cabinetul Individual de Avocatură „Adriana Duncea” devine firma de avocatură afiliată societăţii germane de audit şi consultanţă Haarmann Hemmelrath, odată cu sosirea acesteia în România.
  • 2008 – Un nou partener din cadrul echipei este cooptat; partenerii fondează SCA Duncea, Ştefănescu & Associates, firma de avocatură afiliată Mazars (care fuzionase la nivel internaţional cu Haarmann Hemmelrath în 2007).
  • 2014 – Firma de avocatură devine independentă din punct de vedere organizațional, prin desprinderea de Mazars.
  • 2015 – Partenerii fondatori ai practicii juridice decid înființarea Diviziei de Consultanță Fiscală. DS Tax Advisory Services, condusă de Răzvan ENACHE, acoperă o gamă largă de servicii și consultanță fiscală, inclusiv litigii fiscale.


Duncea, Stefanescu & Asociatii

Consultanță juridică și fiscală: drept societar, fuziuni & achiziţii (incl. Due Diligence), insolvenţă & restructurări, drept bancar & financiar, dreptul muncii, litigii şi arbitraj /...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!